Societat

Festes i tradicions

Riba-roja d'Ebre celebra la 1a Festa de l'Oli de Ginebre

La cita neix per donar a conèixer el patrimoni de la població i amb voluntat de continuïtat

De moment s'han localitzat més d'una vintena d'antics forns per a l'elaboració d'aquest producte

“Després de vuitanta anys, dissabte tornarem a elaborar oli de ginebre”, diu Josep Aguilà, de l'associació Amics de Riba-roja, impulsora de la festa dedicada a aquest producte, que antigament s'utilitzava molt per tractar afeccions de la pell del bestiar. De fet, té diverses propietats: és antisèptic, astringent, diürètic, calmant del dolor de músculs i articulacions… Per elaborar-lo, es destil·laven les soques del ginebre en sec, posant la part llenyosa en un tupí que s'escalfava al forn fins que a determinada temperatura en supurava un líquid espès, fosc i amarg. “Els nostres avantpassats vivien de l'agricultura i completaven els ingressos amb altres recursos com ara les carboneres, la venda de resines de pi i l'elaboració de productes com aquest oli de ginebre”, explica Aguilà.

En el cas de Riba-roja, la particularitat rau en el fet que es podria parlar d'una “indústria de l'oli de ginebre”, tal com indica la localització de 24 forns de pedra en sec per a l'obtenció d'aquest producte. “En altres indrets com ara el Solsonès, el Berguedà i el Lluçanès també se n'elaborava, però eren quantitats petites, d'un o dos litres per família cada any; en canvi, a Riba-roja se'n produïa un miler de litres”, exposa Aguilà, que hi afegeix: “Sabem, per exemple, que un d'aquests forns era d'una societat formada per l'amo del terreny on estava ubicat, un herbolari i un llaguter que transportava les herbes remeieres i aquest oli de ginebre riu amunt cap a Mequinensa i riu avall cap a Tortosa.” Un dels mercats principals per a aquest oli era la fira de Salàs de Pallars, una de les més importants en el tracte d'animals. La mecanització del camp va fer caure la demanda del producte i es va deixar d'elaborar. Darrerament, onze dels forns d'oli de ginebre de Riba-roja i un pou de gel han estat declarats bé cultural d'interès local i l'entitat Amics de Riba-roja continua treballant en un munt de projectes. “Volem que una segona tanda de forns també tinguin aquest mateix reconeixement, Cultura de la Generalitat estudia la declaració de zona d'interès etnològic, hi ha interès acadèmic per fer estudis científics de recerca d'aquest patrimoni, volem fer un circuit temàtic amb quatre o cinc forns condicionats i amb panells informatius, i també hi ha la idea de fer un centre d'interpretació al poble i una zona temàtica amb altres elements de la pagesia en un dels forns aprofitant un mas i una era que hi ha al costat”, enumera Aguilà.

De moment s'ha fet realitat la primera Festa de l'Oli de Ginebre, que començarà avui, a les set de la tarda, a la sala d'actes de l'Ajuntament amb una xerrada i una petita exposició de fotos de forns, mostres d'oli de ginebre, soques de ginebre, troncs carbonitzats o la banya on els pastors portaven l'oli. Dissabte, a dos quarts de deu, s'encendrà el foc per a la demostració d'elaboració de l'oli, i també començarà una caminada popular. Al matí s'oferirà un esmorzar. El final de la festa es preveu cap a la una del migdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.