Societat

Demanen que es destini la Unió de Cooperadors a la memòria històrica de Gavà

Sis entitats recorden que l'edifici va ser expropiat pel franquisme i venut a la ciutat fraudulentament

Reclamen un espai per fer exposicions i xerrades

La voluntat de l'Ajuntament de Gavà de transformar la històrica seu de la Unió de Cooperadors en un equipament destinat a promoure l'economia social no convenç tothom. Sis entitats de la ciutat han transmès al consistori, dins del procés participatiu que s'ha obert per determinar l'ús concret de l'equipament, la voluntat que aquest cèntric edifici esdevingui un espai que recordi la memòria històrica de Gavà. L'Ateneu Popular La Màquia, el col·lectiu La Mata de Jonc, el Centre d'Estudis de Gavà, l'Associació d'Amics del Museu de Gavà i les delegacions locals d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana consideren que la Unió de Cooperadors “té uns valors històrics que no poden quedar-ne al marge, sigui quin sigui l'ús que tingui l'edifici”. Les entitats proposen que sigui un edifici obert a la ciutadania, “preservant en el que es pugui el caire cooperatiu fundacional”, i que entre els múltiples usos que tingui es permeti l'organització de xerrades, exposicions, reunions i dinamització de la recerca de la memòria democràtica de la ciutat. Un ús que es podria conjugar amb la voluntat de l'Ajuntament d'instal·lar-hi un equipament relacionat amb el cooperativisme.

Jordi Soler, un dels impulsors de la iniciativa i fill d'un dels fundadors de la Unió de Cooperadors, assenyala que a Gavà ja hi ha entitats que vetllen per la difusió històrica, com algunes de les esmentades. Però la Unió de Cooperadors té la particularitat que “va ser expropiat pel franquisme i va ser objecte d'una venda fraudulenta el 1955”, segons Soler.

L'edifici va passar a mans del consistori perquè volia un edifici per al “foment educatiu i instructiu”, segons es va dir llavors, i perquè els associats eren incapaços de mantenir-ho. Però la venda va ser irregular perquè l'assemblea de socis no la va aprovar. “I no es va destinar l'edifici a biblioteca, sinó a la Falange”, explica Soler, tot recordant que s'hi va instal·lar la seu de les seccions femenina i juvenil de la FET-JONS i l'Auxili Social. “Els associats van intentar recuperar-ho el 1979, però el PSC, que governava a Gavà, ho va vetar usant l'argument franquista de la venda”, diu Soler. L'edifici es va destinar a la Policia Municipal fins al 2015.

LA FRASE

L'edifici va ser expropiat pel franquisme i va ser objecte d'una venda fraudulenta
Jordi Soler
Un dels impulsors de la iniciativa i fill d'un dels fundadors

Restitució de les idees inicials

L'Ajuntament de Gavà té previst invertir 1,2 milions d'euros a rehabilitar els 550 metres quadrats de la Unió de Cooperadors, un edifici situat a la Rambla i que va néixer el 1929 com a cooperativa obrera de consum. El consistori vol recuperar l'esperit cooperatiu adaptat a l'economia social dels nostres temps, tot i que la fórmula encara no està decidida. Per definir l'ús concret s'ha obert un procés participatiu en què la ciutadania podrà fer aportacions fins a l'abril, quan s'elaborarà un document que recollirà els resultats.

Les entitats volen restituir a l'edifici “un ús digne d'acord a les idees originals que en finançaren l'edificació, com el cooperativisme, la defensa de la democràcia i la classe obrera”. Reclamen que es destini, tot o en part, a recordar episodis històrics com el sindicalisme i les col·lectivitzacions, l'impacte de la guerra civil a Gavà i la lluita obrera i ecologista, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.