El vessant artístic dels pessebres

La construcció de pessebres en format diorama s'han convertit en una afició que ha traspassat l'àmbit estrictament nadalenc

El dic­ci­o­nari defi­neix dio­rama com a ‘pes­se­bre en tres dimen­si­ons, fet gene­ral­ment de guix, que repre­senta el Nai­xe­ment o altres esce­nes evangèliques de tra­dició nada­lenca', tot i que hi ha altres accep­ci­ons que no dis­cri­mi­nen cap temàtica, ni mate­rial, i amplien el con­cepte.

Els pes­se­bres en for­mat dio­rama són el ves­sant més artístic del pes­se­bre, art en el qual el nos­tre país té una rellevància mun­dial.

En gene­ral, podríem dir que els dio­ra­mes són pes­se­bres mun­tats dins una caixa amb una ober­tura fron­tal, ano­me­nada boca, a través de la qual es con­tem­pla el pes­se­bre. A causa de les dimen­si­ons reduïdes de les cai­xes, els dio­ra­mes repre­sen­ten un sol tema, a diferència dels pes­se­bres genèrics, que, amb major o menor ampli­tud, agru­pen mol­tes esce­ni­fi­ca­ci­ons. Els temes clàssics són el Nai­xe­ment, l'Anun­ci­ació i l'Ado­ració. Encara avui són els més habi­tu­als, sobre­tot els nai­xe­ments, però també abun­den altres esce­nes evangèliques (Cal­vari, Fugida d'Egipte...) com a pro­ta­go­nis­tes de les com­po­si­ci­ons.

Els dio­ra­mes tenen un ante­ce­dent clar en els tea­trins, molt usu­als durant el bar­roc. Els tea­trins eren calai­xos o con­te­ni­dors, indi­vi­du­als o encas­tats en el mobi­li­ari, amb una ober­tura fron­tal. Al fons s'hi pin­tava un pai­satge, i s'hi posa­ven figu­res per embe­llir-lo.

Al llarg dels anys i fins als nos­tres dies han exis­tit diver­ses esco­les que han fet evo­lu­ci­o­nar els pes­se­bres i els dio­ra­mes amb la intro­ducció de noves tècni­ques, tre­ba­llant, apro­fun­dint i inter­pre­tant de diver­ses mane­res un mateix tema. Aquest fet ha permès fer-los més per­so­nals i a gust de l'artista, enri­quint d'aquesta manera l'art pes­sebrístic.

«L'inven­tor» dels dio­ra­mes

S'asse­nyala 1912 com l'any del nai­xe­ment dels dio­ra­mes con­tem­po­ra­nis. El pre­cur­sor va ser Antoni Moliné, que aquell any va pre­sen­tar els seus pes­se­bres en el for­mat ja des­crit. Els pes­se­bres de Moliné juga­ven amb la super­po­sició de plans, l'acu­rada com­bi­nació dels colors i l'ús de figu­res de dife­rents dimen­si­ons, per donar pro­fun­di­tat i rea­lisme al con­junt. La difi­cul­tat de tro­bar peces que s'ajus­tes­sin a les neces­si­tats con­cre­tes del que volia repre­sen­tar el va dur a fabri­car ell mateix algu­nes de les figu­res i encar­re­gar la fabri­cació de la resta.

Però la inno­vació més impor­tant que va intro­duir Moliné va ser l'ús del guix. El nou mate­rial va supo­sar un aba­ra­ti­ment dels cos­tos de fabri­cació i una reducció sig­ni­fi­ca­tiva del temps que calia per cons­truir-los (és molt menor el temps i el cost que cal per fabri­car una sèrie de peces de guix que escul­pir una talla de fusta, o coure i pin­tar una peça de fang). També va com­por­tar més pos­si­bi­li­tats de per­so­na­lit­zació i con­creció, amb el con­següent bene­fici cre­a­tiu, pel fet de poder fer les peces en les postu­res que calien per a cada cas, i no limi­tar-se a les que es tro­ba­ven en el mer­cat, de les quals hi havia una oferta poc vari­ada. Els dio­ra­mes de Moliné es con­si­de­ren el nai­xe­ment de l'Escola de Bar­ce­lona i el prin­cipi d'una nova era per als pes­se­bris­tes. Amb l'Escola de Bar­ce­lona s'esta­blien algu­nes de les carac­terísti­ques prin­ci­pals del reco­ne­gut pes­se­brisme català.

Història del pes­se­brisme

L'ori­gen del pes­se­brisme català s'hau­ria de bus­car pro­ba­ble­ment en la feina dels mes­tres escul­tors de la indus­tria estatuària reli­gi­osa, que talla­ven peces per a les esglésies i mones­tirs, i que a poc a poc van començar a tallar figu­res per a encàrrecs pri­vats o muni­ci­pals que volien repre­sen­tar un Nai­xe­ment o una Ado­ració a casa seva o en llocs que no eren pròpia­ment per al culte.

Les pri­me­res referències a pes­se­bres en el nos­tre país daten del segle XV, i el cos­tum de fer-ne a casa, en l'àmbit fami­liar, es va començar a esten­dre durant el segle XVI.

L'asso­ci­a­ci­o­nisme va venir bas­tant més tard. L'asso­ci­ació pes­sebrística més antiga del món és la de Bar­ce­lona, que dis­posa d'esta­tuts des de l'any 1862. L'any 1985 una set­zena d'asso­ci­a­ci­ons cata­la­nes van fun­dar la Fede­ració Cata­lana de Pes­se­bris­tes, que a dia d'avui agrupa cin­quanta-tres asso­ci­a­ci­ons d'arreu dels Països Cata­lans.

Abans, el 1952, es va for­mar una asso­ci­ació inter­na­ci­o­nal, cone­guda com a Un-Foe-Prae (el nom com­plet és Uni­ver­sa­lis Foe­de­ra­tio Pra­e­se­pis­tica). L'Un-Foe-Prae ha guar­do­nat en dife­rents oca­si­ons pes­se­bris­tes cata­lans com Antoni Moliné, Josep M. Gar­rut, Josep Bofill o el frare cis­ter­cenc Gil­bert Gal­ce­ran, entre d'altres, amb el premi de l'asso­ci­ació, màxim guardó que atorga el pes­se­brisme inter­na­ci­o­nal.

El pre­sent

La cons­trucció de pes­se­bres a casa durant les fes­tes de Nadal és una de les nos­tres tra­di­ci­ons més arre­la­des, però algu­nes asso­ci­a­ci­ons sos­te­nen que aquest arre­la­ment fami­liar no té prou con­tinuïtat quan es tracta de dedi­car-se a cons­truir-ne fora de l'ús estric­ta­ment nada­lenc. En aquest sen­tit, afir­men, l'art pes­sebrístic està en perill de mort perquè no hi ha prou reno­vació gene­ra­ci­o­nal i l'ama­teu­risme és exces­siu (només el 2% està pro­fes­si­o­na­lit­zat). Les raons són diver­ses, i una de les que es remar­quen per expli­car-ho és la poca afecció dels joves al fet religiós. Una manera de garan­tir-ne el futur, sos­te­nen, seria mit­jançant la cre­ació d'esco­les que ofe­rei­xin als nens un mes­tratge pro­fes­si­o­nal en les dife­rents tècni­ques que inter­ve­nen en la cre­ació de pes­se­bres. Si els alum­nes per­ce­ben que amb la guia dels mes­tres són capaços de rea­lit­zar maque­tes que els engres­quen, s'hi afi­ci­o­na­ran, i alhora ani­ran apre­nent i for­mant-se en els ofi­cis dels mes­tres arte­sans.

Altres sec­tors no cre­uen que el pes­se­brisme català corri un perill tan greu, o almenys tan immi­nent, tot i que estan d'acord que el per­cen­tatge d'ama­teu­risme és exces­siu. Defen­sen que el que cal al pes­se­brisme és sobre­tot que se'n parli, donar-li pres­tigi, i que se'l reco­ne­gui «com el que és: una expressió de cul­tura popu­lar».

Museus

L'oferta de museus de pes­se­bres i dio­ra­mes al nos­tre país és molt reduïda. Hi ha expo­si­ci­ons per­ma­nents com són la dels dio­ra­mes del pare Gil­bert Gal­ce­ran, al mones­tir de Solius (Baix Empordà), o el Museu del Pes­se­bre de Cata­lu­nya, obert el 1993 a Sant Vicenç de Mon­talt, i al car­rer Lledó de Bar­ce­lona, on tro­bem el museu de l'Asso­ci­ació de Pes­se­bris­tes de Bar­ce­lona. Per la seva part, l'Agru­pació d'Olot té el pro­jecte d'obrir una sala per­ma­nent d'expo­si­ci­ons als seus locals, si és pos­si­ble amb vista a la pro­pera pri­ma­vera. Amb aquest objec­tiu, fins ara han recu­pe­rat uns 130 dio­ra­mes, alguns dels quals estan en procés de res­tau­ració.

A Mont­blanc també hi ha el propòsit de mun­tar una expo­sició per­ma­nent, però de moment encara se'n parla i el pro­jecte no està defi­nit.

La minsa oferta museística es con­ver­teix en vari­ada, rica i quan­ti­ta­ti­va­ment sig­ni­fi­ca­tiva durant les dates que envol­ten les fes­tes de Nadal. És ales­ho­res que mol­tes de les asso­ci­a­ci­ons mun­ten expo­si­ci­ons en les quals mos­tren els seus tre­balls.

Procediments i qüestions importants per construir diorames

Jordi Nadal

Com en tota activitat creativa, cada artista fa servir els seus propis processos i tècniques. Alguns acostumen a fer un dibuix que els serveixi de guia o, si volen reproduir paisatges, pobles, carrers o edificis reals, treballen amb fotografies que els facilitin la labor.

Es comença a construir el diorama damunt la base de la caixa, sense les parets laterals i posterior (només amb la frontal, on hi ha la boca), per poder treballar amb total comoditat des de darrere o els costats.

Els materials depenen de cada cas, però actualment els més habituals solen ser el guix i el porexpan.

Una qüestió fonamental és la perspectiva. Cal tenir en compte que la caixa té una profunditat molt limitada (variable, però sovint inferior a un metre) i que les escenes poden voler simular una profunditat de camp de fins a uns quants quilòmetres. Aquest fet obliga l'artista a muntar tot el conjunt a partir d'un punt imaginari del fons de la caixa, l'horitzó de la composició, cap al qual han de convergir les línies de les construccions que es representen, i ser coherents amb les dimensions dels diferents elements, en funció de la profunditat teòrica en la qual estan situades. La pintura és un altre aspecte important que cal tenir en compte, ja que les tonalitats dels colors han de respectar i reforçar la impressió de profunditat.

És, doncs, una activitat que pot exercir amb resultats prou satisfactoris qualsevol persona amb uns mínims dots per a les manualitats, però per excel·lir-hi cal una marcada sensibilitat artística i coneixements profunds en diferents especialitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.