fira gastronòmica
intoxicació
Una intoxicació alimentària a la Fira del Conill de Vilafant afecta 28 persones
Les analítiques realitzades apunten a uns raviolis farcits amb carn d'aquest animal
Els afectats, tots amb una simptomatologia lleu i de curta durada, van començar a patir els símptomes entre 9 i 10 hores després de la ingesta
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) investiga una intoxicació alimentària durant la Fira del Conill de Vilafant que ha afectat 28 persones.
Les anàlisis efectuades han conclòs que el presumpte aliment causant de la intoxicació haurien estat uns raviolis farcits de carn de conill amb salsa. Tècnics de Salut estan investigant un dels nou establiments que van participar en la fira, celebrada el passat cap de setmana, que ha estat identificat com l'origen de la intoxicació alimentaria.
Ara s'estan examinant les instal·lacions, la higiene, la manipulació dels aliments i quins autocontrols va passar l'establiment implicat. L 'objectiu és determinar com s'ha originat la contaminació i quin microorganisme n'ha estat el causant.
Els afectats van començar a experimentar símptomes al cap de 9 i 10 hores de la ingesta. En tots els casos van patir vòmits, mal estar i diarrea de caràcter lleu, que van remetre entre 12 i 24 hores després. Alguns van acudir al CAP però cap d'ells va requerir hospitalització.
Aliments contaminats
Una intoxicació alimentària és una malaltia causada per la ingesta d'aliments contaminats per substàncies nocives per a l'organisme, com ara les toxines procedents de certs bacteris i fongs patògens. També els contaminants químics o alguns tòxics naturals presents en els aliments, com ara, toxines d'alguns bolets o peixos.
Aquestes contaminacions poden produir-se per manipulacions inadequades dels aliments durant la seva preparació o conservació posterior.