loteries
Una Grossa golafre premia els pastissers de Barcelona
La primera Grossa de Sant Jordi, el 51393, cau al Gremi de Pastissers de Barcelona i a dos punts de Girona
Cada bitllet guanyador rebrà 100.000 euros, el mateix que en el sorteig de Cap d'Any
S'havia fet befa del fet que el sorteig de la Grossa de Sant Jordi no es fes el dia 23 d'abril, dia del patró, sinó el 27, el de la patrona de Catalunya, la Mare de Déu de Montserrat. Per casualitat o intervenció divina, però, el número premiat, el 51393, va anar a parar majoritàriament a la seu del Gremi de Pastissers de Barcelona i Província, la patrona dels quals és, precisament, la Moreneta.
El primer premi, com en el cas de la Grossa de Cap d'Any, és de 100.000 euros per bitllet i pot arribar a deixar fins a tres milions d'euros, tot i que no és el cas d'aquesta ocasió, ja que no es van vendre tots els números per poc. “No ens ha tocat ni un duro però estem contentíssimes”, van dir a l'ACN els treballadors del gremi en saber la notícia, ja que cap dels qui van parlar amb els periodistes havia comprat cap número premiat o, almenys, no ho va voler confessar, però sí que van repartir sort a molta gent. La Carme Godia, del gremi, recordava haver venut fins a 25 bitllets. “És superfort”, insistia, i celebrava que el premi “dona publicitat a les pastisseries artesanes”. El 51393 també va anar a parar a un quiosc i a un estanc de Girona, malgrat que cap dels agraciats es va deixar veure ahir per aquests punts de venda.
El segon premi d'aquesta primera Grossa de Sant Jordi va anar a parar també a Barcelona, en un estanc de la travessera de les Corts que havia venut el 67555. Els propietaris d'aquest número rebran 32.500 euros per bitllet, mentre que als del tercer premi, el 75206, els corresponen 15.000 euros per butlleta. El quart premi, que va anar a parar a Tortosa i a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), concedirà 5.000 euros a cada exemplar del 42518, i el cinquè, el 71592, venut a Barcelona, deixarà 2.500 euros per butlleta.
Ara bé, la Grossa és generosa i no només premia els números que surten del bombo; també hi ha premi molt menor, això sí, en funció de les terminacions i els números immediatament anterior i posterior als agraciats. És per això que, malgrat que la quantitat màxima són 100.000 euros per bitllet, la Grossa de Sant Jordi ha repartit més de cinc milions en premis.
Sorteig descentralitzat
Per primer cop des de la creació de la Grossa, el sorteig es va fer fora de l'àrea metropolitana. Després d'uns anys en què es va voler imitar el format de la loteria de Nadal espanyola, amb una rifa en directe des del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), els últims anys la Grossa de Cap d'Any es va traslladar als platós de TV3 de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) per evitar que una poca capacitat de convocatòria es reflectís en seients buits. Per a aquest sorteig, però, l'escenari escollit va ser el Teatre de Blanes (la Selva), localitat on havia caigut el primer premi de Cap d'Any.
Tres bitllets virtuals a Girona
La primera Grossa de Sant Jordi s'ha estrenat a Girona ciutat d'una manera testimonial, amb tres bitllets venuts de manera virtual al quiosc del mercat del Lleó i a l'estanc L'Havana, de l'avinguda Lluís Pericot. En tots dos casos, els bitllets es van vendre per terminal: un al quiosc del mercat, i dos a l'estanc L'Havana. I en tots dos casos és el primer cop que reparteixen un premi important.
“Havíem repartit premis petitons, però cap com aquest”, va explicar Eva Pujol, treballadora del quiosc del mercat, que no tenia ni idea de qui podia haver estat l'afortunat. Es dona la circumstància que aquest quiosc va ser el que va vendre pel sorteig de la Grossa de Nadal passat les butlletes del 01714, que al desembre genera expectació allà on es ven. Llavors, les butlletes van durar només 25 minuts a la venda, però aquest cop, va explicar Pujol, han costat més de vendre's. Ahir, a excepció del desplegament dels periodistes que havien anat fins al quiosc, res no indicava que allà s'hi havia repartit un premi important i més d'un comprador preguntava què havia passat. L'ambient hauria estat molt diferent si el premiat hagués estat un col·lectiu o algun membre del mercat, va explicar Pujol.
El mateix succeïa a l'estanc de l'avinguda Lluís Pericot, on, no obstant, es va obrir una ampolla de cava per brindar pel primer premi important que s'hi reparteix des que, fa quatre anys, va començar a vendre Loteria de Catalunya. “Creiem que es devien vendre cap al final, quan ja havíem acabat els bitllets físics”, va explicar el propietari, Enric Casanovas, que amablement responia als periodistes que no deixaven d'arribar a l'establiment, que fa catorze anys que és obert. Casanovas tampoc tenia ni idea de qui pot haver estat l'afortunat, però va dir que se'n sent molt orgullós.