Societat
Una comtessa anomenada Pilar
Calafell ha aprovat el canvi de nom del carrer de la Comtessa del Castell de la Mota pel de carrer d'Eslovènia
El nom feia referència al càrrec nobiliari que Franco va atorgar a la dona de Primo de Rivera
El carrer de la Comtessa de la Mota ha passat desapercebut durant molts anys al nucli de Segur de Calafell. Després de la mort del dictador Francisco Franco i, amb l'inici de la transició democràtica, es va catalanitzar i es van perdre alguns referents històrics vinculats al règim dictatorial. Fins que, fa uns mesos, el grup municipal de la CUP va posar sobre la taula la voluntat de treballar perquè s'eliminessin del nomenclàtor local totes les referències a la dictadura franquista, i va aconseguir el suport de la resta de grups. Així va ser com alguns van descobrir que darrere el títol nobiliari de la Comtessa del Castell de la Mota hi havia, ni més ni menys, que Pilar Primo de Rivera, líder de la secció femenina de la Falange Espanyola durant la dictadura, i que el Castell de la Mota, en realitat, està ubicat a Medina del Campo (Valladolid) i va ser la seu principal d'aquesta organització.
L'any 1960, Francisco Franco va atorgar el títol nobiliari a Pilar Primo de Rivera en reconeixement a la seva tasca política dins del Movimiento Nacional, partit únic de la dictadura franquista.
Pilar Primo de Rivera mantenia una estreta relació amb el municipi de Calafell; per això, durant l'època de desenvolupament del model turístic del franquisme, Calafell va ser un dels primers municipis del Penedès a tenir estació de tren.
El ple municipal va acordar canviar aquest nom i dedicar aquest carrer a Eslovènia, un país que va néixer com a estat l'any 1991, després d'independitzar-se de l'antiga Iugoslàvia, i que forma part de la Unió Europea des del 2004. Tota una premonició!