Societat

Banc dels Aliments: baixa la demanda però es fa crònica

L'any 2016 la mitjana mensual de persones va ser de 137.156 i es van distribuir prop de 18 quilos d'aliments

Tot i haver-hi un 4,7% menys d'usuaris només es cobreix un 27% d'una dieta estàndard

Des de l'any 2015 la demanda al Banc dels Aliments ha disminuït de manera progressiva, tot i que la situació s'ha fet crònica per a moltes persones que “fa molt temps que són pobres”, segons va assegurar ahir el president de l'entitat, Eduard Arruga. Seguint amb aquesta tendència, l'any passat el nombre d'usuaris va caure un 4,7%, i va passar de 143.902 a 137.156 de mitjana mensual. Tot i aquesta davallada, el Banc només aconsegueix cobrir el 27% de les necessitats bàsiques d'una dieta estàndard i és precisament la constatació d'aquest desequilibri el que fa que els directius de l'entitat facin una crida perquè les entitats col·laboradores incrementin els aliments amb major valor nutritiu. El director de l'entitat, Lluís Fatjó-Vilàs, va recordar que encara que les xifres vagin decreixent “quasi tripliquen les d'abans de la crisi” i va insistir a “no abaixar la guàrdia perquè encara estem molt lluny de cobrir les necessitats alimentàries d'una persona”.

El desequilibri es constata, com es pot apreciar al gràfic, perquè hi ha aliments, com ara galetes, tomàquet fregit o llegums, que cobreixen amb escreix les necessitats i, en canvi, a baix del tot de la piràmide, amb un percentatge quasi testimonial, hi ha aliments amb major contingut proteic, com ara formatge, fruita seca o carn. Arruga va reconèixer ahir que la carn continua sent “l'assignatura pendent” i es va mostrar confiat que amb una xarxa de fred aquesta situació millori. El que no es pot fer, en opinió d'Arruga, és rebutjar aliments, encara que n'hi hagi massa. “Si ens donen productes comestibles, encara que siguin galetes, no les rebutjarem. Quan rebem donacions econòmiques, ja les destinem a adquirir aliments que completin la dieta”.

Campanya d'estiu

Els responsables del Banc dels Aliments també van presentar ahir la campanya d'estiu La fam no fa vacances, de maig a juliol. Durant aquest temps, el Banc farà de “paraigües”, segons va subratllar el director, per “donar aixopluc” a les iniciatives d'entitats i ciutadans per aconseguir la major implicació possible.

Fatjó-Vilàs va destacar dues iniciatives que s'emmarquen en la campanya: Cap nen sense bigoti, la recollida de llet que fa La Caixa, i Maletes contra la fam, que transformarà en quilos d'aliments el pes de les maletes a l'estació de Sants entre el 22 i el 23 de juny. El Banc dels Aliments també vol continuar “construint xarxa” per millorar la capacitat de distribució.

LES FRASES

Una de les principals finalitats del Banc és evitar el malbaratament dels aliments
Eduard Arruga
president del banc dels aliments
No es pot abaixar la guàrdia perquè estem lluny de cobrir les necessitats alimentàries
Encara que en dos anys ha baixat el nombre de beneficiaris, es manté intacta la solidaritat
Lluís Fatjó-Vilàs
director del banc dels aliments

Bassa vaticina una ràpida aprovació de la llei

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, confia en una “ràpida” tramitació al Parlament de la llei que vehiculi l'acord per la renda garantida. En una entrevista a El Punt Avui Televisió, Bassa va assegurar que preveu que “tots els partits hi donin suport ràpidament, ja que prèviament s'havien compromès a avalar allò que pactessin els promotors de la ILP”. La llei es tramitarà en el termini d'un mes i mig i hauria d'estar en funcionament i aprovada al setembre, segons preveuen el govern i els impulsors. Bassa no tem que el Consell de Ministres freni la iniciativa tal com ja va fer amb la de pobresa energètica, ni que l'enviï al Constitucional, malgrat que “mai no se sap amb un govern que va contra les urnes. La pobresa no té banderes”.

La consellera dona especial valor a l'acord assolit, pel fet que després d'uns anys de retallades socials ara “es crea un dret nou”. Bassa en destaca no només els mínims ingressos assegurats per a les persones víctimes de la pobresa, sinó que els ajuts “es vincularan a la inserció laboral” i dependran de l'esforç que facin per trobar feina les persones que el rebin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia