Societat

Reclamen un corredor humanitari per als refugiats

La campanya ‘Casa nostra, casa vostra' demana actuar més enllà de les administracions davant l'incompliment dels acords pels damnificats

Presenta 148 “exigències” a la Generalitat i a l'Estat

La plataforma Casa nostra, casa vostra, que defensa els drets dels refugiats de ser acollits, reclama que s'obri “un corredor humanitari” que permeti l'entrada de persones migrants a Catalunya i que estigui “finançat pel govern”. Davant l'incompliment de l'acord europeu d'acollida per part de l'Estat espanyol, la campanya demana a l'executiu català que actuï al marge de l'Estat i “permeti l'entrada dels refugiats que es troben atrapats als camps de Grècia i Itàlia”. Així ho va reclamar el coordinador de Casa nostra, casa vostra, Ruben Wagensberg, durant l'acte de presentació dels resultats de la campanya i d'un document de propostes d'actuació que va adreçat, principalment, a la Generalitat, als ajuntaments i al govern espanyol.

En aquest sentit, Anna Palou, del Grup de Continguts, va denunciar “l'incompliment de l'Estat espanyol dels compromisos que va prendre davant la Unió Europea” de 17.000 refugiats –fins ara només n'ha acollit 886– i va reclamar a la Generalitat que actuï perquè “té competències per fer-ho immediatament”, evitant la inoperància estatal. “No podem passar per alt els drets humans, tot i la complexitat del moment polític que viu el país”, va defensar. En la seva intervenció, Palou va presentar el document de demandes a les administracions catalana i espanyola –realitzat per una coordinadora que inclou diferents entitats– per tal de “garantir els drets i de les persones refugiades i migrants que fugen dels conflictes, la violència, la fam i les violacions i de protegir-les”. Així, una de les principals propostes que fa Casa Nostra, Casa Vostra –n'ha presentat al voltant de 150– consisteix que la Generalitat creï una “targeta única” que permeti tenir accés “ala sanitat, a l' educació, a un habitatge, a una feina, a les ajudes públiques i a una situació regular”. “Acollir en dignitat implica el reconeixement com a ciutadà de ple dret”, resumeix el document. D'altra banda, la plataforma demana els ajuntaments que “actualitzin o elaborin els plans d'acollida municipals per incorporar-hi l'asil”.

Anna Palou va fer una crida al govern català perquè rebi un equip negociador de la coordinadora i “s'assegui a escoltar i parlar”. En aquest sentit, Ruben Wagensberg va lamentar que la Generalitat encara no hagi parlat amb ells sobre els compromisos d'ajut als damnificats que va presentar el govern després de la manifestació que va aplegar mig milió de persones a Barcelona.

Casa nostra, casa vostra també va presentar ahir els beneficis obtinguts durant la campanya en favor dels refugiats, inclòs el concert al Palau Sant Jordi . La recaptació neta s'enfila fins a 211.562 euros, però els ingressos van ser de quasi 500.000. La totalitat dels beneficis aniran destinats a projectes en favor dels refugiats i les persones migrants. Aquests han de pertànyer a un d'aquests àmbits: acció exterior –camps de refugiats, salvament, trànsit–, acollida –educació, habitatge, inclusió social– i sensibilització. A

Algunes de les condicions són que el projecte estigui en marxa, com a molt tard, a la fi del 2017, i que tingui una durada d'un any. Es podran presentar les propostes fins al 18 de juny i la resolució es publicarà a mitjan juliol.

LA FRASE

‘Casa nostra, casa vostra' exigim acollir i acollir més
Ruben Wagensberg
Coordinador de la campanya

LA XIFRA

211.562
Són els euros
obtinguts per la campanya en favor de les persones refugiades, un cop restades les despeses.

Creix el nombre de nens refugiats que viatgen sols

El número total d'infants refugiats que fugen sols s'ha multiplicat per cinc des del 2010, segons l'Unicef. El 2015 i el 2016 es van registrar almenys 300.000 nens i nenes separats i no acompanyats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia