municipal
zona hermètica
Darrers sospirs de l’Hermètica mentre Sabadell planifica l’oci
El consistori estima que a mitjan juny tancaran la desena de locals que han optat per exhaurir la via administrativa
Volen solucions i no descarten la via judicial
El pla no arribarà fins a finals de mandat
Qui va conèixer la Zona Hermètica en plenitud fa temps que diu que aquell espai d’oci situat entre un polígon industrial i el barri de Gràcia de Sabadell, amb més de quaranta locals i a on arribaven cada cap de setmana milers de joves i no tan joves de tot Catalunya, és ara només un miratge, sobretot a l’estiu. Fa un any, després de cinc de moratòria, entrava en vigor el pla especial d’usos recreatius del barri de Gràcia i, per tant, es prohibien les grans discoteques i els bars musicals a la zona. Només una desena de locals han decidit resistir i exhaurir tots els tràmits administratius per evitar el tancament.
El temps s’acaba. A principi de maig, l’Ajuntament va notificar als propietaris la revocació de llicències després d’un procés llarg, ja que, segons el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, s’ha volgut ser “molt garantista i impecable”. Queden pocs dies perquè acabi el període per presentar recursos de reposició, que, si no hi ha sorpreses, també seran desestimats per un consistori que repeteix que, quan va arribar al govern, es va trobar sobre la taula una difícil herència de l’anterior executiu socialista. “A mitjan juny, podria cessar definitivament l’activitat a la Zona Hermètica”, afirma Guerrero.
Tot i això, els locals podrien presentar un contenciós administratiu. “No descartem la via judicial, però volem esgotar al màxim l’administrativa, a banda de reclamar a l’Ajuntament solucions, com ara que ens diguin a on podem anar legalment o que ens deixin continuar fins que no hi hagi un nou pla”, afirma Joan Cosp, president de l’Associació de Locals d’Oci de l’Hermètica.
Segons el tinent d’alcaldia, Maties Serracant, el pla d’activitats econòmiques –que no només regularà l’oci a la ciutat, sinó també els centres de culte, els clubs de cànnabis i els polígons– estarà enllestit abans que acabi el mandat. “No volem reproduir el model de la Zona Hermètica i concentrar tota l’activitat al mateix lloc. Volem barrejar usos i trobar l’equilibri”, hi afegeix. Cosp lamenta que Sabadell “quedi sense oci durant dos anys”.
LA FRASE
LA XIFRA
Una situació que ve de lluny
“No podíem resoldre en un any i mig tot el planejament urbanístic que s’havia fet durant anys. No estem d’acord amb el pla especial. Enviava l’activitat a Sant Pau del Riu Sec, proposta que s’ha vist inviable, ni en la manera de desertitzar la Zona Hermètica”, afirma Maties Serracant. El regidor reconeix que s’ha endarrerit el pla d’activitats econòmiques, però també deixa clar que hi ha unes condicions i uns terminis que s’han de complir per “endreçar” no només l’oci nocturn a tota la ciutat en el marc de la revisió del pla general.
El pla especial que ha afectat la Zona Hermètica es va aprovar el 23 de maig del 2011. L’Ajuntament pretenia traslladar l’activitat d’oci nocturn a Sant Pau del Riu Sec per evitar les molèsties als veïns. Els locals tenien cinc anys per marxar. Molts ho van fer afectats per la crisi i un futur incert. En aquest temps, una part dels propietaris van obrir la via judicial, però primer el Tribunal Superior de Justícia i després el Tribunal Suprem han validat el pla. També han intentat obtenir el suport de partits polítics i entitats per aturar el procés. Joan Cosp lamenta que després de sis anys no s’hagi trobat cap sortida. Recorda que la pressió s’ha rebaixat molt a la zona, on el 2006 hi havia més de trenta locals i on ara n’hi ha una desena, una part van ara a les carpes d’estiu.