Societat

Medinyà reivindica que es desencalli la segregació de Sant Julià de Ramis

L’Estat continua negant-se a inscriure’ls en el registre dels ens locals

Ahir, van celebrar els dos anys de l’aprovació de la llei que els atorgava la independència

Una cinquantena de persones van celebrar, ahir, un acte a la plaça de les Moreres de Medinyà amb un rerefons festiu i, alhora, reivindicatiu. La celebració era perquè avui fa dos anys que el Parlament de Catalunya va aprovar la llei que restituïa Medinyà com a municipi independent, després de 43 anys d’annexió a Sant Julià de Ramis. Tot i aquest fet, a dia d’avui, dos anys després, la gestió municipal depèn encara en bona part de Sant Julià de Ramis, i aquest va ser el motiu de la protesta. La presidenta de la comissió gestora de Medinyà, Montse Garcia, va explicar que l’Estat continua negant-se a inscriure’ls en el registre estatal d’ens locals. Aquest fet, apunta Garcia, fa que des de la secretaria de Sant Julià de Ramis es frenin els traspassos pendents per poder actuar com a municipi de ple dret. Així doncs, continuen sense tenir l’estructura bàsica per poder funcionar com a municipi: ni personal, ni ingressos, ni padró d’habitants... Els impostos els continua cobrant Sant Julià de Ramis, que també rep les factures que afecten Medinyà i que no poden controlar, generant-los, així, una incapacitat per poder ser autènticament autònoms. Tot i que tenen aprovat un pressupost propi des de principi d’any, no han pogut executar-ne cap part.

La presidenta de la comissió gestora recorda que el departament de Governació ha emès un informe en què certifiquen que Medinyà està plenament facultat per poder actuar com a municipi. Aquest informe, però, segons Garcia, no satisfà prou el secretari de Sant Julià de Ramis —en tant que des de Madrid els continuen dient que no els inscriuen al registre d’ens locals i que no són un municipi independent. La presidenta va reivindicar, ahir, al govern de Sant Julià de Ramis que faci el possible per desencallar la situació perquè, al seu entendre —i el del secretari de Medinyà—, l’informe de la Generalitat és garantia suficient per separar béns, drets i obligacions entre els dos pobles, tot i que la llei de segregació ha estat recorreguda per l’Estat i està pendent de resoldre’s en el Constitucional.

Pancartes i un escut

Durant l’acte, es va llegir també un manifest i es va presentar el nou escut de Medinyà, que aquesta setmana va aprovar el ple i que està pendent de l’aprovació de Governació. Entre pancartes reivindicant els drets de Medinyà com a poble —“Medinyà municipi i punt”, “Restitució ara”, “El poble parla i el govern calla”, “Medinyà al DNI”, “Municipi ara”, “Volem gestionar els nostres recursos” i “Volem els diners de la MAT” eren alguns dels lemes—, es va presentar el nou escut. El ple el va aprovar aquesta setmana i està pendent de la ratificació de Governació. Els manifestants van anar fins al semàfor de l’N-II que travessa el poble, i de manera esporàdica —aprofitant quan el semàfor es posava vermell— van ocupar diverses vegades la calçada amb les pancartes. En la concentració va participar també l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, que va assegurar que el seu govern té tant d’interès com els medinyanencs que es desencalli la situació, de què va culpar el govern de l’Estat.

A la tarda, però, va revaldre l’esperit festiu de celebració dels dos anys de l’aprovació de la independència amb un festival Holi, una sardinada, al vespre, i un concert, a la nit.

LA DATA

4.6.2015
El Parlament va aprovar
la llei de segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis, després de 43 anys annexionats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.