Municipal
L’especulació a l’entorn de la presó neguiteja els veïns
El tancament de la Model, a l’Esquerra de l’Eixample, farà que els immobles guanyin valor i promou la inversió a la zona
La propietat d’una finca propera ja no renova el lloguer als inquilins
El tancament de la Model serà avui una realitat i l’Esquerra de l’Eixample albira, per fi, la batallada transformació de l’espai que ocupa l’històric penal. L’actuació ha estat llargament reivindicada pel barri i, malgrat la victòria veïnal, la notícia comença a tenir un cert regust agredolç per a alguns dels veïns que viuen a prop de la presó. L’ombra de l’especulació immobiliària plana sobre la zona i comencen a fer-se evidents les conseqüències de la revaloració dels immobles. Ho saben bé els inquilins de la finca situada al número 151 del carrer Entença. Coincidint amb l’anunci del tancament de la Model, la propietat els va començar a comunicar que no els renovaria el contracte. Tres dels dotze pisos de l’edifici ja estan buits i tancats amb planxes metàl·liques. Encara hi queden veïns, però, disposats a lluitar per evitar la seva expulsió.
“Jo he volgut que marxés la Model, però el que no imaginava és que hauria de marxar jo; prefereixo tenir els presos com a veïns que no pas un fons voltor”, explica Joan Gómez, l’únic inquilí de l’edifici amb contracte de renda antiga. Ell hi viu des de fa 36 anys. De les nou famílies que queden al bloc, a quatre ja se’ls ha comunicat que no se’ls renovarà el lloguer –una marxarà aquesta setmana– i la resta esperen rebre el burofax en els pròxims mesos, a mesura que finalitzin els contractes. “D’aquí a un any només hi quedaré jo”, diu Gómez, que tem que li facin la vida impossible perquè marxi. A l’edifici viuen nou nens que estan escolaritzats a la zona. En Bernard és pare de dos d’ells, de 3 i 6 anys. “El meu fill només coneix aquest barri i té els amics aquí. El preu dels lloguers és molt alt i no tenim mitjans econòmics per mudar-nos; estic aterrit”, explica. A una altra veïna se li ha acabat el contracte ara, però no ha marxat. “Ha decidit quedar-se i resistir”, subratlla Gómez.
Els inquilins asseguren que la propietat ha estat negociant la venda de la finca a un fons inversor, tot i que desconeixen l’estat de l’operació. Un grup immobiliari va anunciar dos dels pisos buits en un portal del sector, però va retirar l’anunci en sortir el cas a la llum pública. Els veïns s’han reunit tres cops amb representants de l’oficina d’habitatge de l’Eixample i volen que faci mediació entre ells –com a col·lectiu– i la propietat. “Estem en espera de rebre alguna notícia de l’Ajuntament al respecte”, manté Gómez.
Els veïns del bloc del carrer Entença –amb pancartes reivindicatives visibles a tots els balcons– van rebre ahir el suport del Sindicat de Llogaters i de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, que acaba de néixer i ja està atenent altres casos relacionats amb les diferents problemàtiques que afecten l’habitatge. El col·lectiu veïnal va mostrar la seva inquietud per la transformació que suposarà la desaparició de la presó. “Estem contents que tanqui i es facin equipaments, però això, d’altra banda, ens afecta de manera negativa”, va dir David Benito, de la Xarxa d’Habitatge. “Ens agradaria –va continuar– que l’Ajuntament no fes només un procés participatiu per veure què es fa a dins de la Model, sinó també per veure què passa a l’entorn i quines eines podem proposar entre tots perquè aquesta transformació no ens expulsi.”
Pel Sindicat de Llogaters, Daniel Pardo va advertir que “la compra massiva d’edificis sencers per buidar-los de veïns, revendre’ls i extreure grans plusvàlues és un problema derivat de la mercantilització de l’habitatge” i va posar damunt la taula la importància de l’autoorganització veïnal. Per això va convidar la ciutadania a participar en la manifestació de dissabte pel dret a l’habitatge.