PEREGRINACIÓ A LES CATEDRALS DEL VI
Viatge als cellers modernistes, temples del vi
A la Conca de Barberà hi ha catedrals per rendir culte a les vinyes
El dramaturg Àngel Guimerà , nascut per atzars de la vida a Santa Cruz de Tenerife, l’únic escriptor català dedicat a la dramatúrgia que va transcendir a Europa en tot el segle XIX, en deia les Catedrals del Vi.
Guimerà es referia als cellers modernistes (esdevinguts autèntics temples laics) dissenyats pels artistes de referència de l’època, com Cèsar Martinell , Josep Puig i Cadafalch o Pere Domènech i Roura .
Us proposem fer una plàcida ruta per descobrir aquestes joies de l’arquitectura catalana lligades íntimament amb la cultura etnològica.
Dues obres imprescindibles són el celler Agrícola de Barberà de la Conca , que va ser construït entre 1920 i 1921 (obert a visites de dimecres a diumenge) i que és Bé Cultural d’Interès Nacional; i els cellers Domenys i Secció de Crèdit , celler modernista que trobem a la població de Rocafort de Queralt, i que data de 1918. La característica més rellevant d’aquest espectacular celler és la seva estructura, sostinguda amb arcs parabòlics a l’estil de Gaudí. Està documentat que aquest era el primer cop que es feia servir aquesta tècnica constructiva en un edifici agrícola. Tots aquests cellers són obra de Cèsar Martinell.
Una tercera obra rellevant, l’ edifici Vinícola de Sarral Secció de Crèdit , s’ha d’atribuir a Pere Domènech i Roura. L’edifici, que es va començar a construir el 1914, conserva gairebé intactes la majoria d’elements arquitectònics originals de fa més de 100 anys.
Totes aquestes propostes i moltes més les podeu consultar al web de la DO Conca de Barberà .