Societat

Territori

Piscines tancades per la falta de socorristes, a Ponent

L’enduriment de les exigències per poder fer tasques de salvament provoca una escassetat de personal

El Consell Català de l’Esport al·lega que no és un problema sobrevingut perquè hi ha hagut marge de reacció

La forta calor que aquest mes de juny assola diversos punts del país, però que sobretot causa estralls a la plana de Lleida, ha fet que diversos ajuntaments hagin anticipat l’obertura de les piscines municipals, una inauguració que tradicionalment s’acostumava a fer pels voltants de Sant Joan. Ara bé, l’estrena anticipada de la temporada de piscines ha posat al descobert un maldecap que feia mesos que s’anunciava: la falta de socorristes.

Alcaldes de poblacions de Ponent s’han reunit aquesta setmana a la delegació del Govern a Lleida amb la directora de l’Escola Catalana de l’Esport (ECE), Gemma Vilaró, per tal de demanar-li una solució “urgent” per poder obrir les respectives piscines municipals aquesta temporada estival davant la “impossibilitat” amb què es troben molts consistoris a l’hora de contractar socorristes. La causa és l’enduriment de la normativa per estar en possessió de la titulació de socorrista.

En aquest sentit, el grup d’ERC a la Diputació de Lleida demana una moratòria en l’aplicació de la normativa vigent o bé que es permeti el reconeixement dels currículums anteriors al 2015 dels candidats a socorrista. En cas contrari, els alcaldes republicans afectats per aquesta problemàtica amenacen amb lliurar les claus d’aquestes instal·lacions a la direcció general de l’Esport perquè sigui aquest organisme qui es responsabilitzi de l’obertura i gestió de les piscines municipals d’aquestes localitats lleidatanes.

Els alcaldes han informat de la impossibilitat, per part dels socorristes que hi ha a les comarques de Lleida, de complir l’actual normativa per la titulació i els requisits per accedir a les esmentades places, cosa que “fa inviable la seva incorporació a les piscines municipals i obliga els ajuntaments a la contractació de professionals d’altres contrades i de fora de Catalunya”.

Alhora, han denunciat “l’especulació salarial que s’està detectant en el sector, ja que davant la manca de professionals s’estan apujant els preus de les hores en aquest servei”. A més, els responsables municipals recorden que els consistoris tenen l’obligatorietat d’haver de sufragar els costos de l’allotjament dels socorristes a la localitat per fer més atractives aquestes places.

“Davant la manca de solucions” aportades per la directora de l’ECE, el portaveu del grup d’Esquerra Republicana a la Diputació de Lleida i alcalde de Montgai (Noguera), Jaume Gilabert, ha exigit una reunió “urgent” amb el director general de l’Esport, Gerard Figueras.

Actualment, per poder accedir a una plaça de socorrista en instal·lacions aquàtiques s’ha d’haver regulat la situació mitjançant el procediment establert a la llei 7/2015, o bé disposar d’un certificat de professionalitat de socorrista (procediment d’acreditació de competències de socorrista aquàtic en piscines); d’una qualificació professional; d’una homologació de títol; o bé un cicle inicial de salvament i socorrisme o una de les formacions emeses per la Federació Espanyola de Salvament.

LA XIFRA

160
piscines hi ha a les comarques de Lleida, segons els càlculs de la secretaria general d’Esports.

LA FRASE

S’està generant una certa especulació, i per la manca de professionals s’estan apujant els preus
Joan Talarn
Diputat d’erc

Temps i personal suficient

Des del Consell Català de l’Esport s’ha emès un comunicat posant-se a disposició de tots els alcaldes “per tal de buscar solucions a totes les piscines públiques de Catalunya”. El document posa de manifest que “la primera prioritat del govern és garantir la seguretat de tots els usuaris de piscines i platges,” i recull que, en aquest sentit, cal ser “molt estrictes” amb la formació que han de tenir i acreditar els professionals que n’han de tenir cura, tal com estableix la normativa en vigor.

La problemàtica coincideix en el temps amb la recent mort per ofegament en una piscina de Ripoll d’una nena de 4 anys que estava participant en una activitat escolar.

En aquest context, el Consell català de l’Esport indica que “a Catalunya tenim molts titulats amb la formació adequada per exercir aquestes professions, però gran part d’aquestes persones no estan registrades en el Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC), un requisit indispensable per poder desenvolupar aquesta tasca”.

De la mateixa manera, recorda que la nova normativa va entrar en vigor el darrer trimestre del 2016.

Per tant, es considera que les entitats i institucions que tenen la necessitat de contractar un socorrista “han disposat de temps suficient durant el període transcorregut per adequar-se a la normativa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.