Insten a dimitir el president de la Taula del Tercer Sector
Set entitats reclamen a Oriol Illa que deixi el càrrec immediatament i faciliti el seu relleu fins a la convocatòria d’eleccions
Fonamenten la petició en les diferències en el model de governança
Crisi a la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social. Set entitats amb representació a la junta directiva reclamen al president, Oriol Illa, que abandoni la presidència de l’entitat. Diferències en el model de governança, juntament amb “l’incompliment reiterat” de consensuar els missatges que es traslladen a la societat, són les causes que haurien portat a aquesta situació, segons un comunicat enviat per les set entitats a les 35 federacions membres de la taula. Illa ja ha mostrat la seva disposició a abandonar el càrrec.
Les federacions Cocarmi, Dincat, ECAS, ECOM, la Federació Catalana del Voluntariat, les Cooperatives d’Iniciativa Social i la Fundació Pere Tarrés van sol·licitar formalment la dimissió d’Illa, que ocupa la presidència de l’entitat des del juliol del 2015, a principis de mes i aquest, amb el vistiplau de l’entitat que representa, el Moviment Laic i Progressista, va proposar celebrar eleccions anticipades passat l’estiu, comicis als quals no es presentaria. Si la junta rebutjava aquesta proposta, plegaria igualment. Precisament això és el que va passar en la reunió de dijous passat, ja que les set entitats entenen que els comicis se celebrarien al novembre. Caldrà veure ara com es resoldrà el relleu a la presidència, qüestió que s’hauria d’abordar a l’assemblea de la taula convocada per al 13 de juliol. Les entitats proposen una moció de censura per triar un president provisional i, paral·lelament, la convocatòria d’eleccions.
Oriol Illa, en una carta adreçada a les entitats membres de la taula, admet que la governança a l’entitat ha estat difícil en els darrers mesos, cosa que considera fins i tot positiva donada la pluralitat de l’entitat. La firma amb el govern del II Pla de Suport al Tercer Sector hauria estat un dels punts fonamentals de discrepància, juntament amb les relacions amb la patronal.
Per la seva banda, les set entitats sostenen que des del setembre del 2016 les diferències entre la presidència i la majoria dels membres de la junta han anat creixent, ja sigui pel model de governança o per l’incompliment de l’acord de consensuar els missatges que es traslladaven als mitjans de comunicació. Les entitats han fet una crida als associats a resoldre la crisi de manera interna.