Sant Gregori rememora com se segava a l’antiga
La colla Amics del Segar i el Batre celebra els 25anys d’aquesta demostració d’un ofici tradicional que esdevé una festa i un “museu en viu”
La Festa del Segar i el Batre ja fa 25anys que se celebra al veïnat d’Argelaguet de Sant Gregori. Una festa que, com el nom indica, rememora un ofici tradicional que va començar a desaparèixer a mitjans dels anys seixanta i a principi dels anys setanta amb l’entrada en el mercat de les espigoladores mecanitzades. Però també un “museu a l’aire lliure”, com bé destaca un dels organitzadors, Quim Castanyer, membre de la colla Amics del Segar i Batre de Sant Gregori.
Com recorda, antigament, aquesta feina era “molt dura” i comportava que els segadors es rellevessin fins ben entrada la matinada, quan ja la humitat de la nit els impedia continuar. “Una tasca feixuga que es compensava oferint als treballadors les millors menges de què disposaven aleshores les cases i masies de pagès com a agraïment per l’esforç humà que suposava”.
Explica Castanyer que la demostració que fan des de fa mig quart de segle atrau curiosos, famílies i amants de les arts i els oficis en general perquè ho fan “de manera molt didàctica”, remarca. “Sembrem a l’antiga, seguem a mà i batem amb una màquina quasi bé única, una Ciudad, de fabricació lleidatana i que destaca perquè el xassís és completament de fusta.” Per això, la por a la pluja d’un dia marcat pels núvols i la xafogor. Tanmateix, els organitzadors van poder separar el gra de la palla, construir un paller i fer els garbellons en homenatge als “companys que ja no hi són” com a novetat de commemoració d’aquest 25è aniversari.
Ara, ja només queda fer la farina i elaborar el pa que es podrà degustar el dia de la Fira del Pa i la Xocolata.