Iberpotash cedeix l’ús del poblat ibèric del Cogulló a l’Ajuntament de Sallent
L’acord és per als tres anys vinents, però deixa la porta oberta a l’allargament del període
El consistori vol dotar l’espai de més oferta cultural
Iberpotash (ara ICL Súria & Sallent) cedirà l’ús del poblat ibèric del Cogulló a l’Ajuntament de Sallent, que, d’aquesta manera, podrà dotar l’espai de més oferta turística i cultural. Així ho van fer saber ahir en un comunicat conjunt el consistori i l’empresa, que han signat un conveni que permetrà que es puguin gestionar visites al jaciment i que l’Ajuntament pugui fer-hi “tasques de restauració”.
El jaciment és en terrenys que són propietat d’Iberpotash, a la muntanya del Cogulló –la mateixa que dona nom al runam que hi ha al costat–. El conveni estableix que l’Ajuntament podrà gestionar directament l’ús del poblat en un primer període de tres anys “que es pretén allargar en el temps”. De la mateixa manera, diu el conveni, “caldrà que les visites i tasques de manteniment o restauració es produeixin d’acord a recomanacions de seguretat d’Iberpotash, tenint en compte que una part de l’accés al conjunt arquitectònic és dins les instal·lacions de l’empresa”.
El conseller delegat d’ICL Súria & Sallent, Carles Aleman, va assegurar que l’acord “posa de manifest” el seu compromís de “donar resposta a les demandes del territori i de continuar treballant amb l’Ajuntament a mitjà i llarg termini”. A més, va afegir-hi, “la cessió permet donar resposta al creixent interès pel patrimoni arqueològic del nostre territori”.
Accedir a subvencions
Per la seva banda, l’alcalde de Sallent, David Saldoni, va manifestar que amb la cessió l’Ajuntament es podrà beneficiar “de les subvencions públiques i privades que permetran augmentar el coneixement del poblat arreu”. Fins ara, el poblat es podia visitar, però només en hores concertades mitjançant hora prèvia a l’ajuntament. El fet que l’espai fos privat feia impossible accedir a uns ajuts que el govern local considera vitals amb vista a poder ampliar l’oferta.
Un debat d’anys
La demanda de l’Ajuntament de poder administrar el poblat s’arrossega de fa anys. El 2015, la CUP (a l’oposició) va tornar a posar el debat sobre la taula quan va entrar una moció en la qual demanava que el ple instés l’empresa minera a cedir a l’Ajuntament el poblat i el camí d’accés, que els cupaires denunciaven que Iberpotash mantenia tancat. La moció també proposava que, si l’empresa no hi accedia, caldria valorar “les opcions d’expropiar-lo”. La moció va ser aprovada per unanimitat de tots els grups (CiU i PSC, al govern, i ERC, ICV i CUP, a l’oposició). L’Ajuntament va començar el 2016 la negociació, que ara s’ha acabat tancant.
Un bé cultural d’interès nacional
El poblat ibèric del Cogulló està declarat bé cultural d’interès nacional i forma part de la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural coordinat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. El jaciment va tenir ocupació del segle IV aC fins a l’I aC. Té una extensió de 5.000 metres quadrats. S’hi han fet multitud d’excavacions i estudis. Tot i ser privat, l’Ajuntament hi ha destinat vora 10.000 euros anuals en els darrers anys en tasques de manteniment perquè entenia que es tracta de patrimoni.