Societat

Les persones grans, mestres educadors

El programa Grans Experts ofereix un espai d’intercanvi intergeneracional i ajuda a trencar l’aïllament i la solitud de les persones d’edat

Un dels drames quotidians que genera el sistema socioeconòmic en què vivim és la progressiva pèrdua de la importància social de les persones grans i la seva exclusió social. Els responsables del Programa d’Acompanyament a la Gent Gran de Càritas Diocesana de Girona (ACP) han constatat que moltes se senten soles i tristes i experimenten un sentiment de poca inclusió social. Revertir la situació de fragilitat emocional i anímica cap a un envelliment actiu és un repte que Càritas vol abordar a través del projecte Grans Experts. El programa ofereix un espai d’intercanvi intergeneracional on, gràcies a l’experiència de les persones grans, els alumnes d’escoles de primària tenen l’oportunitat d’adquirir nous coneixements i alhora els avis se senten útils, actius i integrats per traslladar els seus coneixements a les noves generacions. Cal potenciar un model d’envelliment digne i de qualitat en què la persona d’edat superi les limitacions, sigui el centre de l’acció i mantingui els seus drets i capacitats. Aquests són els principis fonamentals d’ACP que trenca el model clàssic, basat en el paternalisme i la institucionalització i permet col·locar les persones d’edat al seu lloc.

Grans Experts és una porta oberta perquè les persones d’edat puguin participar d’una forma activa en el procés de planificació i execució de les activitats formatives que realitzen a les escoles. Marta Piany, coordinadora del projecte, assegura que les persones grans es mostren contentes de trencar la solitud i l’aïllament, protagonitzar històries que poden donar a conèixer les pròpies experiències com l’aeromodelisme, l’escola als anys quaranta, la vida de ferrer, costura i patronatge, o altres oficis perduts. En aquests moments el projecte s’està duent a terme a sis poblacions: Cadaqués, Figueres, Girona, l’Escala, Palafrugell i Roses. Catorze persones grans han realitzat 37 activitats en deu escoles de primària i tres Serveis d’Intervenció Educativa de Càritas, i hi han participat 881 alumnes d’edats compreses entre 6 i 12 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia