Societat

municipal

seguretat

Sant Pol prova els gossos socorristes a les platges

Els animals participen de manera experimental en les tasques de rescat

S’estudia incorporar-los en els equips

Els socorristes de la platja de Sant Pol de Mar van incorporar aquest cap de setmana els gossos en els seus equips de salvament. Es tractava d’una prova pilot per mirar d’afegir equips canins en les tasques de rescat. El Narvin, un Terranova de 5 anys, va ser un dels gossos que de manera experimental va protagonitzar algun dels simulacres que es van portar a terme a la zona de les Barques. Sant Pol busca ser pioner en aquest tipus d’assistències i es planteja permetre l’ús d’aquests animals els dies de màxima afluència de banyistes.

El cap operatiu del grup de salvament caní, Ramsés Martí, va explicar ahir que el valor afegit que aporten els gossos és que els socorristes poden anar molt més de pressa a salvar les víctimes, ja que no han de patir per l’esforç físic de la tornada perquè tenen el suport de l’animal. “Una persona s’ofega molt ràpidament, i quan parlem de criatures, encara més; per tant, la rapidesa és clau”, va subratllar.

Els equips de salvament els van formar parelles de socorristes i un gos de salvament ensinistrat en el rescat de persones al mar. Normalment són gossos de la raça Terranova o Golden Retriever que tenen prou forces per arrossegar fins a la sorra cinc banyistes. Per ajudar en aquestes tasques porten a més un arnés especial perquè les persones que estiguin a punt d’ofegar-se a l’aigua puguin agafar-s’hi sense dificultats.

La majoria dels animals que aquest cap de setmana van fer les demostracions són adoptats. “Tenen una capacitat innata i el que fem nosaltres és aprofitar-la, i potenciar el vincle amb el seu guia”, va afegir-hi Ramsés Martí. Malgrat l’eficàcia contrastada dels gossos de salvament aquàtic, actualment no hi ha cap platja a Catalunya on estigui permesa la seva presència. Les normatives municipals els prohibeixen l’accés lliure, sobretot en època estival. Per al cap operatiu això representa “un problema”. “S’hauria de diferenciar l’aspecte lúdic de qui va a la platja amb el gos per divertir-se dels que ho fan per treballar per la seguretat dels banyistes”, hi va afegir. En aquest sentit, va reclamar que, tal com passa amb els gossos pigall, es canviïn les ordenances perquè també hi puguin entrar els que fan aquest tipus de rescats.

LA FRASE

Aquests gossos de rescat són capaços d’arrossegar fins a la sorra cinc persones
Ramsés Martí
cap operatiu de salvament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Invertiran uns 700.000 euros per millorar una desena de centres educatius

GIRONA
GIRONA

Contenidors comunitaris i tancats a blocs que fan el porta a porta

GIRONA
Infraestructures

Front comú de Lleida i Osca per recuperar les freqüències de tren d’abans de la pandèmia

Lleida
Societat

Gratallops marida vins i orgull per atraure turisme LGTBIQ+

Gratallops

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a les poblacions gironines

banyoles

L’institut Deulofeu diu que les proves de 2n d’ESO són “injustes"

figueres

La C-63 tindrà tres noves rotondes i passos de vianants

VIDRERES
Medi Ambient

Lleida insta l’Estat a protegir l’horta de les línies de Molt Alta Tensió

Lleida
societat

Els taxistes avisen de bloquejos a l’aeroport de Barcelona si no s’amplia el personal que gestiona les cues

El Prat de Llobregat