Municipal
El sí s’imposa en la consulta de l’àrea comercial de Malgrat
El primer procés participatiu es tanca amb 2.006 vots emesos, dels quals 1.296 són afirmatius, 695 negatius, 7 en blanc i 8 nuls
El govern confirma que acatarà la decisió ciutadana i el projecte tirarà endavant
Els veïns de Malgrat de Mar volen que es desenvolupi una àrea comercial a la zona de l’Escultor Clarà. O, com a mínim, ho volen 1.296 del total de 2.006 –inclosos 7 vots en blanc i 8 de nuls– que entre dijous i ahir van votar en la primera consulta popular organitzada pel govern quadripartit del municipi: JxM, ERC, PDeCAT i la CUP. Finalment, d’un cens de 15.587 malgratencs majors de setze anys, van fer ús del seu dret un 12,87%, un percentatge que pot semblar baix, però que els organitzadors valoren positivament perquè es tracta d’una primera experiència que s’ha hagut d’organitzar en un temps relativament curt. En tot cas, en els quatre espais que es van habilitar ahir: l’ajuntament, l’àrea de Serveis Personals a Can Feliciano, el centre cívic i l’Arxiu Municipal es va imposar el vot afirmatiu amb prou marge davant el negatiu. Durant la jornada hi van anar circulant un flux de ciutadans que sovint havien de fer cua per esperar el seu torn. Sense incidents remarcables en una jornada de sol que convidava a anar a la platja, en roda de premsa posterior per informar dels resultats, els representants de les diferents formacions del govern van agrair l’esforç fet pels treballadors i funcionaris municipals i la predisposició de la ciutadania a participar activament del futur de la població. La divisió entre els partits de govern respecte al projecte presentat pel promotor de l’àrea comercial –JxM i PDeCAT el defensen, ERC el rebutja i la CUP no s’ha volgut definir públicament– no afectarà, segons es va assegurar posteriorment, al caràcter vinculant de la consulta.
Compromís ferm
La portaveu del govern, Neus Serra (PDeCAT), va destacar que l’exercici democràtic d’aquests dies al municipi “ha donat la veu a la ciutadania”. “És obvi que la planificació de l’àmbit és d’interès estratègic per al futur de Malgrat i l’expressió de la gent ens indica que l’hem de tirar endavant amb més llibertat per poder treballar-lo”, va explicar, i va confirmar: “Vam dir que seria una opinió vinculant i el compromís de tots és respectar la paraula donada.”
Per la seva banda, el regidor de Comunicació, Ramir Roger (ERC), va voler donar valor al percentatge aconseguit “en aquesta primera experiència de democràcia participativa” que va recordar que s’havia fet només de manera presencial i sense utilitzar el vot electrònic, que estudiaran “de cara al futur”. Roger va recordar que altres consultes ciutadanes tant de dins com de fora de la comarca han tingut resultats molt desiguals.
L’alcaldessa, Carme Ponsa (JxM), va agrair la participació dels malgratencs i va insistir que el projecte tirarà endavant “perquè així ho han fet saber la majoria dels ciutadans”.
LA FRASE
LA XIFRA
Els punts clau de la proposta
“Estàs d’acord que l’Ajuntament de Malgrat de Mar modifiqui el planejament del sector Escultor Clarà (PP7) pel desenvolupament i ús comercial de la zona?” Amb la pregunta de la consulta popular, que molts van criticar per massa genèrica i tècnica, es volia fer constar que l’actuació prevista als terrenys a peu de l’N-II anava més enllà de modificar un ús concret de l’espai. A banda de l’àrea comercial –que ocuparà un 49% del terreny –, tal com es va explicar en dues sessions informatives obertes al públic a l’Arxiu Municipal, la proposta també inclou la reducció del nombre d’habitatges, que passen dels 361 que es poden fer ara a 260, però que en algunes zones poden arribar a planta baixa més sis pisos. La zona comercial i la residencial estaran clarament diferenciades i s’inclou la construcció de dues rotondes, la principal a l’altura de la carretera N-II, que permeti redistribuir el trànsit i garantir un accés directe a l’àrea, i una segona a l’avinguda Costa Brava. Els tècnics que van presentar la proposta del promotor privat van explicar que si tot es desenvolupa en els terminis habituals no es començarà a treballar físicament a la zona fins d’aquí a tres anys.