Francesc Pardo Artigas

BISBE DE GIRONA

«Tinc l'esperança que el seminari creixi»

El 114è bisbe de Girona anuncia en aquesta entrevista una visita pastoral a totes les parròquies i als tretze arxiprestats de la diòcesi. Aquesta gira per analitzar l'estat del bisbat durarà cinc anys i començarà, durant la Quaresma d'aquest any 2010, a l'arxiprestat de Banyoles

Nascut a Torrelles de Foix (Alt Penedès) el 26 de juny del 1946, Francesc Pardo i Artigas és el 114è bisbe de Girona des del 19 d'octubre del 2008. És futboler: «Hi vaig jugar al seminari i al poble. Em distreu veure el futbol al camp, més que per televisió, perquè m'agrada dibuixar jugades.» Tot i que s'havia declarat seguidor fervent de Tintin, va aclarir que eren les aventures d'Astèrix les que el distreien, i que les versions en llatí li van servir per fer atractiva l'assignatura als seus alumnes de batxillerat a Sant Sadurní d'Anoia, perquè reflectien els costums de l'antiguitat. «Tintin també el llegia i em feien gràcia els Dupont i la Castafiore.»
LA SOCIETAT DEL BENESTAR
La societat del benestar ha donat possibilitats de viure més bé, però no pas motius per viure millor
LA FALTA DE CAPELLANS
No hi ha res més trist per a un bisbe que et demanin rectors i haver de dir: ‘No en tinc.'
FÒRUM JOAN ALSINA
És una qüestió que preocupa, no per la seva existència sinó per algunes declaracions

Jordi Callejón, el secre­tari fami­liar, ens rep a la casa del bisbe, situ­ada al mateix recinte de la residència de cape­llans Bisbe Sevi­lla, al cos­tat del parc de Vista Ale­gre de Girona. Fem l'entre­vista a la sala de reu­ni­ons on el bisbe rep les visi­tes habi­tu­al­ment. Ens acom­pa­nya Pere Codina, el res­pon­sa­ble de rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals del bis­bat.

–Fa un any, quan vau començar el vos­tre pon­ti­fi­cat a la diòcesi de Girona, vau dir que hi havia més gent que anava a missa que al fut­bol. Ho man­te­niu, després d'un any de bars plens de gent veient el Barça?
–«Les dades que tenia el 2007, quan era direc­tor del Cen­tre d'Estu­dis Pas­to­rals (CEP), deien que a Cata­lu­nya anava més gent a missa que al fut­bol. A més, hi ha pobles en què es diu missa cada diu­menge i no hi ha fut­bol. És allò de l'ampo­lla: uns poden dir que és mig buida i altres, mig plena. Ara no tinc dades, però també és dife­rent, segons els bis­bats.»
–I al de Girona?
–«La importància de la cele­bració de la missa domi­ni­cal per la vida és una qüestió que cal recon­duir. Quan esti­mes una per­sona, bus­ques moments per estar-hi en comunió. Si això no passa, l'amor i la con­fiança s'afe­blei­xen i poden des­a­parèixer.»
–I...?
–«Et diré una con­signa que vaig apren­dre de petit: quan em feia el rebec, el pare em deia: ‘Sense missa no hi ha festa: no hi ha ver­mut, no hi ha fut­bol i no hi ha cinema.' Era un paquet: per això vaig apren­dre la importància de la missa.»
–Ja heu fet el diagnòstic del Bis­bat de Girona?
–«Hi ha des­a­fi­a­ments dels quals he par­lat amb el con­sell dio­cesà i pres­bi­te­ral. He visi­tat 250 parròquies, de 400; he par­lat amb gai­rebé tots els pre­ve­res i els rep­tes són revi­ta­lit­zar les parròquies. La parròquia és molt impor­tant. Per això, hem fet les agru­pa­ci­ons de parròquies, perquè ens poden aju­dar per ofe­rir a tots els fidels allò que neces­si­ten. A la diòcesi de Girona hem de fer front a la indi­ferència i a la ignorància.»
–Par­leu d'agnòstics i ateus?
–«Indi­ferència vol dir que Déu no s'acaba de dei­xar del tot; es deixa a les gol­fes per si un dia es neces­sita. L'agnos­ti­cisme és allò de no ho sé ni m'ho plan­tejo, que d'això també n'hi ha... Una part de la població vol cele­brar fets impor­tants de la vida a l'església: bap­tisme, matri­moni i enter­ra­ments. I avui no hi ha pressió per fer-ho. Hi és perquè la dimensió reli­gi­osa s'incor­pora, la tenim a dins. Hi ha neces­si­tat de relli­gar-nos amb Déu. Encara hi ha un altre aspecte que no afecta només el cris­ti­a­nisme: la fri­vo­li­tat de la soci­e­tat del benes­tar.»
–Els sociòlegs en par­len i diuen que és una de les cau­ses de la crisi.
–«La soci­e­tat del benes­tar ens ha donat pos­si­bi­li­tats de viure més bé, però no pas motius per viure millor. Tot­hom cerca feli­ci­tat i amor...»
–I no tro­beu que en aquesta soci­e­tat del benes­tar també ha cres­cut el grau de soli­da­ri­tat?
–«És bonic valo­rar les acti­tuds solidàries; han incre­men­tat els dona­tius a Càritas i a altres ins­ti­tu­ci­ons. Hi ha un gran sen­tit de soli­da­ri­tat.»
–Això és cristià!
–«Sí, fona­men­tal­ment: el subs­trat de la huma­ni­tat està impreg­nat de cris­ti­a­nisme, igual que els fona­ments de la democràcia. El cris­ti­a­nisme garan­teix uns valors dels quals en sor­geix la dig­ni­tat de la per­sona, la vida i la soli­da­ri­tat... Vivim de renda dels valors cris­ti­ans.»
–No tro­beu que cer­tes acti­tuds de l'Església han fet créixer l'ate­isme i l'anti­cle­ri­ca­lisme?
–«Hi estem refle­xi­o­nant molt. Tan­ma­teix, cal pen­sar que qui va al davant rep els pals de la ins­ti­tució. D'una banda hi ha un des­pres­tigi de la fe cris­ti­ana, com si es volgués arran­car. Per un altre cos­tat, volen que la fe quedi arra­co­nada en la consciència de cadascú. Així, a la llarga, podem reco­llir tem­pes­tes.»
–Això que dieu no és molt exa­ge­rat?
–«El fet de voler dei­xar la fe només en la consciència pri­vada m'ha fet pen­sar molt. L'atemp­tat a les tor­res bes­so­nes de Nova York, l'11 de setem­bre del 2001, es va fer en nom d'Al·là. Algú va reac­ci­o­nar en nom de Déu, no pas el Papa. Aquell atemp­tat va pro­vo­car un tomb en la història. Quan­tes per­so­nes estan dis­po­sa­des a donar la vida per lle­var-ne d'altres? Fixa't! És dife­rent dels que estan dis­po­sats a donar la vida per sal­var-ne! Voler pri­va­tit­zar Déu és impos­si­ble. Els cris­ti­ans bus­quem la presència, no el poder, dins la soci­e­tat. Volem apor­tar la sal i la llum. No tot­hom és sal, però men­jar sense sal no té gust i sense llum no es pot fer res. És presència, no poder: donar gust a la vida i il·lumi­nar el camí.»
–Vol­dria saber la vos­tra opinió sobre la pro­hi­bició de cons­truir mina­rets a Suïssa a con­seqüència d'un referèndum.
–«No entenc la pro­hi­bició. La llei de lli­ber­tat reli­gi­osa s'ha de res­pec­tar i s'han d'aten­dre les neces­si­tats de cada con­fessió, d'acord sem­pre amb les nor­mes de cons­trucció i urbanísti­ques. Per això no em fa res que els cre­ients de l'Islam tin­guin tem­ples de culte dig­nes. Ara bé, dema­na­ria reci­pro­ci­tat als països islàmics: el mateix que diem aquí, que sigui allà. A Egipte mateix, on hi ha els cop­tes, que són de les comu­ni­tats cris­ti­a­nes més anti­gues, és difícil que donin permís per fer esglésies o per res­tau­rar-ne d'anti­gues.»
–Un dels rep­tes del vos­tre epis­co­pat és remun­tar la falta de voca­ci­ons?
–«Oh, i tant! Ens hi juguem el futur: pres­bi­te­rat, vida reli­gi­osa, cate­quis­tes... tots els ser­vi­dors que l'Església neces­sita. Però, sobre­tot, cape­llans. Ara hi ha vuit semi­na­ris­tes, quan vaig arri­bar n'hi havia dos. Hi ha vuit resi­dents: l'un fa l'últim curs de teo­lo­gia; els altres fan el curs intro­duc­tori.»
–Voleu reo­brir i fer créixer el semi­nari?
–«En aquests moments el curs ja està reo­bert: estu­dien, men­gen i dor­men al semi­nari i el cap de set­mana van a les parròquies, Tinc l'espe­rança que el semi­nari creixi. Hi ha nois que se sen­ten cri­dats, almenys que s'ho plan­te­gen, i, per tant, el ‘sí' caldrà madu­rar-lo. Això depèn de molts fac­tors: famílies, entorn mediàtic, parròquies... A alguns pares no els agrada aquest camí per als seus fills.»
–Ara mateix hi ha 220 cape­llans per a 389 parròquies, algu­nes de les quals, això sí, ja no tenen ni par­ro­quians, però fal­ten pre­ve­res i molts dels que hi ha són grans i, fins i tot, jubi­lats. Com s'ho faran?
–«Per això fem agru­pa­ci­ons de parròquies... No hi ha res més trist per a un bisbe que et dema­nin rec­tors que vis­quin a la parròquia i haver-los de dir: ‘No en tinc.' Els jubi­lats, de més de 75 anys, con­ti­nuen ser­vint les parròquies i això és molt bo.»
–El dia­co­nat per­ma­nent és una solució?
–«Tant de bo que hi hagues­sin voca­ci­ons i es pogues­sin orde­nar pre­ve­res! El dia­co­nat, diguem-ne dia­co­nat!, sem­pre ha exis­tit; ja en l'Església antiga. si Déu vol, el 14 de febrer, a les cinc de la tarda, a la cate­dral, orde­naré els tres pri­mers dia­ques de la diòcesi. Són al ser­vei del poble per a la pre­di­cació, per algu­nes cele­bra­ci­ons i per a ser­veis de cari­tat. Els ser­veis del pre­vere i del diaca es com­ple­men­ten. El dia­co­nat és un minis­teri molt neces­sari.»
–Pen­seu que l'Església con­ti­nuarà en la seva dava­llada o que hi haurà remun­tada.
–«Hi ha hagut una dava­llada i ara estem en un període de crei­xe­ment. Feia anys que no hi havia semi­na­ris­tes i ara hi ha expec­ta­ti­ves. El 2009 han entrat més joves que el 2008. A Ter­rassa hi ha 40 semi­na­ris­tes amb 1,3 mili­ons d'habi­tants. Aquí anem fent: pre­guem i tre­ba­llem des de la dele­gació de joven­tut i parròquies. Ara hi ha més consciència de la neces­si­tat de pre­ve­res. Hem tocat fons i crec que podrem remun­tar. A tot Europa tenim el mateix pro­blema, tret d'Itàlia, que és excep­ci­o­nal; a l'Àfrica, a l'Amèrica del Sud, a l'Àsia o al EUA es creix.»
–Hau­ran de venir de fora a fer mis­si­ons cap aquí?
–«Ja en tenim alguns. Hi ha semi­na­ris­tes que són de fora: en tenim d'Amèrica del Sud i un de nas­cut a l'Àfrica.»
–Vol­dria que em parléssiu de la COPE?
–«Hi havia dos pro­gra­mes pro­blemàtics que s'han solu­ci­o­nat. De la resta no puc donar-ne opinió perquè cal un segui­ment precís.»
–Com valo­reu les incur­si­ons en la política de l'Església, i molt espe­ci­al­ment del car­de­nal Rouco Varela, pre­si­dent de la Con­ferència Epis­co­pal espa­nyola.
–«No hi hem entrat, en política. En canvi, en qüesti­ons que tenen a veure amb la polis, amb la ciu­ta­da­nia, sí. Hem de defen­sar el dret a la vida! No et sem­bla? Ara ha sor­tit un docu­ment sobre la crisi econòmica, la nova situ­ació social. Després de la crisi ja res no serà igual. L'Església no fa pro­pos­tes con­cre­tes per orga­nit­zar la soci­e­tat; en tot cas, alerta que els camins poden ser equi­vo­cats, però no és política de solu­ci­ons imme­di­a­tes, d'orga­nit­zació social.»
–He sen­tit a dir que, per Roma, Girona neces­sita una atenció espe­cial. Que par­len d'una diòcesi en què hi ha cat­tivi, dolents.
–«No m'ho han dit mai i no ho he sen­tit. Totes les diòcesis neces­si­ten una evan­ge­lit­zació cons­tant. Quan em van nome­nar bisbe, alguns com­panys bis­bes em deien amb bon humor: ‘Fran­cesc, Girona es la diócesis más bonita de España, pero no que­re­mos estar en tu lugar.' Uns altres em vam dir: ‘Fran­cesc, pensi que Girona és un indret que té mol­tes pos­si­bi­li­tats.'»
–I què heu tro­bat?
–«Hi ha una gran entrega de pre­ve­res i cris­ti­ans. Hi ha les difi­cul­tats d'un país d'Europa, però il·lusió i espe­rança. No tenim dret a desa­ni­mar-nos si Jesús és amb nosal­tres fins a la fi del món. La gent parla massa de les coses que van mala­ment i no hem d'obli­dar tot allò que és posi­tiu.»
–Tinc entès que el Fòrum Alsina és molest per a Roma.
–«Deu ser de les qüesti­ons que més pre­o­cu­pen, no per la seva existència, sinó per algu­nes decla­ra­ci­ons. No tinc res a dir-hi.»
–Hi heu par­lat?
–«He par­lat amb tots els cape­llans del bis­bat.»
–I què n'heu de dir?
–«Tots els cape­llans de Girona són cape­llans que he d'esti­mar, que he de valo­rar i als quals he d'aju­dar.»
–Un altre dels pro­ble­mes de l'Església giro­nina és que «les mis­ses no arri­ben».
–«Hem de fer front a crèdits antics, sobre­tot dema­nats per res­tau­rar esglésies. Si un sap quant costa res­tau­rar una casa, sap quant val res­tau­rar una teu­lada. Hi ha cap a qua­tre-cen­tes parròquies, però si hi afe­gim les ermi­tes tenim nou-cen­tes teu­la­des. Això és un cost impor­tant, només per poder-ho man­te­nir dig­na­ment. Això sol val una quan­ti­tat impor­tant de diners. Cer­ta­ment, no hi ha recur­sos per a totes les des­pe­ses. Estu­diem un pla econòmic per equi­li­brar el balanç finan­cer del bis­bat, a par­tir dels dona­tius, les apor­ta­ci­ons col·lec­ti­ves, les pri­o­ri­tats del bis­bat...»
–I les apor­ta­ci­ons via cre­ueta a la decla­ració de l'IRPF?
–«N'hi ha per aju­dar a pagar el sou ajus­tat dels cape­llans. Tots aquests pres­su­posts són inde­pen­dents del de Càritas. Totes les Càritas del bis­bat mane­gen tres mili­ons d'euros.»
–Fareu una crida per ser més gene­ro­sos quan es passi la bacina?
–«Sí, però hem d'apro­fi­tar millor els recur­sos que tenim. Alguns immo­bles cal res­tau­rar-los, però cal llo­gar-los bé. Molts muni­ci­pis han optat per que­dar-se i fer ser­vir els equi­pa­ments de l'Església. Hem de pro­cu­rar que allò que tenim doni per fer front a les des­pe­ses.»
–L'Església és del poble, dels hereus del poble que la va cons­truir.
–«Quan el capellà se'n va, se'n va sol. Tota millora queda en el poble. En mols llocs la gent se sent seva l'església; no parlo de pro­pi­e­tat jurídica. Ni de tem­ples, sinó d'altres edi­fi­cis, com ara rec­to­ries o ter­renys.»
–Això afecta la lli­bre­ria Les Vol­tes, situ­ada sota la Casa Car­les, seu admi­nis­tra­tiva del bis­bat, a Girona?
–«Som en un temps de reflexió, i quan sigui el moment ja en par­la­rem.»
–Teniu pen­sada alguna acció de xoc per fer front als pro­ble­mes del Bis­bat de Girona?
–«Per donar a conèixer el valor que hi ha a les parròquies he orga­nit­zat una visita pas­to­ral, una visita en pro­fun­di­tat per par­lar amb el rec­tor, el con­sell pas­to­ral, els cate­quis­tes, els volun­ta­ris de Càritas, els que por­ten els joves... Es visita l'església, es miren els lli­bres par­ro­quials i hi ha un moment en què el bisbe està en un lloc de la parròquia rebent tot­hom qui vul­gui sense haver de dema­nar audiència. Es poden visi­tar malalts i esco­les reli­gi­o­ses. És una visita per com­par­tir tot allò que fan, per con­for­tar-los, per ani­mar-los i per refle­xi­o­nar amb ells sobre tot allò que no acaba de sor­tir.»
–De la visita pas­to­ral en vau par­lar en la carta d'inici de curs a tots els cape­llans de la diòcesi. Voleu visi­tar totes les parròquies?
–«La visita pas­to­ral a totes les parròquies i als 13 arxi­pres­tats durarà cinc anys. En un any se'n poden fer tres de petits. Es faran en temps d'Advent i en temps de Qua­resma.»
–I en temps ordi­nari?
–«He d'anar a fes­tes de pobles, de casals d'avis, d'ermi­tes, d'aplecs i assis­tir a acti­vi­tats cul­tu­rals i visi­tes a esco­les. I a Temps Pas­qual, con­fir­ma­ci­ons.»
–Començareu aquesta Qua­resma que ve?
–«La pri­mera visita serà a l'arxi­pres­tat de Banyo­les. Hi dedi­caré tota la Qua­resma, fins a la vigília de Rams, excepte el dia dels Dolors, que aniré a Amer, on cele­bren els 300 anys. Dei­xaré la pro­cessó dels Dolors de Mie­res per a 2011.»
–En la Set­mana Santa del 2009, vau defen­sar la sor­tida a la pro­cessió del Diven­dres Sant de Girona de la creu pro­ces­si­o­nal del XIV. Això va aixe­car crítiques.
–«Si és una pro­cessó, una creu pro­ces­si­o­nal hi ha d'anar. El bisbe, que els espe­rava a les esca­les –jo– els va dir: ‘Si us mulleu em mullaré jo també.' Ja hi ana­ven els mos­sens, a la pro­cessó... Era un con­tra­sen­tit que jo anés a Besalú, a Amer o a Banyo­les i no a Girona. No?»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.