municipal
banc d'aliments
El Masnou obrirà a l’octubre el centre de distribució d’aliments
Neix per tirar endavant un projecte de banc de queviures únic al municipi i serà cogestionat per l’Ajuntament i tres entitats
S’atendrà inicialment unes dues-centes famílies en situació de pobresa o risc d’exclusió social
El Masnou ja ho té tot a punt per obrir el seu nou centre de distribució d’aliments de cara a l’octubre. Sota el nom de la La Sitja, aquest equipament serà un punt únic de distribució gratuïta d’aliments per a tot el municipi, cogestionat per l’Ajuntament i per tres entitats socials del territori –Càritas, la Creu Roja i la fundació Temps i Compromís–, i atendrà totes les persones i famílies en situació de pobresa o risc d’exclusió social derivades pels Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament. Segons el consistori, es preveu d’inici donar cobertura a prop de dues-centes famílies (750 persones, aproximadament) que es trobin en aquesta situació.
Actualment, al municipi hi ha tres bancs d’aliments que atenen aproximadament 290 famílies (unes 850 persones) en situació de vulnerabilitat socioeconòmica. La creació d’aquest centre neix amb la voluntat de trobar una fórmula conjunta per tirar endavant un projecte social de banc d’aliments únic, cogestionat per l’Ajuntament i aquestes tres entitats, que ha de garantir una prestació equitativa i igualitària a tota la ciutadania. També es volen optimitzar els recursos humans i materials, adequar l’espai a la normativa actual i afegir valor al projecte amb recursos com la informatització del procés, el treball en xarxa o el foment del voluntariat, entre d’altres.
La posada en marxa d’aquest servei es fa amb un pressupost de 128.000 euros per aquest any 2017 i, a més de la distribució d’aliments i productes higiènics de primera necessitat (sobretot infantils), entre les funcions d’aquest centre també hi haurà la col·laboració amb els Serveis Socials en el pla d’intervenció i seguiment de la persona o família, la realització d’activitats de foment de l’autonomia personal i social, i l’organització de recaptes, campanyes de sensibilització o activitats educatives.
“L’arrencada de La Sitja és una manera d’unir esforços i unificar criteris en aquest àmbit al municipi”, va manifestar la regidora d’Acció Social, Noemí Condeminas (PDeCAT-Unió). “És un servei que malauradament hem hagut de posar en marxa a causa dels efectes de la crisi”, va reflexionar la regidora, que es va mostrar esperançada que “no s’hagi d’ampliar mai”. Condeminas va explicar que el centre estarà situat en un immoble entre els carrers Pere Grau i de Cuba, i que aquests dies ja s’hi estan entrant els primers aliments. La regidora hi va afegir que està previst complementar el servei amb un toro mecànic i un furgó isotèrmic per poder garantir el subministrament a persones amb poca mobilitat. Finalment, Condeminas va dir que el centre comptarà d’inici amb una cinquantena de voluntaris però que quan obri es farà una crida per guanyar-ne més.
LA XIFRA
LA FRASE
L’exemple de Premià de Mar
L’obertura del centre de distribució d’aliments del Masnou no deixa de tenir certs paral·lelismes amb un altre servei d’aquestes característiques: el centre de distribució d’aliments de Premià de Mar. Engegat el setembre del 2015, amb el suport dels consistoris de Premià de Mar i Premià de Dalt, té les instal·lacions a la parròquia de Santa Maria. Disposa de diferents magatzems per conservar-hi els aliments i actualment atén més de 1.600 persones. A banda dels dos consistoris, aquest centre també es coordina a través de les parròquies de Sant Cristòfol i de Santa Maria del Mar, a Premià de Mar; la de Sant Pere, a Premià de Dalt; l’Església evangèlica, la Creu Roja i el Banc dels Aliments. Els serveis socials dels dos municipis són els que decideixen quines persones es poden beneficiar del sistema. Al centre reben l’aliment que prové del Banc dels Aliments, el fons d’ajuda europea als més necessitats i Càritas. La cooperativa La Nau de Barcelona entrega, un cop al mes, productes de neteja personal. També ofereix, dos dies a la setmana, dutxes perquè els sensesostre puguin netejar-se; a més, se’ls renta la roba i se’ls entrega un paquet d’aliments.