Societat

diada de l'11 de setembre

Més de 180 autobusos de la regió a la Diada del Sí

S’omplen a bon ritme els autocars per anar a la manifestació de Barcelona l’11 de setembre i esperen que creixin les inscripcions la setmana que ve

S’han posat a la venda també bitllets de tren a un preu especial

Les comarques centrals ompliran més de 180 autobusos per assistir a la Diada del Sí, el nom de la manifestació de l’11 de setembre d’aquest any. Segons fonts de l’ANC, els autocars s’estan omplin bé i s’espera que la setmana que ve pugi el ritme de les inscripcions per desplaçar-se a la capital amb autocar. Els preus per anar i tornar amb bus oscil·len entre els 9 i els 12 euros.

Es calcula que de mitjana en un autobús hi ha 55 places; per tant més de nou mil persones tenen previst anar des de la regió fins a la capital per participar en la manifestació de l’11 de setembre amb aquest mitjà. A aquesta xifra s’han de sumar els manifestants que es desplaçaran en tren –s’ofereixen bitllets a preus especials amb FGC– i amb vehicle particular. S’han venut més samarretes que mai i milers de domassos del sí per penjar als balcons. La majoria d’actes que es fan van dirigits a la campanya per l’1-O.

Anoia

La comarca està preparada per assistir de manera massiva a l’11 de setembre. Tot i que des de l’ANC no faciliten dades, la venda de tiquets és similar a la d’anys anteriors. Sortiran busos des d’Igualada (entre 10 i 13) i altres municipis. En el cas de Capellades, ja s’han reservat dos busos i es calcula que sumant la gent que es desplaçarà amb cotxe aniran a Barcelona 400 persones. L’ANC del municipi ha venut 300 samarretes i s’han col·locat domassos a prop de 600 habitatges. Segons la Núria Vinyals, “hi ha la percepció que aquest serà el darrer i definitiu 11 de setembre reivindicatiu. La gent el viu festivament i amb molta il·lusió”.

Bages i Moianès

L’ANC mobilitzarà una seixantena d’autobusos des del Bages i el Moianès i alguns faran viatges dobles. Segons Pius Cisa, la venda està “molt animada, la gent no s’ha acollonit i tira endavant”. Cisa confia que hi haurà més gent que altres anys. El preu dels busos és de 12 euros i es poden reservar a través de la web www.manresapelsi.cat S’han posat a la venda bitlles de tren entre Manresa i Barcelona amb FGC a 8 euros. Al Bages, per la Diada es faran ofrenes florals en diversos municipis. A Manresa, el dia 10 es farà la tradicional marxa de torxes.

Berguedà

Des del Berguedà sortiran 14 autocars cap a la manifestació de Barcelona. Ramon Burniol, de l’ANC de la comarca, explica que la gent està anant molt a última hora. “La gent té la mirrada en l’1-O i ara s’ha recordat que hi ha la Diada”, diu. També explica que molta gent cada cop més aprofita per agafar el cotxe i passar el dia a Barcelona. Tot i així, diu que no li fa cap por la falta de participació. També es fan autocars des de Gironella i Bagà.

Osona

Entre 85 i 86 autocars sortiran d’Osona i el Lluçanès. És l’àrea que més n’aporta. Jess Carol, de l’ANC, diu que el ritme és una mica superior al d’altres anys. “La gent està animada perquè hi ha l’1 d’octubre, una cita molt important i això motiva molt. La gent és conscient que per la Diada cal sortir al carrer”, afirma.

Solsonès

La comarca desplaçarà deu autocars i molta gent anirà en cotxe. Pilar Ciuró, de l’ANC, diu que també s’han venut “més samarretes que mai” i mil domassos. “Solsona fa goig”, diu. Els bitllets del bus (10 euros) es poden comprar fins al 6 de setembre. “Esperem que sigui un èxit, perquè aquest any és crucial, hem de ser-hi tots i donar l’empenta final a l’1 d’octubre”, diu.

LES FRASES

Hem venut més samarretes que mai i mil domassos, aquest any és crucial
Pilar Ciuró
ANC solsonès
Està molt animat, la gent no s’ha acollonit, i tira endavant. Hi haurà més gent
Pius Cisa
ANC BAGES
La gent té la mirada posada en l’1-O i ara s’ha recordat que abans hi ha la Diada
Ramon Burniol
ANC Berguedà

Bac de Roda serà més present a la Marxa dels Vigatans

G.F.

La 15a edició de la Marxa dels Vigatans, acte que commemora cada any els fets de 1714, arriba amb novetats. Una d’aquestes és el dia en què les diverses columnes de persones procedents de tota la comarca d’Osona es reuniran a Vic: “Ho fèiem la vigília de l’11 de setembre, però per temes logístics l’any passat es va fer el 9 de setembre i en aquesta ocasió serà el dia 8”, va explicar Alfred Verdaguer, president d’Òmnium Cultural Osona, una de les entitats que organitza la marxa. Un altre dels punts destacats d’aquesta edició serà la inauguració, el mateix dia 8, d’una escultura en homenatge a Bac de Roda, un dels signataris del Pacte dels Vigatans i contrari a la causa borbònica durant la guerra de Successió que va ser penjat a Vic el 1713: “Tenim una placa que el recorda però té poca visibilitat. Marià Dinarès ha dissenyat una escultura que es col·locarà entre la rambla Davallades i el carrer de Gurb, just davant de l’església del Carme”, va indicar Verdaguer. En l’acte, que aquest any estrena direcció artística a través del vigatà Xevi Font, s’homenatjarà un infant i una personalitat que ha destacat en la defensa i la promoció de la cultura catalana i serà Pilarín Bayés. Per primer cop no hi haurà la figura del nouvingut: “No té sentit. Nouvinguts ho som tots”, va concloure Verdaguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia