Pagesia
El govern valencià confirma la detecció de 26 noves parcel·les agrícoles afectades per la Xylella fastidiosa
23 d’elles es troben dintre de la zona demarcada pels primers dos brots i les altres tres a menys de quatre quilòmetres
La Generalitat Valenciana ha informat aquest dilluns que el laboratori de referència de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) ha confirmat nous positius del bacteri ’Xylella fastidiosa’ en cultius de la demarcació d’Alacant.
En roda de premsa, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha informat als alcaldes alacantins assistents a la reunió convocada en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) d’aquesta nova detecció, que ha estat comunicada a la Comissió Europea després d’informar al govern espanyol.
En concret, s’ha detectat la presència del bacteri en 26 noves parcel•les d’ametlers, 23 d’elles dins de la zona demarcada de la comarca de la Marina Baixa pels dos brots precedents i la resta a menys de quatre quilòmetres d’aquella, concretament als municipis de Balons (el Comtat) i Alcalalí (Marina Alta). Totes les mostres positives fins a la data han estat d’ametler, de la subespècie múltiplex.
Segons que ha informat el govern valencià, en les noves parcel·les infectades, i 100 metres a la rodona, es realitzaran tractaments insecticides contra els possibles vectors. Posteriorment, es procedirà a l’arrancada i destrucció del material afectat per trituració in situ, i seguint les obligacions previstes en l’article 6 de la Decisió Europea 2015/879 i les seves modificacions.
La Generalitat Valenciana ha afegit que en els dos focus declarats des que el 29 de juny es va confirmar la presència de ’Xylella’ en una parcel·la de Castell de Guadalest i el posterior positiu en tres mostres d’ametler de Benimantell, s’han tractat fins a la data 18’2 hectàrees amb insecticida, d’elles 5’53 en zona forestal. S’han eliminat els arbustos del sotabosc i 304 ametlers de cinc plantacions.
La consellera ha informat els regidors sobre els avanços en la preparació de l’ordre d’indemnitzacions, per a l’aplicació de la qual s’ha encarregat un estudi a la Universitat Politècnica de València, així com del reforçament de la campanya de divulgació que inclou noves reunions amb alcaldes de les demarcacions de València i Castelló, i del treball de coordinació que es realitza amb el Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes.
Segons que ha informat a través d’una nota de premsa, després de la detecció del primer brot de ’Xyella’ la conselleria va preparar un Pla d’Acció (basat en els plans de contingència vigents) que es va remetre al Ministeri i la UE. El pla inclou la descripció de l’estructura i l’organització de les prospeccions en marxa i estableix el nombre d’exàmens visuals, mostres i anàlisi de laboratori que haran d’incloure, així com la metodologia a adoptar.
El pla de contingència valencià disposa de més de 1.160 punts de seguiment de vectors de ’Xylella fastidiosa’ per mitjà de trampes cromotròpiques grogues, distribuïdes per plantacions (cítrics i oliveres), punts d’entrada (ports, aeroports) i vivers
Totes les mostres de possibles vectors s’analitzen des del 2015 i tots els resultats han estat negatius. Cebrián ha aclarit que es continua realitzant una prospecció intensa en la nova zona demarcada, a fi de determinar l’abast del brot. Existeixen 30 punts de seguiment amb trampes cromotròpiques en la contornada de les parcel·les infectades.
110.000 hectàrees delimitades
La nova zona demarcada, que inclou les 26 parcel•les infectades més una ràdio al voltant de 10 quilòmetres, comprèn una superfície de 110.000 hectàrees.
En esta zona s’ubiquen 35 vivers i centres de jardineria addicionals. En compliment de la normativa europea, és necessari controlar el moviment del material dels vegetals especificats per a impedir la seua eixida fora de la zona, i investigar la seva traçabilitat per a veure les eixides de material de vegetals especificats dels últims tres anys, com s’està fent en les altres dos zones.
La conselleria ha posat en marxa una pàgina web específica i ha habilitat un telèfon d’atenció al ciutadà (900 532 000), així com un adreça electrònica ([email protected]) per a atendre les consultes i avisos que sorgeixin.