Una quinzena de pobles, sense llum

La neu va provocar avaries a la xarxa, sobretot al Priorat, la Terra Alta i Tivissa, i nuclis de l'interior queden aïllats

Fecsa Endesa va informar que poc menys d'un miler d'usuaris d'una desena de municipis del Priorat van haver de passar gran part del dia sense llum, alguns des de la nit anterior, per culpa d'una sèrie d'avaries provocades per la nevada. De fet, la neu dificultava l'accés i no es van poder reparar fins al migdia, o ben entrada la tarda. La companyia fins i tot va sobrevolar la comarca amb un helicòpter per detectar els punts conflictius i resoldre les incidències. Les previsions de Fecsa eren que el servei estigués normalitzat aquest matí. Municipis com ara Marçà o la Bisbal de Falset van estar sense llum des de la matinada de dijous a divendres, i ahir al vespre continuaven sense servei. A municipis com el Masroig la falta de subministrament va provocar problemes a moltes cases on tant el sistema de calefacció com la cuina funcionen amb electricitat. També va haver-hi talls a Santa Coloma de Queralt, des de les dues de la matinada de divendres fins a les 10 del matí, així com talls intermitents en altres municipis de la Conca de Barberà.

Els maldecaps per la falta de llum a casa es van sumar a l'aïllament de molts veïns de nuclis de l'interior. A Porrera, Adelina Molar, de l'hotel Els Pàmpols, lamentava que la seva filla havia hagut de renunciar a agafar un vol que havia comprat per aquest matí i que l'havia de retornar a Colòmbia. «Ha perdut 2.600 euros, i el pitjor és que ningú ens informa de quan es podrà sortir del poble», criticava.

En el cas de la Ribera d'Ebre, el municipi més afectat per la falta de llum va ser Tivissa, i més concretament els nuclis de població de Darmós i la Serra d'Almos. Els gairebé 600 habitants de les dues pedanies de Tivissa estaven incomunicats i a la tarda ja feia més de 12 hores que estaven sense llum. «Resem el rosari perquè no passi res», afirmava l'alcalde, Jordi Jardí, que va afegir-hi que moltes cases no es podien escalfar sense electricitat, i en d'altres se'ls acabava el gas butà. «Tothom parla de reobrir la Jonquera i aquí encara no ens han enviat cap màquina per traure la neu, estem indignats», va remarcar Jardí, que va concloure: «Amb una millor previsió, es podrien enviar els mitjans allà on fan més falta.»A dos quarts de deu de la nit, Darmós i la Serra d'Almos encara continuaven sense subministrament elèctric, i Jardí explicava que just estaven obrint la comunicació per carretera amb l'N-420. A banda, també van quedar unes quantes hores sense llum a Vilalba, Horta de Sant Joan i Arnes. L'alcalde d'Arnes, Xavier Pallarès, ahir a la tarda treia neu amb un tractor, per obrir l'accés a unes granges de porcs a les quals no es podia accedir «ni caminant».

Amb mitjans propis
Segons Pallarès, a Arnes hi havia gruixos de neu de fins a 60 centímetres a camp obert, i de 50 centímetres dins del poble. El subministrament elèctric havia tornat cap a les tres de la tarda, i això era el que feia patir més els veïns, ja que la majoria de les calefaccions i els forns funcionen amb electricitat. Com a Tivissa, l'Ajuntament d'Arnes va coordinar les tasques de neteja de la neu, fent transitables els carrers amb mitjans propis. «La situació és de caos total», va dir Pallarès, tot i que va afegir-hi que afrontaven les properes hores amb una certa tranquil·litat. Així, només els preocupava que la baixada de les temperatures puga convertir la neu en gel, però també la sensació d'angoixa que tenen alguns veïns pel fet d'estar incomunicats. Avui al matí, el casal d'Arnes serà el lloc de trobada per organitzar novament les tasques de neteja dels carrers i per abocar-hi sal, amb l'objectiu de fer-los transitables. «Ho fem tot amb mitjans propis, i cada vegada tenim més clar que aquí ens hem de preparar millor per a la neu, perquè aquest hivern ja hi ha hagut dues nevades molt fortes», va assenyalar Pallarès.
Ni llum ni aigua, a Horta
A Horta de Sant Joan, la falta d'electricitat va provocar que el poble quedés durant algunes hores també sense subministrament d'aigua. La neu va caure fins al migdia, deixant-hi gruixos de més de 60 centímetres, i l'alcalde, Àngel Ferràs, va fer un pregó perquè els veïns que tinguessen algun tipus de necessitat o alguna emergència es posessen en contacte amb l'Ajuntament. Ferràs va valorar que «totes les previsions» han estat poques, i va explicar que Horta estava incomunicada per carretera amb Prat de Comte. Avui al matí, l'Ajuntament tornarà a netejar els carrers i a tirar-hi sal. Ferràs, que també és president del Consell Comarcal de la Terra Alta, va dir que la màquina llevaneus de Carreteres va haver de repartir-se la feina entre Horta, la Pobla de Massaluca, la Fatarella i Vilalba dels Arcs, població que també havia quedat sense subministrament elèctric.
«El pitjor està per venir»
L'alcalde de Rasquera i president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Bernat Pellissa, deia que la situació a la comarca s'havia normalitzat força, tot i que va assenyalar els problemes de comunicació de Tivissa. A Rasquera, la brigada municipal va començar a retirar la neu dels carrers a les set del matí, i es va suspendre el transport escolar. «Ara el que ens fa patir més és el gel i que torni a nevar, ja que sembla que el pitjor encara està per venir», va remarcar Pellissa. L'alcalde va explicar que, també a Rasquera, els agents forestals van haver d'acompanyar uns pastors que no podien accedir als corrals de les muntanyes, per dur aliments als ramats de cabres blanques.

Escoles tancades

g.m.

Uns 9.400 alumnes del Camp i l'Ebre no van poder arribar ahir a classe després que se suspenguessin les línies de transport escolar que donen servei als seus municipis. Els punts més afectats van ser les comarques del Priorat, la Conca de Barberà i la Terra Alta, on es van cancel·lar totes les rutes d'autobús i tots els centres educatius van optar per no obrir les portes. A la Ribera d'Ebre també es va suspendre el servei de transport escolar, i nou escoles no van fer classes. Tampoc a l'IES de Flix, on la neu va impedir l'accés d'alumnes i de professors del centre. A la resta de l'Ebre, hi va haver vuit centres més que van decidir tancar portes (set al Baix Ebre i un al Montsià), i es va cancel·lar el servei d'autobús a Alfara, Paüls i Rasquera. Els alumnes de secundària de Mas de Barberans van haver de tornar abans a casa per evitar problemes amb la neu. Al Camp de Tarragona, el Baix Camp és la comarca on més alumnes es van veure afectats pel temporal (3.330) després que se suspenguessin vuit rutes d'autobús escolar i s'avancés el retorn de 16 més. A l'Alt Camp es van anul·lar les onze línies de transport escolar, i al Baix Penedès només se'n va afectar una. El Tarragonès va ser l'única comarca sense incidències. A tot Catalunya, un total de 16.162 alumnes de 72 centres es van quedar sense classe, sobretot a les demarcacions de Girona i de Lleida.

A Tortosa, sense TV3 ni 8 TV
D'altra banda, una altra de les conseqüències del temporal de neu va ser la caiguda, ahir a la tarda, del centre emissor que Televisió de Catalunya té al cim de Caro, a Roquetes. Aquesta incidència va provocar que els pobles de la zona de Tortosa quedessen sense poder rebre les emissions, tant analògiques com digitals, de tots els canals de TV3 i també dels canals del grup Godó a la TDT (8 TV, Barça TV i 105 TV). Els tècnics d'Abertis no podien accedir als repetidors a causa de la neu, i aquest matí a les vuit està previst que un helicòpter els puga pujar fins a Caro, amb l'objectiu de resoldre l'avaria.

Afectacions als hospitals

g.m. / n.s

Una de les conseqüències indirectes de la nevada a les Terres de l'Ebre va ser que unes 60 persones van suspendre ahir les visites que tenien concertades a les consultes externes de l'hospital Verge de la Cinta, perquè els era impossible accedir a Tortosa des de les seues poblacions d'origen. Les cancel·lacions no van afectar ni les operacions programades ni les hospitalitzacions, ja que els pacients que havien d'operar-se ahir ja van ingressar a l'hospital durant la tarda de dijous. En canvi, els talls de carretera sí que podrien afectar les persones que haurien d'hospitalitzar-se diumenge a la tarda, per poder ser operades dilluns. Per la seua banda, l'hospital comarcal de Móra d'Ebre va funcionar amb normalitat, tot i que es van suspendre algunes visites, així com una infiltració, un dispensari de dermatologia i les endoscòpies que hi havia programades.

Tant l'hospital Joan XXIII de Tarragona com l'hospital Sant Joan de Reus i el Pius Hospital de Valls no van haver d'anul·lar cap intervenció quirúrgica, però sí que van registrar algunes anul·lacions als especialistes per part dels pacients que no podien desplaçar-se. És el cas de les persones que viuen a Montblanc i l'Espluga, que no van poder acudir a la seva cita amb l'especialista a l'hospital de Valls i de dues persones que no van poder fer la diàlisi, així com a la unitat del dolor de Joan XXIII també es van registrar algunes cancel·lacions de visita. Els consultoris del Priorat van veure disminuir la seva activitat habitual perquè el fred, i sobretot la neu, va fer desistir algunes persones d'acudir-hi. De fet, en municipis com ara Falset, l'Ajuntament va recomanar a la població que no sortís de casa. També a Falset, els agents forestals van haver d'acompanyar una dona que tenia una sessió de diàlisi a l'hospital de Reus, i també va haver-hi un cas semblant a Pratdip. Només un metge no va poder arribar al seu lloc de feina al Priorat, però van cobrir el torn els facultatius de guàrdia de les poblacions properes, segons va informar l'ICS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.