El Pirineu fa pinya amb Barcelona a favor de la candidatura olímpica
Lleida ja havia proposat uns jocs catalans per al 2022
Un dels alcaldes que més satisfet estava ahir era Àngel Ros. Darrerament, venia defensant la possibilitat que es formalitzés una candidatura catalana per als Jocs Olímpics d'hivern del 2022 si Saragossa continuava promovent la idea de fer-ne una que no tingués el compte el Pirineu català. L'últim avís el va fer en una conferència a Tremp aquest novembre [vegeu El Punt del 4-11-2009]. Finalment, el Pirineu català presentarà una candidatura pròpia i liderada per Barcelona. «És molt important per al Pirineu. Fa temps que estem defensant que el Pirineu ha de tenir uns jocs olímpics d'hivern. Mai no els ha tingut i ja és hora.» L'alcalde Ros, que manté una pugna contra la proposta de vegueries del conseller Ausàs perquè no vol que Lleida perdi la capitalitat que exerceix sobre les comarques del Pirineu lleidatà, confia que Lleida entrarà d'alguna manera en els plans olímpics de Barcelona, ja sigui per la seva relació «estreta» amb el Pirineu, ja sigui per reparar la «injustícia» del 1992, quan Lleida es va quedar sense ser subseu de cap activitat olímpica.
La Seu vol fer tàndem amb Barcelona
A Barcelona 2022 no li faltaran possibles subseus. A més de Lleida, ahir es van oferir obertament els alcaldes de la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Vielha. Cadascú amb arguments de pes. L'alcalde de la Seu i diputat per CiU al Parlament, Albert Batalla, va recordar ahir la llarga relació de la Seu amb els esports d'hivern i la seva experiència com a subseu el 1992, i va proposar que la seva ciutat pugui tenir el rol de segona ciutat dels jocs. Batalla, que ha trucat a Jordi Hereu per fer-li saber la decisió, defensa que la ciutat és una possible candidata per la seva mida i per la «il·lusió» dels seus ciutadans. Els dos alcaldes es trobaran aviat per avaluar aquesta possibilitat.
Haurà de competir amb Puigcerdà, que també s'ha ofert. A la capital de la Cerdanya s'hi troba un palau de gel que podria ser la subseu d'aquests esports, segons el seu alcalde, que a més destaca les bones comunicacions amb Barcelona, la històrica relació de la comarca amb la capital catalana i la proximitat de les estacions d'esquí de la Molina i Vallter, possibles seus de proves d'esquí alpí.
Però no estaran sols. Des de la Val d'Aran reivindiquen l'experiència i la capacitat d'un territori que viu d'una manera gairebé exclusiva de l'esport de la neu i del moviment humà que aquest esport genera. Tant l'alcalde de Vielha e Mijaran, Pau Perdices, com el síndic d'Aran, Francés Boya, es van mostrar satisfets per la iniciativa de Barcelona i al mateix temps van aixecar el dit per assenyalar l'Aran com un dels llocs «imprescindibles» per a la celebració d'un jocs d'hivern.
Perdices va posar l'accent en la gran quantitat d'aranesos que viuen de l'esquí, que en són professors o que el practiquen habitualment, i va recordar que l'estació de Baqueira Beret ha estat seu de campionats del món d'esquí i que té capacitat per a la pista d'eslàlom i d'eslàlom gegant. La distància amb Barcelona és el punt feble aranès, però Perdices recorda que ja hi ha precedents de ciutats que han celebrat jocs olímpics d'hivern amb les instal·lacions d'esquí allunyades. A més, actualment es troba en construcció la futura autovia que unirà Lleida amb la Val d'Aran i s'han planificat a mitjà termini actuacions amb un túnel a la Bonaigua que unirà l'Aran amb el Pallars, i per tant connectarà millor aquesta vall occitana amb Catalunya.
Hereu, en el seu anunci d'ahir, va citar expressament que la candidatura s'estenia per tot el Pirineu català entre l'Aran i les comarques de Girona. El delegat del govern a l'Alt Pirineu i Aran, Víctor Orrit, que també és alcalde de Tremp, s'ha mostrat molt content per la decisió de Barcelona i ha subratllat la importància econòmica que pot tenir aquest esdeveniment per al Pirineu, i ha apostat per un repartiment de les instal·lacions al llarg del territori muntanyenc.
El sector de l'esquí ja hi estava al cas
El món de l'esquí també ha celebrat l'anunci. Les estacions del Pirineu s'han mostrat contentes i cap no vol quedar fora de la candidatura. Baqueira Beret ha dit que és l'esdeveniment per excel·lència de l'esport blanc i que des de l'estació es donarà suport a la candidatura. Gran Pallars ho ha celebrat i ha dit que cap estació no pot quedar fora d'aquest esdeveniment ja que totes estan preparades per participar-hi d'alguna manera. Boí i Taüll ha mostrat el seu suport.
Des de la Mancomunitat Estacions Esquí Nòrdic de Catalunya també s'ha celebrat la notícia. No poden dir, però, que hagi estat una sorpresa. Fa mesos que amb discreció el sector hi anava al darrere. [Vegeu El Punt del 25-11-2009]