Societat

Municipal

Els veïns reclamen més neteja als barris de l’Hospitalet

Per primer cop una enquesta municipal fa una radiografia dels barris a partir de la percepció dels residents

Set de cada deu estan satisfets del lloc on viuen però volen més seguretat i manteniment dels carrers

La majoria dels hospitalencs estan satisfets de viure als seus barris. Això no impedeix, però, que reclamin més neteja i més seguretat al seu entorn, dues mancances que acostumen a situar-se en els primers llocs del rànquing de les principals deficiències que es troben al conjunt de la ciutat. Exigeixen també millores en la convivència, en el manteniment dels carrers i places, més espais verds i més control sobre les actituds incíviques. Aquestes són algunes de les conclusions a les quals s’arriba en l’enquesta sobre els barris de l’Hospitalet de Llobregat, la primera que es fa per saber l’opinió dels veïns sobre el seu entorn proper i que complementa el baròmetre de l’opinió pública que cada any encarrega el consistori per fer una radiografia de la ciutat a partir de la percepció dels residents.

L’enquesta sobre els barris ha estat encarregada pel consistori coincidint amb el procés participatiu L’H ON dels barris. El gabinet Gesop ha enquestat 3.906 persones dels tretze barris de la ciutat, i a partir de l’enquesta es conclou que set de cada deu hospitalencs estan satisfets del seu barri. El 60% dels enquestats afirmen que viuen en una de les millors zones de la ciutat, mentre que un de cada cinc considera que viu en un dels pitjors barris. Els de Bellvitge són els més convençuts que el seu barri té una identitat pròpia dins de la ciutat, seguits dels del Centre i dels de Granvia Sud. A l’hora de posar nota a l’evolució del seu entorn, hi ha gairebé empat entre els que consideren que el seu barri ha millorat –36,7%– i els que creuen que ha empitjorat –38,4%–. Es detecta, però, certa recuperació de la confiança, ja que són més els que creuen en una evolució positiva del seu entorn en els dos anys vinents –45,6%– que els que afirmen el contrari –30,8%–. El pessimisme, però, impera als barris de les Planes, la Florida, la Torrassa i Pubilla Cases.

El que més valoren els enquestats de l’entorn on viuen és la gent i l’ambient –27,6% dels enquestats–, seguits dels serveis i equipaments, el transport públic i l’espai públic. La majoria de la població tria el seu barri per anar a comprar productes d’alimentació –85,8%–, passejar –58,8%–, quedar amb amics o familiars i anar de tapes o restaurants. A l’hora de treballar, però, el 69,9% de la població surt fora de l’Hospitalet.

L’enquesta reflecteix una bona valoració dels equipaments. La valoració més alta se l’emporten el mercat i la biblioteca de la Florida, el parc de Bellvitge, els poliesportius del Gornal i Sanfeliu, el CAP de Can Serra, el Casal de la Torrassa i la regidoria de Sanfeliu. És a dir, els equipaments de construcció recent. Pel que fa als espais més emblemàtics, els enquestats esmenten places com l’Espanyola, la de l’Ajuntament, la de Veïns i la de la Carpa.

LA DATA

08.06.17
comença
l’enquesta a 3.906 residents; 415 s’han fet per telèfon i 1.491 de forma presencial.

LA XIFRA

7
de cada deu
enquestats es mostren satisfets amb el seu barri, i un de cada cinc pensa que viu a la pitjor zona.

El Gornal, el barri amb més gossos

Rosa M. Bravo

L’enquesta sobre els barris destapa algunes peculiaritats sobre les diferents zones. Per exemple, al Gornal és on hi ha més veïns que tenen un gos a casa, i al de Bellvitge és on hi ha més veïns que tenen una segona residència. A Santa Eulàlia és on hi ha més veïns que tenen cotxe i rentaplats, mentre que el 40% dels residents del Centre, Granvia Sud i Santa Eulàlia tenen mútua mèdica privada o conviuen amb algú que en té. Més del 80% dels hospitalencs tenen connexió a internet a casa i un ordinador o tauleta, a excepció dels veïns de Can Serra, les Planes i el Gornal.

El 48% dels enquestats es consideren de classe mitjana i un terç, de classe mitjana baixa. Un 29,7% de les llars tenen uns ingressos d’entre 1.001 i 2.000 euros mensuals; un 17,5%, d’entre 2.001 i 3.000 euros, i un 16,8% no arriben als 1.000 euros. Una quarta part dels enquestats no poden afrontar una despesa imprevista de 300 euros i un de cada deu assegura que a casa seva s’ha endarrerit el pagament d’algun rebut en l’últim any.

Pel que fa a la posició polític, la meitat es consideren d’esquerra o centreesquerra, mentre que un terç no es manifesten respecte a aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.