Societat

Santa Coloma de Queralt és terra de safrà

La tercera edició de la festa es manté, però amb canvis en la programació de demà a la tarda a causa dels esdeveniments que han tingut lloc aquests últims dies al país

La festa Som Terra de Safrà arren­carà avui a la tarda a Santa Coloma de Que­ralt amb nor­ma­li­tat, però s’allar­garà un dia més, fins diu­menge al matí, a causa dels can­vis que s’han fet en el pro­grama pre­vist ini­ci­al­ment. La con­vo­catòria de la diada naci­o­nal per la lli­ber­tat, la mani­fes­tació de demà a la tarda a Bar­ce­lona, coin­ci­dia amb un bon gruix d’acti­vi­tats de la festa. Ara, dis­sabte al matí es man­te­nen tots els actes i s’hi afe­geix una demos­tració de cuina de Mari­ona Qua­drada, men­tre que les pro­pos­tes de la tarda es tras­lla­den a diu­menge al matí, amb alguns actes que s’han hagut de sus­pen­dre defi­ni­ti­va­ment, com el taller de cuina infan­til, la tea­tra­lit­zació del lliu­ra­ment del delme i el cor­re­foc Safroc.

En un lli­bre

La festa Som Terra de Safrà manté l’objec­tiu que la va impul­sar ara fa tres anys: recu­pe­rar, divul­gar i pro­mo­ci­o­nar el lle­gat històric i etnogràfic del safrà a Santa Coloma, una relació que es va ini­ciar en època medi­e­val i que en els dar­rers anys s’ha reprès amb força. Emmar­cat en aquesta volun­tat divul­ga­dora, avui a les vuit del ves­pre, al cas­tell, es pre­sen­tarà el lli­bre El safrà. Secrets d’una espècia valu­osa, que ha publi­cat la Fun­dació Que­ralt. El volum dona a conèixer aquesta espècia des d’un punt de vista local rela­ci­o­nant-la amb dife­rents àmbits, com ara la gas­tro­no­mia, la medi­cina, la història o la cul­tura colo­mina. Abans de la pre­sen­tació es pro­posa una visita i degus­tació a cal Pas­toro, on s’ela­bo­ren pro­duc­tes de forma ecològica i sos­te­ni­ble i on es podran apren­dre alguns dels usos del safrà. De fet, una altra nove­tat del pro­grama és que el mer­cat amplia el ven­tall de pro­duc­tes arte­sans gas­tronòmics que seran de Santa Coloma però també de la Conca de Bar­berà i la Baixa Segarra. Cal dir que els pro­duc­tors, comer­ci­ants i res­tau­ra­dors colo­mins par­ti­ci­pa­ran en la jor­nada ofe­rint pro­duc­tes i menús ela­bo­rats espe­ci­al­ment per aquest dia, amb el safrà com a ingre­di­ent estre­lla. Durant el matí es podrà par­ti­ci­par en la reco­llida de flors de safrà i una visita guiada al call; obrirà l’antiga botiga de cal Jaume Punto, es faran xer­ra­des, tallers i tea­tre infan­til, però des­ta­quen sobre­tot les dues ses­si­ons de cuina en directe amb els cui­ners Pep Nogué i Mari­ona Qua­drada. Després de cada demos­tració s’ofe­rirà un tast del plat acom­pa­nyat de cer­vesa local i vins de la DO Conca de Bar­berà. Diu­menge al matí, més demos­tra­ci­ons de cuina, amb Bet Flo­rensa, Anna Pas­cual i Josep Lahu­erta i Eli­sa­bet Pollina, i es lliu­ra­ran els pre­mis del pri­mer Con­curs de licor de safrà i de rata­fia.

La festa

Del 10 al 12 de novem­bre, al casc antic

som­ter­ra­de­s­a­fra.cat

stac­que­ralt.alta­net.org



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.