Els enginyers defensen la instal·lació

El Col·legi d'Enginyers industrials de Catalunya considera una «gran oportunitat» per al sector energètic català la construcció del magatzem temporal centralitzat (MTC) que, en el seu parer, no suposa cap risc de seguretat. Antoni Tahull, responsable d'energia d'aquest òrgan, explica que la instal·lació suposaria un impuls per al «clúster de coneixement de l'energia nuclear» existent a Catalunya.

La construcció d'un magatzem significa una inversió d'uns 700 milions d'euros i la creació d'entre 300 i 500 llocs de treball, i la posada en marxa d'un centre tecnològic associat. «L'emplaçament a Ascó seria bo des del punt de vista estratègic; té bons accessos i un entorn social i laboral adequat», assegura Tahull. L'expert subratlla que la seguretat de l'emmagatzematge de residus nuclears «és absoluta». Recalca que quan els residus arribin a l'MTC, si han passat sis anys a les piscines de les centrals, hauran reduït la seva activitat radiològica.

Catalunya genera al voltant del 40% de l'energia nuclear d'Espanya, i les vuit centrals en actiu a Espanya produeixen uns 150 metres cúbics de residus o «l'espai ocupat per un pis de 60 metres quadrats», explica Tahull utilitzant un símil més visible. Per ell, centralitzar els residus en comptes de tenir-los dispersos a les piscines reduiria el risc d'incidents, ja que en comptes d'estar preservats per aigua estarien en un recinte que no precisa renovació del refrigerant.

L'enginyer estima que en uns 10 o 15 anys es generalitzarà el reprocessament d'aquests residus –sobretot quan sigui més avantatjós econòmicament que l'extracció–, i d'aquí la importància que al costat del magatzem se situï un centre tecnològic, diu, perquè es tracta d'un combustible que es podrà seguir reutilitzant. La modalitat del magatzem de superfície ha predominat sobre la modalitat subterrània pels seus riscos geològics i sísmics.

Arran dels possibles riscos apuntats pels ecologistes en el transport des de les centrals, l'especialista indica que els residus aniran confinats en uns dipòsits de seguretat i, encara que hi hagués un descarrilament del vagó en què viatgen, la reduïda velocitat del comboi impediria que es danyés la beina. Tahull assenyala que Catalunya ha estat pionera en l'energia nuclear, i «té base científica per gestionar el magatzem i el centre tecnològic».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.