Les entitats del carnaval de Vilanova recuperen dos gegants centenaris

Són els gegants de la Cuina Vella, que només sortiran per carnaval i que s'estrenaran pel Vidalot

Després d'un any de treball conjunt entre la FAC i la Colla de Geganters, els gegants de la Cuina Vella veuran la llum el dia del Vidalot respectant al màxim l'estètica dels originals que ha quedat recollida en els testimonis escrits: tenen els braços articulats com els denominats gegants manotes o bojos, que en giravoltar els braços i les mans passen a tenir vida pròpia. Els nous gegants de la Cuina Vella han estat construïts per Manel Casserras amb fibra de vidre, un material molt resistent als possibles cops i que resisteix l'aigua a la perfecció.

La història

La Cuina Vella era el nom que rebia una societat humorística de Vilanova i la Geltrú molt activa a finals del segle XIX durant el carnaval. Segons la documentació rescatada per la FAC, la parella de gegants es va estrenar el dijous gras de l'any 1892 i va participar en el carnaval i alguna cavalcada. Però l'entitat es va dissoldre tres anys després i els gegants van passar a ser propietat de la comissió de festes. Més tard, quan la comissió va desaparèixer, els gegants van anar a parar a la masia Martí de Sant Pere de Ribes. Ara, la intenció de les entitats és que es converteixin en un element més de la festa, en aquest cas, vinculats al dimarts de carnaval.

Embrió dels de la Geltrú

Els gegants originals feien 3 metres d'alçada, anaven vestits de cuiners i tenien un aspecte grotesc i burlesc: van ser modelats per l'escultor vilanoví German Roig, van rebre els bastiments de Francesc Segalà i van ser pintats per Ramón López i vestits pel sastre Joan Rosich. L'únic que se'n conserva són els quatre braços, que són també els únics elements centenaris que hi ha del patrimoni festiu local, però, tot i això, es té constància que el 1936 encara existien, malgrat que en un estat molt degradat. Els braços, articulats, els van rescatar un grup de vilanovins de les golfes de la masia l'any 1972 i els van reutilitzar per fer els nous gegants de la Geltrú, però l'any 2000, amb la substitució dels vells pels actuals, els braços van passar a mans de la Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú.

El seu protocol

La Federació d'Associacions del Carnaval (FAC) també ha elaborat un protocol per regir les sortides d'aquesta parella, que estaran limitades exclusivament al carnaval de Vilanova i la Geltrú: la tarda del Vidalot en una cercavila per a la canalla i, a la nit, en la Ruta del Vidalot dels joves. Igualment també s'ha establert que seran portats per la Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú i aniran acompanyats de La Fanfara de la Cuina Vella, una formació musical creada per a l'ocasió formada per tretze músics que interpretaran un repertori exclusiu.

ELS PRIMERS ACTES

Dissabte 30 de gener
Presentació del programa i el cartell, a 2/4 de 7 de la tarda a La Sala, a càrrec del Ball de Malcasats i amb la projecció del film de Joaquim Mir de les Comparses de 1936
Divendres 5 de febrer
Presentació del llibre Carnaval, el de Vilanova i la Geltrú, amb textos de Bienve Moya, fotografies de Rafael López-Monné i pròleg de Noemí Sans. A 2/4 de 9 de la tarda al Foment Vilanoví
Dissabte 6 de febrer
Inauguració de l'exposició dels 10 anys del Ball de Malcasats a les 7 de la tarda al TOC
Ball de mantons a partir de 2/4 de 12 de la nit a diferents locals, seus i restaurants de la ciutat
Diumenge 7 de febrer
Competències musicals entre la Banda de l'Escola Municipal de Música i la Banda Unió Musical de Tarragona. A partir de les 11 del matí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.