la contra

Al Japó estimen la rossa de Batet

La cervesa de les fires del fajol de Batet i del farro de la Vall de Bianya arriba al continent asiàtic

Si ho diuen els japo­ne­sos, n'hau­rem de fer cas, pel fet que estan con­si­de­rats una de les soci­e­tats més avançades del pla­neta. Per ells, el fajol és un ele­ment molt impor­tant de la seva ali­men­tació i ho és des del punt de vista de la salut. La casu­a­li­tat va voler que l'any pas­sat un japonès a qui agrada molt la cer­vesa anés a petar a la Fira del Fajol de Batet de la Serra, a Olot, i hi va tas­tar la pri­mera versió de la Keks, una cer­vesa de fajol cre­ada pel gastrònom, divul­ga­dor gas­tronòmic i cui­ner Pep Nogué. I se'n va ena­mo­rar, fins al punt que n'hi van haver de fer arri­bar 300 cai­xes per pre­sen­tar-la a una fira del fajol que se cele­bra en un poblet del Japó, el nom del qual ara no ve al cas. La rossa de Batet es veu que va tenir èxit.

Ani­mat pels res­tau­ra­dors del grup Cuina Volcànica, el lema del qual és el pai­satge i els pro­duc­tes de la terra a la taula, i fins i tot pel Cen­tre Supe­rior d'Inves­ti­ga­ci­ons Científiques, en Pep Nogué inves­tiga amb el fajol. També ho fa amb els altres ali­ments que defi­nei­xen la Cuina Volcànica. En el cas del fajol i també del farro –la farina de blat de moro–, però, ha creat amb èxit uns macar­rons d'espelta i fajol i uns galets d'espelta i farro, que es pre­sen­ten a la Fira del Farro de la Vall de Bia­nya i la Fira del Fajol de Batet, que se cele­bren els dos pri­mers caps de set­mana, res­pec­ti­va­ment. I és en aquest punt que l'inter­canvi amb el Japó ha donat els seus fruits, perquè el dimarts 9 de febrer vindrà un cui­ner japonès que està con­si­de­rat el millor pas­ta­dor de fajol del seu país i ense­nyarà als cui­ners del grup la seva tècnica.

No cal dir que a la Fira del Farro es podrà tro­bar també la versió defi­ni­tiva de la Keks Blonde, la Bia­nyenca, la versió dau­rada de la cer­vesa de fajol, amb mati­sos de farro. A la Fira del Fajol de Batet, s'hi podrà com­prar la Keks de fajol, que, segons va expli­car ahir durant la pre­sen­tació d'aquests pro­duc­tes Pep Nogué, té unes aro­mes exqui­si­des de fajol i te ori­en­tal. L'eti­queta d'aquest any és un home­natge a un col·lec­tiu que cele­bra el trentè ani­ver­sari. El pre­si­dent de l'Asso­ci­ació d'Hos­ta­latge de la Gar­rotxa, Gerard Xifra, va insis­tir en la volun­tat de tre­ba­llar amb els pro­duc­tes autòctons i hi va afe­gir que, ara, amb la nova pasta, qui vul­gui la podrà tenir fins i tot a casa i també al menú espe­cial de la Fira del Fajol, en què també hi haurà uns pane­tons de fajol far­cits de cabell d'àngel i un pastís d'home­natge al gegant de Batet, en Bato­ies, entre altres coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.