Societat

Tribunals

noves tecnologies

Els jutjats civils i socials ja usen l’expedient digital

215 òrgans podrien treballar ja sense paper

L’eina e-justicia.cat estalvia costos i temps en la tramitació

El departament de Justícia continua la implantació de l’expedient digital en els jutjats catalans mitjançant la plataforma e-justicia.cat. Actualment, els jutjats civils i socials especialitzats ja treballen de forma telemàtica amb els operadors jurídics i podrien deixar el paper de banda, que és el gran objectiu. Són 215 jutjats dels 613 que hi ha Catalunya. La previsió del departament és que a la fi de l’any 2020 totes les quatre jurisdiccions puguin treballar de forma digital. Ara es fan proves en els jutjats d’instrucció i a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC).

La secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patricia Gomà, assegura que “ la digitalització de l’administració de Justícia és un desafiament imprescindible però costós” perquè no només s’inverteix en tecnologia, sinó també en formació de jutges, fiscals i funcionaris. S’estima que el cost del desplegament d’aquesta xarxa digital als jutjats catalans puja a 27 milions d’euros. “L’empenta dels conseller Carles Mundó, que coneix força el món de les noves tecnologies, ha estat clau”, sosté Gomà.

La prova que no és un canvi de sistema de treball fàcil són les queixes constants de juristes que exigeixen aturar el projecte de la digitalització de la justícia en les comunitats que controla el Ministeri de Justícia per falta de seguretat. La darrera queixa és de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), que qualifica la situació d ’“insostenible”. Fa temps que el ministeri rumia canviar el model i copiar el d’alguna comunitat, com la catalana o la basca.

En els jutjats catalans, a més d’estalviar costos en paper i gestió d’arxius, Gomà assegura que s’acceleren els procediments amb l’expedient digital. Per exemple, s’exposa que un procediment de reclamació d’una quantitat petita (el monitori) es resol de mitjana en 139 dies, i amb l’expedient electrònic en 123, setze dies menys. En els procediments civils ordinaris, que de mitjana triguen 361 dies, passen a 314 amb el sistema electrònic, és a dir 47 dies menys. Terminis que amb una implantació completa es poden escurçar més.

Actualment, l’expedient judicial telemàtic funciona ja en 113 jutjats de primera instància, 19 de família, dos d’incapacitats i estat civil, 13 de mercantil, 16 seccions civils de les audiències provincials i a tots els jutjats socials de Catalunya. L’equip del conseller de Justícia ha deixat el full de ruta per al nou govern perquè culmini el procés. Així, els dos anys vinents es preveu desplegar l’e-justicia.cat a les seccions civils dels 170 jutjats de primera instància i instrucció. A més, s’ha començat a usar de forma pilot l’e-justicia.cat a les guàrdies de jutjats d’instrucció, que reben de forma telemàtica els atestats dels Mossos i comunicats dels hospitals. Són del partit judicial de Gavà, Terrassa, Granollers i Mataró.

LA FRASE

La digitalització de l’administració de Justícia és costosa i el conseller Mundó li ha donat l’empenta
Patricia Gomà
secretària de relacions amb l’administració de justícia

LA XIFRA

1
milió de demandes
per la via telemàtica ja s’han registrat en jutjats civils i socials de procuradors i advocats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.