Terra de romànic i llegendes

Esquitxada de masies, pallisses, castells i ermites i solcada per gorgs i rieres, es troba el Lluçanès, una de les regions més típicament rurals de la Catalunya Central

Situ­ada en un altiplà entre les valls mit­ja­nes del Llo­bre­gat i del Ter, es troba la comarca natu­ral del Lluçanès, que con­tem­plada des de qual­se­vol dels seus mira­dors apa­reix com una regió irre­gu­lar i de relleu tren­cat, sol­cada per un bon nom­bre de rie­res i tor­rents, i de petits cims, veri­ta­bles tala­ies del Piri­neu ori­en­tal, Mont­ser­rat i el Mont­seny. A peu de car­re­tera, aquesta visió s'agu­ditza encara més i con­vida el visi­tant a per­dre's pels camins, pobles, masies, pallis­ses, ermi­tes i cas­tells, i per les seves històries de brui­xes i ban­do­lers.

La capi­tal de la comarca és Prats de Lluçanès, el muni­cipi més petit però el més impor­tant tant per nom­bre d'habi­tants com de ser­veis, amb un ric patri­moni arqui­tectònic romànic, repre­sen­tat sobre­tot en les esglésies de Sant Andreu de Lla­nars, Sant Sebastià i Santa Llúcia. Dins el poble es troba el san­tu­ari de Lur­des, que ofe­reix des de la seva bal­co­nada una de les panoràmiques més boni­ques de la comarca.

Pocs quilòmetres al nord de Prats de Lluçanès es troba Lluçà, amb un dels encla­va­ments de més interès de la comarca: el con­junt arqui­tectònic for­mat per la canònica agus­ti­ni­ana de Santa Maria, el cas­tell i l'església romànica rodona de Sant Vicenç, una de les poques que hi ha sen­ce­res a Cata­lu­nya. De tot el con­junt, en des­taca el claus­tre romànic, a l'inte­rior de la canònica, for­mat per qua­tre gale­ries, divuit arcs i 22 colum­nes, cada una unida a un capi­tell de deco­ració ani­mal o vege­tal. El con­junt de l'església i el claus­tre han estat decla­rats Bé Cul­tu­ral d'Interès Naci­o­nal.

Després d'aquesta pas­se­jada cul­tu­ral, és interes­sant fer un recés gau­dint de la natura. A Santa Maria de Merlès, ja al Ber­guedà, la riera de Merlès, decla­rada d'interès natu­ral, ser­pen­teja entre gorgs i res­clo­ses, donant cabuda a espais d'una gran bellesa pai­satgística. A l'estiu, aquest aflu­ent del Llo­bre­gat és un indret per­fecte per a les acti­vi­tats de lleure, orga­nit­za­des sobre els gorgs i salts d'aigua on la tra­dició situen els aplecs de brui­xes.

Després d'una estona de des­cans en plena natura, la ruta ens guia cap a Olost, on es troba la monu­men­tal església par­ro­quial de Santa Maria, bate­jada pel bisbe Tor­ras i Bages com «la cate­dral del Lluçanès». És tan gran que per veure-la bé es reco­mana pujar a Sant Adju­tori, ermita i turó, des d'on també es dis­tin­geix el cas­tell.

Tot i que l'art i l'arqui­tec­tura monu­men­tals són molt ben repre­sen­tats al Lluçanès, la caça de brui­xes, la guerra de Suc­cessió, les car­li­na­des i els ban­do­lers també han dei­xat petja en aques­tes ter­res. A Sant Feliu Sas­serra, per exem­ple, es troba el Cen­tre d'Inter­pre­tació de la Brui­xe­ria, que per­met al visi­tant reviure un dels fenòmens més funes­tos de la història d'Europa del segle XVII. A Sant Feliu Sas­serra la caça de brui­xes es va sal­dar, entre el 1618 i el 1648, amb 23 dones pro­ces­sa­des, de les quals almenys sis van ser exe­cu­ta­des. El Con­sorci del Lluçanès pro­posa una ruta per diver­sos indrets vin­cu­lats a aquest feno­men, entre els quals es troba el Ser­rat de les For­ques, on el 8 de gener del 1767 es va ajus­ti­ciar l'última de les brui­xes de Cata­lu­nya, Maria Pujol, la Napa.

I si Sant Feliu és cone­gut per les brui­xes, Oristà ho és pel fet de ser la població natal d'un dels ban­do­lers més famo­sos de Cata­lu­nya: Perot Roca­gui­narda, nas­cut el 1582 en una masia d'Oristà, tocant al cin­gle dels Tres Còdols. Pre­ci­sa­ment en aquest indret, for­mat per l'erosió de la riera Gavar­resa, es diu que el ban­do­ler hi va dei­xar escrits uns gra­fits. A Oristà pot ser interes­sant també fer una visita al Museu de Ter­rissa Cata­lana.

PER ARRIBAR-HI

A Prats de Lluçanès s'hi arriba des de Vic per la carretera C-154 en direcció a Gironella, un trajecte de 31,6 km.

DADES D'INTERÈS

Consorci per a la promoció dels municipis del Lluçanès. Tel. 93 888 00 50 www.consorci.llucanes.cat www.turisme.llucanes.cat
Oficina de Turisme d'Osona. Tel. 93 885 17 15 www.osonaturisme.cat
Oficina de Turisme de Prats de Lluçanès. Tel. 93 856 07 32. www.pratsdellucanes.cat
Associació Ç, Lluçanès Cultural i Actiu. Tel. 616 28 30 08 (Xavier Barniol) www. ctrencada.net
Museu de Terrissa Catalana (Oristà). Tel. 93 812 80 30
Centre d'Interpretació de la Bruixeria. Tel. 93 881 90 11 / 661 254 497 (caps de set.) www.santfeliusasserra.cat

El cavall del Lluçanès, protagonista de la Candelera a Perafita

ARIADNA VENTURA

Una bona època per visitar el Lluçanès és precisament per la Candelera, el 2 de febrer, i el cap de setmana que el segueix, en què Perafita celebra una de les festes més importants del municipi. Es tracta de les Festes i Fires de la Candelera, amb una programació farcida d'activitats, de les quals destaquen les que fan referència al món del cavall, molt arrelat a tota la comarca. El dissabte 6, al matí, es farà la concentració i ruta amb cavall pel Lluçanès, que no és competitiva i en la qual es podrà participar amb el cavall propi o llogar-ne un. Serà el preludi d'una festa que continuarà l'endemà amb la benedicció de Sant Antoni, la missa solemne i la benedicció de cavalls i carruatges, seguida d'una cercavila pels carrers del poble. A la tarda, al Camí de Can Carbó, hi haurà la cursa de cavalls i de rucs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.