Societat

Turisme

Les Coves de Montserrat milloren les instal·lacions

Moviment sobre la pedra

Reobren després d’un any i mig les coves de Montserrat amb un muntatge d’imatge i música que dona la benvinguda

S’han millorat les platees i les tarimes per augmentar-ne la capacitat i fer-les més resistents

Les coves de Montserrat, a Collbató, reobren després d’un any i mig d’obres i ho fan amb una rebuda de luxe: els visitants es trobaran, a partir del 3 de febrer, un espectacular muntatge audiovisual elaborat amb la tècnica del videomapping que servirà com a presentació de les coves, abans del recorregut guiat. El videomapping consisteix a projectar imatges sobre una superfície real per aconseguir un efecte artístic que provoca el moviment en aquesta superfície. En aquest cas, la paret irregular d’una de les cavitats de l’entrada a la cova.

L’audiovisual, creat per la productora Wasabi Produccions, dura 17 minuts i recrea amb imatges i música la història de les coves, al massís de Montserrat, des de la prehistòria fins a l’actualitat, així com la seva relació amb l’entorn. Així, es mostra la creació del massís de Montserrat, l’aparició dels primers pobladors de la zona, les diferents èpoques i la relació amb la muntanya i la seva influència en la cultura. En les escenes en què apareixen persones han treballat actors de la Passió d’Esparreguera, a partir de què s’han creat digitalment les imatges que es projecten. La banda sonora, original, ha estat composta pel músic Francesc Gener i pretén potenciar els moments més dramàtics del muntatge amb la il·luminació de les parets adjacents. Les imatges recreen moments com ara l’origen del massís de Montserrat, l’aparició dels primers pobladors, les diferents èpoques transcorregudes des de la seva creació i alguns en què les coves han tingut una significació especial en certs contextos històrics. Per exemple, es recrea el mite del bandoler Mansuet, de qui es diu que va ajudar la població que es va aixoplugar a les coves a la guerra del Francès fent creure als soldats que provocaria una esllavissada per matar-los a tots. I es planteja la influència que les capricioses formes de l’interior han tingut en la Sagrada Família, de Gaudí.

Segons l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, l’objectiu de l’audiovisual és “dinamitzar i complementar” la visita de les més de 20.000 persones que cada any s’acosten a les coves. Miquel Solà ha reconegut que l’audiovisual ha estat un projecte “complicat” perquè ha d’explicar la història de la cova sense cap narració però que, finalment, el resultat ha estat molt satisfactori perquè servirà per complementar les visites tradicionals a l’interior de la cova que es fan amb guia. La projecció donarà la benvinguda als visitants, que després s’endinsaran a la cova de la mà d’una guia que els explicarà tant aspectes geològics com la relació amb la cultura, l’art i el turisme al llarg d’un recorregut d’un quilòmetre en total.

A banda de l’audiovisual, s’han fet altres millores a les coves. Les obres es van executar un cop es va arranjar el camí d’accés, malmès per una esllavissada. S’han millorat sobretot les tarimes i platees existents per augmentar la capacitat i la resistència d’aquests punts, que serveixen per contemplar les coves i també els concerts que s’hi fan. El cost de les actuacions ha estat de mig milió d’euros, sufragats per la Generalitat i per la Diputació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.