la contra

De Caro a l'Himàlaia

El centre excursionista La Joca, de Roquetes, celebra el vint-i-cinquè aniversari amb l'objectiu de donar a conèixer l'entorn natural als seus associats

Fa 25 anys un grup de quinze persones va fundar el centre excursionista La Joca, amb l'objectiu d'organitzar sortides per donar a conèixer l'entorn més proper a Roquetes, és a dir, el massís dels Ports. En poc temps, però, l'entitat va anar creixent i a aquestes sortides més a la vora s'hi van afegir expedicions als cims més alts del món. Així ara, als més de cent socis que té l'entitat, s'hi han d'afegir una cinquantena de federats. L'entitat va batejar-se amb el nom de La Joca, una muntanya de 1.106 metres que hi ha a Mas de Barberans. «És una roca que s'escala i té forma d'ou», ha explicat el portaveu del centre excursionista, Albert Solé. De conèixer l'entorn més immediat, els socis de La Joca van passar a fites més importants i el 2004 van ser el primer club de les Terres de l'Ebre a fer un cim de 8.000 metres, concretament el Shisha Pangma. Posteriorment, però, han aconseguit altres cims, i recentment (l'estiu passat) una expedició de La Joca va escalar la serralada Blanca, al Perú. «Hem fet cims als Pirineus, els Alps, l'Himàlaia i Sud-amèrica», ha apuntat Solé.

Per celebrar els 25 anys, durant els darrers mesos La Joca ha organitzat un programa d'activitats que ha inclòs conferències, audiovisuals i exposicions. Els actes culminaran el 21 de març que ve amb la primera marxa de La Joca, una caminada pels Ports amb diferents nivells de dificultat. «És un acte obert a tothom», ha dit el portaveu de l'entitat. La caminada començarà a cova Avellanes i serà un circuit circular, el més senzill de dues hores de durada i per als més experts en l'excursionisme amb una durada de prop de cinc hores. Entre altres indrets es passarà per Casetes Velles, la font de la Llagosta, la mola del Boix i les bassis del Marturi. La Joca oferirà avituallament, un dinar i una camiseta als participants, que poden inscriure's pagant una quota de 12 euros els socis i de 14 la resta.

A més de les sortides a l'entorn més proper i les expedicions a cims d'arreu del món, La Joca organitza cursos d'alta muntanya, barrancs, escalada, esquí de muntanya i esquí de fons. Tots aquests cursos són impartits per professors titulats. Així, el club ha tingut sempre la mateixa meta: que els socis coneguin millor la muntanya i practiquin l'excursionisme i l'escalada, ara bé amb condicions de seguretat i amb respecte cap al medi ambient.

Pel que fa al nombre de socis de l'entitat, està estabilitzat i el centre espera que amb la marxa que farà el mes vinent es doni a conèixer més entre la població i guanyi associats. «El cert és que la celebració del vint-i-cinquè aniversari no ens ha servit per incrementar el nombre de socis, si bé a principi d'any, quan es concedeixen les llicències, sempre registrem altes», ha manifestat Sabaté, que engresca la gent a practicar l'excursionisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.