Societat

XAVIER SAGRISTÀ I TONI GEREZ

XEF I CAP DE SALA DEL CASTELL PERALADA RESTAURANT

“Tenim molt de camí encara per recórrer”

“No podem negar que quan vam acceptar l’oferta del Castell de Peralada, tant nosaltres com el Grup teníem al cap aconseguir una estrella Michelin, però sabíem que ho havíem de fer molt bé”

INTÈRPRETS DE LA CUINA DE LA MEMÒRIA
Xavier Sagristà (Barcelona, 1957) i Toni Gerez (Llançà, 1963) es consideren parella de fet. Després de deu anys a El Bulli, van agafar el Mas Pau d’Avinyonet de Puigventós el 1995 i en poc més d’un any van aconseguir una estrella Michelin que van conservar dinou anys. Després de tancar per desavinences amb la propietat, s’han reinventat al Castell de Peralada, on el novembre passat, un any i quatre mesos després d’obrir, van aconseguir una estrella Michelin fent una innovadora cuina de la memòria, barreja de tècnica i producte de primera qualitat.
Va saber una mica de greu marxar en el moment en què El Bulli feia el gran salt, però va ser la nostra decisió
Tenir un equip jove i amb molta empenta ens motiva. No hem acomplert cap repte, tenim molt de futur al davant

Xavier Sagristà i Toni Gerez van coin­ci­dir a El Bulli de Juli Soler i Fer­ran Adrià i, com a cap de cuina i cap de sala i som­me­lier, van par­ti­ci­par del pro­jecte que amb els anys es va con­ver­tir en el millor res­tau­rant del món. En par­len amb orgull, perquè se sen­ten partícips d’haver posat les bases d’aquell pro­jecte, que van dei­xar per obrir un negoci propi a Avi­nyo­net de Puig­ventós que va tenir durant dinou anys una estre­lla Mic­he­lin. Quan el van tan­car, van tro­bar el seu lloc al món al Cas­tell de Pera­lada, on aca­ben de pre­sen­tar el seu pri­mer menú de pri­ma­vera de nou amb una estre­lla Mic­he­lin. La res­pon­sa­bi­li­tat és molta i el repte enorme. Ofe­rei­xen un menú de degus­tació de pri­mera, amb set entrants, qua­tre segons, for­mat­ges, postres i petits fours. L’escuma d’arròs negre amb pèsols, el xuixo de foie-gras, la sopa home­natge a Paul Bocuse amb ver­du­re­tes de pri­ma­vera, els espàrrecs verds amb maio­nesa d’ou fer­rat, el tur­nedó de rap amb cre­mes de suquet i algues, o l’ànec d’aglà amb cítrics i car­bassa són algu­nes de les cre­a­ci­ons que ocu­pen el menú de degus­tació de pri­ma­vera. Par­lem amb ells a la magnífica ter­rassa amb vis­tes als jar­dins del cas­tell.

Com es va fer cui­ner Xavier Sagristà?
Va ser acci­den­tal. Sí que de petit, quan la mare em feia una truita, em feia molta gràcia aju­dar-la pel soroll de la for­qui­lla i el plat. Sí, això és veri­tat, però arribo a fer de cui­ner per casu­a­li­tat. Quan feia de moni­tor d’escol­tes, amb catorze o quinze anys, m’ocu­pava de la intendència del men­jar dels petits. Però després vaig bus­car el meu lloc al món. Vaig tre­ba­llar en un estudi de dis­seny de modes, fent tea­tre d’ani­mació al car­rer, repar­tint dia­ris... Era una època hippy. Abans d’anar al ser­vei mili­tar vaig anar a parar a Menorca, per fer qua­tre cale­rons perquè la intenció era anar a vol­tar món. Vaig entrar fre­gant plats al Mínim’s,en al·lego­ria del Maxim’s, i en poc temps em van pas­sar a freds i després, quan va ple­gar el que por­tava la par­ri­lla, la vaig aga­far jo i vaig aca­bar d’encar­re­gat de tots els calents. Després va venir la mili i allà, quan la com­pa­nyia entrava de cuina, m’hi apun­tava. Quan vaig aca­bar, de nits tre­ba­llava en un bar musi­cal de jazz a Bar­ce­lona ser­vint copes, i de dies em va sor­tir una feina en un cen­tre de psi­co­teràpia, un psi­quiàtric a Pedral­bes en règim obert, on cui­nava per a la gent, que m’aju­dava en els menús com una forma de teràpia. Com que tenia els caps de set­mana lliu­res, anava a res­tau­rants a apren­dre, com el Senyor Pare­llada, però també en un frank­furt. Volia apren­dre i vaig veure clar que era el que m’agra­dava. I així em va sor­tir l’opor­tu­ni­tat de fer una estada d’estiu a El Bulli. I allà, amb el Jean-Paul Vinay, amb dues estre­lles Mic­he­lin, va començar tot. Mesos després em van ofe­rir anar a Roses perquè obrien el Sis­plau i més o menys l’asses­so­rava El Bulli. Lla­vors ja havien entrat el Fer­ran Adrià i el Chris­tian Lutaud. Ho vaig aga­far i quan va pas­sar aquell estiu, ja em vaig que­dar a El Bulli.
Toni Gerez és fill de cui­ner, de Llançà, però també va arri­bar a aquest món una mica de rebot.
Estu­di­ava i els caps de set­mana tre­ba­llava. A Can Manel hi vaig coin­ci­dir amb el Paco Pérez i amb ells i dos com­panys més ens va sor­tir la pos­si­bi­li­tat d’obrir un res­tau­rant a Roses, L’Orada. Va durar tres anys, i quan vam tan­car vaig tru­car a El Bulli i l’endemà ja començava. En aque­lla època hi havia el Vinay a la cuina, el Chris­tian por­tava pas­tis­se­ria i el Fer­ran encara no havia arri­bat. El Bulli era molt reco­ne­gut fora, a l’estran­ger, i a Girona, però a Bar­ce­lona ni el conei­xien. Havíem arri­bat a fer algun zero i d’aque­lla època hi ha l’anècdota d’una vegada que vam estar dos dies sense que hi entrés ningú i lla­vors ens vam ado­nar que no havíem obert la porta del local. Vaig estar a punt de mar­xar, perquè ens van ofe­rir un local a Set­ca­ses i amb en Fer­ran Adrià i el Chris­tian ja havíem fet la paga i senyal. Però en Juli Soler i el Fermí Puig ens van convèncer que ens quedéssim i, per sort li vam fer cas, tot i que vam per­dre la paga i senyal.
Què tenia, de dife­rent, El Bulli?
T.G.: Quan arribo em trobo que m’han can­viat la feina. Jo venia d’una feina molt clàssica, nete­jar pei­xos, lla­gos­tes, fer bis­tecs tàrtars i creps davant del cli­ent. I a El Bulli sor­tia tot empla­tat. I el pri­mer dia li vaig dir al Juli: “Jo aquí no hi faig res...” I ell em va ense­nyar el con­cepte: mimar els cli­ents, expli­car-los els vins i els plats; en defi­ni­tiva, fer feliç la gent. X.S.: A mi qui em va par­lar d’El Bulli va ser un amic, Artur Sagués, que hi feia de cam­brer, que em va expli­car que s’ho pas­sa­ven molt bé, vivint en una rulot, pes­cant crancs a la nit, i fent uns plats que sor­tien del que lla­vors era la nor­ma­li­tat. Jo havia lle­git molt i m’havia fixat en la nova cuina basca i en el Paul Bocuse i la nova cuina fran­cesa i estava emo­ci­o­nat. Hi vaig anar a treure el nas i quan pujava per aque­lla car­re­tera em pen­sava que m’havia equi­vo­cat. Però quan em va rebre la senyora Mar­quetta, la pro­pietària, el meu amic Artur va treure les famo­ses sar­di­nes mari­na­des amb vina­gre de gerds i tapes i tape­tes i jo al·luci­nava d’aque­lla cuina i vaig deci­dir que volia que­dar-me.
Allà es va for­mar la pare­lla de fet que són vostès...
T.G.: Vinay va mar­xar quan esta­ven a punt de donar-nos la ter­cera estre­lla Mic­he­lin i va ser un cop dur. El Fer­ran Adrià i el Chris­tian van aga­far el timó, però es perd una estre­lla, cosa que és un altre cop moral. Era el moment just per apren­dre, fent esta­des tant el Fer­ran com el Cris­tian pels millors res­tau­rants d’Europa. Després va mar­xar el Chris­tian, però Juli Soler havia pre­sen­tat en soci­e­tat el Fer­ran Adrià i aquells anys és quan es posen les bases de la cuina d’El sabor del Medi­ter­rani, que ens per­met recu­pe­rar la segona estre­lla i posar les bases per a la ter­cera, que va arri­bar anys després, just quan nosal­tres, de comú acord amb Juli Soler i Fer­ran Adrià, vam dei­xar El Bulli per empren­dre l’aven­tura del Mas Pau d’Avi­nyo­net de Puig­ventós. X.S.: Van ser deu anys junts i l’èxit ens el sen­tim també nos­tre, com una part del que va pas­sar després. Vam des­co­brir que la cuina fran­cesa que s’estava imi­tant era en rea­li­tat una adap­tació de la cuina de tota la vida, que és el que vam apren­dre a fer. Pencàvem molt perquè ens agra­dava.
Els va saber greu per­dre’s la boge­ria en què es va con­ver­tir El Bulli?
T.G.: Quan vam mar­xar tot estava en marxa, i home, sí que sap una mica de greu no viure tot allò. Però ho vam dis­fru­tar a distància perquè en Fer­ran ens ho ha fet sen­tir com a nos­tre i la gent que es va que­dar eren els nos­tres segons.
El repte es deia Mas Pau.
X.S.: Ja havia tin­gut una estre­lla Mic­he­lin però la senyora que la va acon­se­guir –de les pri­me­res cui­ne­res amb estre­lla a Espa­nya– es va jubi­lar, i el res­tau­rant va estar tan­cat una tem­po­rada. De fet, els pro­pi­e­ta­ris volien que hi anes­sin en Juli i en Fer­ran, però ells els van convèncer. Vam fer una soci­e­tat tots qua­tre. Vam obrir al març i al cap d’un any i mig teníem l’estre­lla.
Com era el Mas Pau?
T.G.: No podíem fer el mateix que a El Bulli, per manca de mans i per filo­so­fia. X.S.: Vam tor­nar als orígens, però a poc a poc vam evo­lu­ci­o­nar. Vam fer com una fre­nada per tor­nar a començar. I va anar bé. Va ser un procés natu­ral. El Bulli va anar per una banda i nosal­tres vàrem fer la nos­tra, molt basada en una visió con­tem­porània de la cuina empor­da­nesa. T.G.: Van ser 19 anys d’estre­lla. No va ser fàcil defen­sar-la. I va ser com­pli­cat renun­ciar a un res­tau­rant amb estre­lla i amb una bona cli­en­tela.
Van estar-hi 21 anys. I en mar­xen quan ja no són tan joves. Sur­ten ofer­tes ràpides?
X.S.: Sí, van sor­tir coses. La gent ens va fer cos­tat. T.G.:
Crec que vam sor­tir amb elegància. Vaig con­tac­tar amb Mic­he­lin i vam que­dar bé perquè hi havia una gran relació. I els vam dir que lla­vors no teníem un pro­jecte defi­nit.
D’entre les ofer­tes, escu­llen la del Cas­tell de Pera­lada, on s’incor­po­ren a l’Hotel Pera­lada Wine Spa & Golf.
Quan ho vam accep­tar, no sabíem que aca­baríem al cas­tell. Sí que havíem par­lat de fer un res­tau­rant, però en prin­cipi s’havia de refor­mar l’hotel i tro­bar-hi un espai dife­ren­ciat per fer un res­tau­rant gas­tronòmic.
Van nego­ciar amb la família Suqué-Mateu i es van enten­dre.
X.S.: La nos­tra pri­mera idea era tre­ba­llar bé per bus­car una estre­lla a l’hotel i a l’snack. Que tot el que es fes tingués un gran nivell. Però s’havien de sepa­rar cui­nes i acces­sos, i un dia la família va deci­dir ofe­rir-nos aquest espai i, és clar, ens va sem­blar per­fecte. T.G.: L’oferta de venir al cas­tell ens va sem­blar esplèndida. No ens enga­nyem, per al matri­moni Suqué-Mateu aquest lloc dins el cas­tell era la nineta dels ulls.
Amb un local així, tant vostès com la família tenien clar que es volia recu­pe­rar l’estre­lla.
T.G.: Sí, segur. Aquesta estre­lla la vam gua­nyar i la vam man­te­nir i la van saber ges­ti­o­nar i sí, la volíem tenir de nou. I suposo que ells també hi pen­sa­ven.
Un any i qua­tre mesos i arriba l’estre­lla. Per molta feina ante­rior aquí s’havia de fer bé.
X.S.: Segur que Mic­he­lin va tenir en compte la feina ante­rior, però si no els hagués agra­dat no ens l’hau­rien donat. I menys de manera tan ràpida.
Quina cuina es van pro­po­sar fer aquí, al Cas­tell?
X.S.: Hem evo­lu­ci­o­nat el que fèiem al Mas Pau. Ho fem per mi, que estic al cap­da­vant, però sobre­tot per l’equip, un equip jove i amb empenta i que s’hi fa.
Es pot ser cre­a­tiu després de tants anys?
T.G.: Sí, és clar. La cre­a­ti­vi­tat la tro­bes a qual­se­vol lloc. Això en Fer­ran ho tenia molt clar. Apre­nia coses dels millors res­tau­rants però també d’una tasca. Veient un esca­betx de sar­di­nes s’ima­gi­nava el de colomí.
Com crea?
X.S.: Sobre la marxa. Que la ins­pi­ració t’agafi tre­ba­llant, que es diu. Jo quan hem de fer carta nova agafo el Cor­pus de la cuina cata­lana, La cuina que torna i la ins­pi­ració surt de bar­re­jar el que vaig apren­dre a El Bulli amb la meva ima­gi­nació i la de tot l’equip. I sem­pre amb el pro­ducte propi, de l’Empordà. El pro­ducte és bàsic perquè amb la nos­tra cuina no pots dis­fres­sar-ho. Un bon cui­ner ha de saber cui­nar un pollas­tre de super­mer­cat i fer-lo bo, però el pollas­tre l’has de dis­fres­sar. En canvi, la nos­tra cuina és la de realçar el pro­ducte i per això has de tre­ba­llar amb el millor pro­ducte, el millor pollas­tre...
Estan con­tents?
T.G.: Sí, molt. Quan ens van donar l’estre­lla ens vam ado­nar que hi havia escalf i afecte entre la gent de l’ofici. X.S.: Ja va pas­sar quan vam tan­car Mas Pau. Vam des­co­brir molta gent que valo­rava el que estàvem fent. Ens va sor­pren­dre. I amb l’estre­lla a Tene­rife, exac­ta­ment igual. Teníem l’espe­rança, però quan la van donar... La reacció dels com­panys va ser molt bona i és bo perquè, de fet, són la com­petència...
Està defen­sant la pri­mera carta després de l’estre­lla. Què en des­taca?
X.S.: És difícil des­ta­car un plat. Què diries tu dels teus fills? Al final l’última carta sem­pre és la millor i, per dir alguna cosa, el menú de degus­tació és el reflex de les pre­ferències del xef. T.G.: Aquest menú està agra­dant molt, si no ens enga­nyen. X.S.: Té un gran equi­li­bri entre tècnica i pro­ducte. És força equi­li­brat.
Com és la seva relació després de més de trenta anys junts?
T.G.: Això nos­tre és com un matri­moni. X.S.: Com un matri­moni amb la diferència que jo li faig cas, me l’escolto. La manera de ser de tots dos ens com­ple­menta. Jo me l’escolto i ell també a mi.
Intervé en Toni en la carta?
X.S.: Sí, sem­pre dona l’opinió, aporta coses a la pluja d’idees, és molt ima­gi­na­tiu... T.G.: A l’època d’El Bulli volia anar a la cuina, però en Juli Soler no m’hi va dei­xar anar mai perquè deia que em neces­si­tava a sala. Quan tancàvem sis mesos vam començar a asses­so­rar res­tau­rants i l’equip asses­sor érem en Xavier i jo. Allà em vaig des­ta­par com a cui­ner. I un temps vaig ser aju­dant de l’Arzak i en Bera­sa­te­gui. X.S.: És un cui­ne­tes, els dies de festa es trans­forma...
Vostè es veu a la sala?
X.S.: Jo soc més bar­roer, més de tirar pel dret. Em costa sor­tir a salu­dar, perquè tot pri­mer no sé què dir, però després no sé mar­xar a temps...
El futur com el veuen?
X.S.: Tenim molt camí per recórrer, no ens posem límits. El fet de tenir un equip jove i amb empenta ens fa jugar a l’atac. T.G.: Tenim un gran suport de la família Suqué i del Grup i un equip magnífic que fa que aquest sigui un pro­jecte jove. Nosal­tres no ho som tant, però el pro­jecte sí. X.S.: Aquest lloc no és meu, l’he de dei­xar als meus fills, que són el nos­tre equip. Em con­si­dero res­pon­sa­ble del que hem acon­se­guit i del que poden arri­bar a acon­se­guir encara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia