Breda fa reviure les antigues activitats de la vida monacal
La Fira del Monestir i la Festa de l’Ajust han tornat el centre històric del poble a l’època medieval
Entre les noves activitats s’ha rostit un porc sencer a la plaça
La Fira del Monestir de Breda només té tres anys d’existència però es fa coincidir amb la Festa de l’Ajust, la festa patronal en honor als patrons sant Iscle i santa Victòria, una festa d’origen medieval que se celebra d’ençà 755 anys, sempre tres setmanes després de Pasqua.
Ahir diumenge, doncs, era el dia fort d’aquestes celebracions a Breda: “Hi ha més públic, es nota que hi ha més gent que en les dues passades edicions”, valorava Eduard Pujol, regidor de Cultura, mentre l’alcalde, Dídac Manresa, i el pubill i la pubilla portaven la tradicional floral al monestir. Per consolidar aquests dies de festa, Pujol explica que aquest any s’havien incorporat noves activitats: a banda de les parades del mercat d’alimentació, el mercat medieval i el d’artesania, que ja existien en les anteriors edicions, des de primera hora del matí a la plaça de la vila s’estava cuinant una novetat gastronòmica: uns mestres rostissers vinguts d’Esparreguera feien rostir un porc sencer d’uns 85 kg, que a l’hora del vermut es repartiria en unes 400 racions de tastets entre el públic.
Una altra de les novetats era la presència d’’uns campaners procedents del País Valencià, que amb un campanar mòbil explicaven les característiques dels diferents tocs de campana que antigament regulaven la vida dels veïns al llarg del dia entorn de les esglésies i els monestirs.
Vins dels monestirs
I és que la temàtica central d’aquest cap de setmana a Breda era precisament la celebració del Monestir de Sant Salvador de Breda, eixamplant-ho a la vida i les activitats monacals en general: en la carpa instal·lada a la plaça s’havien programat des de conferències dedicades a la viticultura a l’antic monestir de Badalona fins a tastets de vins de Scala Dei. A la mateixa plaça el fassinaire explicava tots els secrets del funcionament d’un alambi i com convertir fruites o vi negre en esperit de vi, tal com ho feien els monjos. I per deixar constància que entorn dels monestirs no tot era silenci i recolliment, a Breda ahir també hi havia música i ball: a les deu del matí, la plaça del Convent ja estava ocupada per una ballada country, i a les 12 del migdia no hi va faltar la ballada de sardanes.