JAUME GARCIA
VICEPRESIDENT D’AMICS DE LES ROSES I DIRECTOR DE L’EXPOSICIÓ DE ROSES DE SANT FELIU
“Els antifeixistes van posar «Roses de Llobregat» a Sant Feliu”
Des d’avui i fins diumenge el palau Falguera de Sant Feliu exposarà unes 15.000 roses en la mostra que organitzen l’Ajuntament i l’entitat Amics de les Roses i que compleix 90 anys
Celebreu enguany els 90 anys d’exposicions de roses a Sant Feliu. Com va començar aquesta tradició?
El 1928 Pere Dot va fer la primera exposició a l’Ateneu Santfeliuenc. Pere Dot era un jardiner dedicat al viverisme, el seu pare s’havia dedicat també a la creació i reproducció de plantes, havia treballat per al marquès de Monistrol, i el Pere va continuar el negoci familiar. Però en un moment determinat va decidir dedicar-se a la creació de roses noves i el seu pare es va enfadar i li va dir: “Pere, no perdis el temps amb les roses.” El Pere va muntar aquesta exposició com una manera d’ensenyar als ciutadans el que estava fent, i va tenir un gran èxit. Una entitat que es deia Amics de les Arts i de les Lletres la va recuperar l’any següent i la va fer només de roses, i s’ha anat continuant fins als nostres dies.
Durant un temps Sant Feliu es va dir “Roses de Llobregat”.
Per la Guerra Civil es va dir així a proposta del Comitè de Milícies Antifeixistes, després d’un debat en què es va imposar aquest nom. Va durar del 1936 al 1939. El 1939 Pere Dot encara va fer una petita exposició on va presentar la primera rosa en miniatura que es feia a Espanya i una de les primeres del món, i després va estar suspesa fins al 1947, quan l’alcalde Monmany la va recuperar. El 1958 va ser declarada pel Ministeri de Turisme Exposición Nacional de Rosas, ara catalanitzada. Enguany fa 90 anys de la primera exposició a l’Ateneu i 60 anys de la primera Exposició Nacional de Roses, que s’ha fet a diferents llocs: a l’ajuntament, a l’Ateneu, a la casa Can Nadal, al Casino Santfeliuenc, a la Unió Coral, a la plaça Lluís Companys i, des del 2006, al palau Falguera.
La mostra ha estat estable?
L’exposició va passar uns moments bastant delicats després de la Transició, hi va haver un parell d’anys que no es va fer, i amb els ajuntaments democràtics es va tornar a la tradició. Va haver-hi una certa davallada perquè molts dels aficionats ho havien deixat o bé perquè el creixement de la ciutat s’havia menjat el terreny on es conreaven les roses o bé perquè s’havien fet grans. Als anys setanta el roserista Pere Dot va marxar de Sant Feliu pel creixement urbanístic.
Quantes roses noves va crear Pere Dot?
En va crear unes 180 i, amb els seus fills, unes 260 més. Va guanyar una cinquantena de premis nacionals i internacionals, va treure una rosa increïble, la Madame Grégoire Staechelin, que encara avui trobem als catàlegs dels millors roseristes mundials.
Quantes varietats hi ha al món?
De catalogades n’hi deu haver més de 30.000; sense catalogar, el nombre és inimaginable, cada any en surten de noves...
Dot va morir. A Sant Feliu s’ha continuat cultivant roses?
L’exposició ha continuat al llarg del temps. El 2003 es va crear l’associació Amics de les Roses per impulsar el món de les roses a la ciutat amb tres eixos: crear un espai de conservació a la ciutat, que és el roserar de Dot i Camprubí, on tenim 420 varietats; el segon va ser tornar la rosa a la ciutat tot creant l’associació Amics de les Roses, i el tercer era buscar una seu definitiva per a l’exposició, que creiem que és el palau Falguera.
Aquesta seu us ha permès guanyar espai?
Sí. A la plaça Lluís Companys vam diversificar el tema amb concursos i muntatges florals, però l’espai era relativament petit. Quan l’Ajuntament va comprar el palau, el 2006, vam decidir portar aquí l’exposició. Això ha permès expandir-nos. Hi ha molts més muntatges florals, l’exposició ha crescut, els socis tenen més rosers, al parc de Torreblanca tenim una plantació increïble... Això ha facilitat que es recuperin col·leccions i concursos.
Doni’ns algunes xifres de l’edició d’enguany.
Hi haurà uns 2.000 rosers, 9 muntatges florals i entre 450 i 500 gerros a concurs. De rosa tallada n’hi haurà entre 5.000 i 6.000. En total hi haurà unes 15.000 roses. Com a novetat farem una exposició de jardins en miniatura, hi haurà un espai dedicat a l’ikebana amb roses i un amb bonsais de roser. També tindrem muntatges florals, tallers, demostracions de cuina amb roses i dues exposicions, una sobre el roserar de Dot i Camprubí i una altra sobre els 90 anys de la mostra.
Qui forma Amics de les Roses?
Uns 150 socis, i a part de donar suport a l’activitat roserística de Sant Feliu, té un programa d’activitats propi. Amb l’Ajuntament estem organitzant petits roserars a les escoles. Al gener fem la plantació de rosers, a l’abril la cuina de la rosa, al maig l’exposició nacional i a la tardor una última mostra de roses. Ara hem començat un programa que es diu el Laboratori de Pere Dot, orientat al públic familiar, relacionat amb la rosa i el seu entorn.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.