Societat

Sant Julià farà un centre d’acollida turístic al jaciment

S’adequarà can Bota, un mas de propietat municipal

Hi haurà un punt d’informació, bar i espai museogràfic

La muntanya de Sant Julià de Ramis, coneguda com la dels Sants Metges, destaca per la concentració de jaciments arqueològics que hi ha i tot el seu conjunt està declarat bé cultural d’interès nacional. L’alcalde, Marc Puigtió, explica que l’Ajuntament ha elaborat un projecte que permetrà donar projecció pública a la zona i que encara sigui més atractiva per als visitants.

La proposta consisteix en la rehabilitació de can Bota, una antiga casa parroquial de propietat municipal. Es tracta d’una masia del segle XVIII, de planta baixa més pis, amb orientació nord-sud i situada al costat d’una església romànica. Un estudi va posar en relleu que la zona era freqüentada principalment per veïns i veïnes de la població, de la ciutat de Girona o de les localitats més pròximes. Per contra, però, “eren pràcticament absents els provinents d’altres indrets” i, per aquest motiu, es considera clau la dinamització.

Concurs públic

A la planta baixa de can Bota s’hi situaria la recepció, amb un punt de benvinguda i d’informació. També s’hi preveu un bar i la venda de material relacionat amb la muntanya dels Sants Metges. En aquesta mateixa planta hi hauria lavabos i una sala polivalent que podria funcionar com a espai museogràfic audiovisual, i la idea seria proporcionar-hi informació dels punts d’interès que els visitants trobaran a la muntanya.

La primera planta s’adequaria perquè fos un habitatge. Puigtió concreta que la intenció és convocar un concurs públic per tal que la família o les persones que el guanyin visquin gratuïtament a can Bota, on es farien càrrec del servei de bar, del manteniment de la zona i del control del centre.

Els arqueòlegs i els estudiants de la UdG que cada estiu fan campanyes d’excavació a la zona també hi podrien deixar les eines. Al perímetre de la muntanya hi ha la cova prehistòrica del cau de les Goges, la cova sepulcral de l’edat de bronze de Can Sant Vicenç, el sitjar ibèric del bosc del Congost i la vil·la romana de la Casa del Racó. I a la carena, una fortificació romanovisigòtica coneguda com a castellum, el cementiri dels Sants Metges i les restes de l’església de Sant Julià. A la muntanya, a més, hi ha la Fortalesa, un antic castell fortí que mitjançant una iniciativa privada s’ha remodelat i que conté dos restaurants, un hotel, un museu dedicat a l’art i a la joieria, espai per a esdeveniments, sales d’exposicions, un heliport i estudis perquè els artistes puguin treballar en les seves creacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia