Primers passos per a la creació d'un centre de promoció de l'oli al Priorat

Serà de referència a la comarca i al país

Quan a la comarca de la Conca de Bar­berà es va pro­po­sar crear un viver d'empre­ses celle­ris­tes sem­blava una aposta ago­sa­rada. Tres anys després aquesta ini­ci­a­tiva, cap­da­van­tera a Cata­lu­nya i a l'Estat espa­nyol, és tot un èxit i una rea­li­tat. Aquest pro­jecte de coo­pe­ra­ti­visme es va posar en relleu dijous pas­sat al Pri­o­rat, en la pre­sen­tació de l'estudi del Cen­tre de Foment de la Cul­tura de l'Oli que pro­mou, a Cabacés, el Con­sell Comar­cal del Pri­o­rat.

El dele­gat del govern al Camp, Xavier Sabaté, va ser l'encar­re­gat de pre­si­dir l'acte i va des­ta­car «la importància d'ini­ci­a­ti­ves que aju­din a diver­si­fi­car l'eco­no­mia de la comarca, que és model en la pro­moció del vi» i que a par­tir d'ara també vol ser un refe­rent de l'oli de qua­li­tat. Per la seva banda, Josep Anton Robles, alcalde de Cabacés i pre­si­dent del Con­sell Comar­cal, va des­ta­car la importància de donar a conèixer el món de l'oli i els bene­fi­cis de l'oli d'oliva verge extra. En aquesta línia, el cen­tre, que cons­tarà d'un edi­fici prin­ci­pal i zona exte­rior d'oli­ve­res i expo­sició, inclourà 4 àrees con­cre­tes; una dedi­cada al turisme; una altra a l'ense­nya­ment; al desen­vo­lu­pa­ment, inno­vació i pro­moció de pro­duc­tes oleícoles; i també pre­veu aco­llir un viver d'empre­ses del sec­tor. En el pro­jecte arqui­tectònic, s'hi han invo­lu­crat alum­nes i pro­fes­sors de l'Escola d'Engi­nye­ria de la URV. Els tres tre­balls selec­ci­o­nats ser­vi­ran de punt de par­tida per redac­tar-ne el pro­jecte exe­cu­tiu.

Vinya i olivera

A més de la vinya a la comarca del Priorat, es cultiven aproximadament 3.275 ha d'olivera i es produeixen cap a 950 tones d'oli d'oliva verge extra amb DOP Siurana. El 2002, gràcies a la incentivació econòmica del programa Leader Plus i a l'ajut econòmic del Consell Comarcal i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) es va constituir l'Associació d'Oleïcultors del Priorat (AOP), que agrupa 1.290 socis i té com a principal objectiu millorar la qualitat i tipificació de l'oli del Priorat. A més, treballa conjuntament amb l'IRTA que du a terme un programa de millora dels processos productius d'elaboració d'olis.