FERRAN PERDRIX
PRESIDENT DE LA FECOLL, LA FEDERACIÓ DE COLLES ORGANITZADORA DE L’APLEC DEL CARGOL
“L’aplec enganxa perquè et retrobes amb els teus per gaudir de la taula”
Demà engega la major festa gastronòmica de Lleida, que enguany suma noves colles i arriba als 13.500 participants. L’ aplec vol ser declarat Festa d’Interès Turístic Internacional el 2019
El 39è Aplec del Cargol arrenca demà un cap de setmana de música, festa i bon menjar. A més de ser una festa gastronòmica de referència, en què enguany es consumiran 12,5 tones de cargols, és el punt de trobada anual de milers de membres de les colles participants. També, una festa turística de primer nivell per a la ciutat. Enguany han sumat tres noves colles i ja en són 105. Tenen llista d’espera encara?
Hem aconseguit una ampliació del recinte firal per adequar-lo als nostres usos i per poder encabir-hi un nou espai de colles. Esperem que l’any que ve puguem sumar tres noves colles i arribarem a les 108. Històricament, la llista d’espera era força llarga i la gent ja no s’hi apuntava perquè tardaven molts anys a tenir lloc. Aquesta és la primera ampliació del recinte dels Camps Elisis que es fa en molt de temps. Ara, hem pogut eixugar una mica la llista. Així, hi ha un increment gradual dels membres de colles, amb 400 de nous amb què arribem als 13.500 participants.
Viure la festa pels visitants pot resultar difícil. Tenen paquets per als visitants. Quants se’n van vendre l’any passat?
Si entrar a l’Aplec del Cargol és difícil, no vull imaginar el que deu ser en altres festes... El paquet del visitant integra tot l’esforç que fem durant l’any per cridar la gent que vingui a viure l’aplec. A Lleida se’ls ha d’atendre i proporcionar una experiència que faci que el boca a orella porti més gent i que repeteixin. Hem fet un restaurant dins el recinte i proposem activitats que van des del tast de cargols a un menú complet, visites a les colles per viure l’ambient des de dins, fins i tot amb l’uniforme de colla. Ho coordinem amb la visita a punts emblemàtics de la ciutat. L’oferta és força atractiva perquè venir a viure l’Aplec del Cargol resulti una experiència inoblidable. L’any passat vam fer 6.000 menús, i amb tastets i altres formes de degustar-los vam arribar als 10.000.
L’ambient que es viu dins una colla i com a visitant és diferent?
És evident que es viu més intensament si ets membre d’una colla. Ara bé, mentre en altres festes com a visitant l’únic que pots fer és contemplar com s’ho passen bé la resta de gent, a l’aplec s’ha fet un esforç molt important perquè es visqui.
Treballen per aconseguir el segell de Festa d’Interès Turístic Internacional. Què els aportaria?
La distinció la concedeix la secretaria de Turisme del govern espanyol. Creiem que disposem de tots els requisits que s’exigeixen per presentar la candidatura. Fa15 anys que som festa d’interès turístic català i espanyol. Enguany, però, visualitzarem l’interès internacional que hi ha en la nostra festa, vindran a visitar-nos televisions d’Alemanya, França i Anglaterra. El 2019 és el nostre 40è aniversari i voldríem obtenir-ho. Tenim el suport de tots els partits i seríem la primera festa gastronòmica a aconseguir el segell.
Com s’aconsegueix mantenir l’equilibri entre la celebració de les colles i els turistes?
Existeix un gran moviment de gent entre les mateixes colles, que són obertes i tot el visitant és benvingut. L’aplec consisteix a conviure i passar-nos-ho bé. No és una festa tancada, ni de bon tros, sinó de relacionar-te amb les altres colles. Els visitants s’integren a moltes de les activitats que es fan obertes per a tothom. Dins el recinte, s’organitzen activitats, sardanes, actuacions musicals, i existeix un ventall d’oportunitats de passar-ho bé a dins i a fora de les colles.
Una de les novetats d’enguany és la posada en marxa d’un canal de televisió de la festa. En què consisteix el projecte?
El CanalAplec a YouTube recull informació de les moltes activitats de la Fecoll al llarg de l’any. A banda de l’aplec, fem caragolades pel territori, exposicions, trobades per presentar productes, una fira de la cervesa, visites culturals, maridatges o l’Aplequet. També diverses activitats solidàries. A l’aplec, hi convidem una ONG, i enguany és la Fundació Ilersis de Lleida, que han fet un ventall de productes manuals per vendre i recaptar diners per a les seves necessitats. Són treballadors discapacitats. A més, i amb l’Associació Catalana Contra el Càncer, celebrarem el 27 de maig una xollada popular per comprar perruques per a dones afectades per les teràpies. Volem que l’esperit de convivència de l’aplec es mantingui no sols durant aquests tres dies de maig, sinó tot l’any.
La convivència és la clau que enganxa i atrau a l’aplec?
És un moment de reunió. Quan mires el calendari de l’any saps que per Nadal hauràs de fer unes coses i al maig vindràs a Lleida a l’aplec. Hi ha molta gent que viu a fora i sols els veus un cop l’any: a l’aplec per poder compartir una estona de taula i de festa. Tenir aquesta opció de trobar-te amb els teus per gaudir dels excel·lents productes de l’Horta i dels cargols, enganxa. És divertit i vius molts retrobaments.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.