Societat

El 30% dels avis cuida els nets per decisió dels fills

Quasi un de cada quatre avis es fa càrrec dels nets cada dia laborable

Durant la crisi es va disparar el nombre de gent gran que, per ajudar els seus fills, van posar-se a cuidar els més petits

El 73,3 per cent dels avis catalans cuiden algun net i un de cada tres ho fa perquè ho ha decidit el seu fill. Tot i aquest alt percentatge i que gairebé la meitat de majors de 60 anys, siguin o no siguin avis, creuen que existeix la figura de l’avi-esclau, que cuida dels nets perquè s’hi veu obligat i no té capacitat de posar límits a les demandes dels fills, a l’hora de la veritat només hi ha un 3,37% d’avis que cuiden nets que se’n consideren esclaus. Aquest petit percentatge lamenten que suporten massa càrrega i en alguns casos senten angoixa, estrès, situació d’excés de responsabilitat, esgotament i dolors físics. La immensa majoria, però, quasi el 50% dels avis que cuiden dels nets, ho han acordat amb els seus fills i quasi un 13% ho fan per decisió pròpia. En el 61% dels casos els afectats manifesten que “se senten molt contents de fer-ho i els agrada”.

Ahir i en el marc de la l’obertura del 20è Saló de les Persones Grans de Catalunya, FiraGran, que estarà obert fins dissabte a les Drassanes de Barcelona, es va presentar l’estudi La figura dels avis i les àvies esclaus a Catalunya, fet per l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA) i promogut per Mémora (grup de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i gestió de cementeris). L’estudi – en el qual hi han participat 750 persones majors de 60 anys de Catalunya, el 86,3% de les quals són avis i àvies– assenyala que el 48,6% de persones enquestades creuen que el fenomen de l’avi esclau sí que existeix. Per contra, el 38,3% nega l’existència d’aquest fenomen i al·lega que tenir cura dels nets “és un regal”.

“El fenomen dels avis que per ajudar els seus fills tenen cura dels nets es va disparar durant la crisi quan moltes famílies van demanar el suport dels avis i les àvies per mantenir les feines i estalviar en la despesa d’escoles bressol i activitats extraescolars”, diu Sònia Díaz, sociòloga i responsable de projectes de l’entitat Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA), autora de l’estudi. “Molts avis –manté Díaz– consideren que la seva ajuda és important per als seus fills en una situació de recessió econòmica. “L’ajuda, en molts casos, es tradueix a donar de dinar o sopar al net o nets i així s’estalvien el menjador. En altres casos l’estalvi és en activitats extraescolars. Si ells es queden els nets els pares s’estalvien pagar activitats.” Més del 26% dels avis el que fan és que porten o van a recollir els nets a l’escola i un % els donen el dinar i/o el sopar.

Uns dies o cada dia

La immensa majoria, quasi el 40%, tenen els nets alguns dies a la setmana mentre que quasi una quarta part, el 23,5%, els tenen cada dia. El 46,8% d’avis cuidadors s’han posat d’acord amb els seus fills però el 30,8% asseguren que la decisió recau en el fill o la filla i només un 12,6% reconeix que són ells qui ho decideixen. Tot i aquest 30% d’avis que “no han pogut decidir” molt pocs es consideren esclaus, poc més del 3%, i la majoria n’estan contents. “Reconèixer l’extrem que n’estan abusant és difícil per a molts avis”, diu Díaz.

“Una altra cosa és què passarà en el futur”, adverteix la sociòloga, que apunta que “la nova generació d’avis”, és a dir, els “més joves, amb més estudis, que han treballat sempre fora de casa i, sobretot, els que han tingut professions més liberals” ja són d’aquells que diuen que no. Que no volen cuidar els nets o que no els volen cuidar de forma periòdica i “obligada”. “D’aquí a uns anys parlarem de la nova generació i del que han acabat fent, però ara la resistència comença a ser tendència”.

LES FRASES

L’ajuda en molts casos es tradueix a donar dinar o sopar al net o nets i així els pares s’estalvien el menjador
Ve una nova generació d’avis, joves i amb estudis, que ja comencen a dir no
Sònia Díaz
sociòloga de siena

La FiraGran arriba a la vintena edició

Ahir va obrir a les Drassanes de Barcelona la 20a edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya, patrocinat per Mémora, amb la previsió de superar l’assistència de 35.000 visitants i que durarà fins al 26 de maig, dissabte que ve. El saló es converteix en un punt de trobada per a les persones grans de Catalunya que fan una vida activa i participativa i també esdevé un aparador per a totes aquelles entitats, empreses i institucions que ofereixen serveis adreçats a aquest col·lectiu. Aquest saló serveix per tractar temes que importen i que afecten la gent gran, des de temes legals a temes sanitaris, sociològics i culturals. Aquesta vegada hi ha programades més de 450 activitats gratuïtes. Ahir a la tarda, per exemple, entre les conferències que van aplegar més gent n’hi va haver una dedicada a la sexualitat i com la viu la gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.