Societat

Molta terra volcànica per trepitjar

La zona volcànica de la Garrotxa ofereix als visitants un munt d’espais naturals únics més enllà dels típics volcans

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa , el primer que es va constituir al país, té espais per a tothom. Per al visitant que opta pel format clàssic la visita se circumscriu als volcans Croscat, Santa Margarida i Montsacopa, la Fageda d’en Jordà, la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca i, s’hi poden afegir, els aiguamoixos de la Moixina, com a màxim, als que envolten la ciutat d’Olot, a part del ja citat del Montsacopa i una visita al Museu dels Volcans de la Torre Castanys del parc Nou, seu del Parc Natural.

La Garrotxa, però, és una comarca amb una de les zones volcàniques més àmplies i rellevants d’Europa. Al costat de les joies citades abans, els més de quaranta cons volcànics i altres estructures fruit de les erupcions ofereixen un ampli mapa de possibilitats als visitants, tan interessants com les reserves naturals més populars.

Una bona tria són les colades basàltiques de Sant Joan les Fonts, amb els espectaculars espadats prismàtics de basalt vora el riu Fluvià que transporten els visitants a l’inici de la geologia de la comarca. Una altra bona opció és el volcà de la Garrinada, amb accés des del barri de Sant Miquel d’Olot, l’únic amb tres cràters i amb vistes sobre les muntanyes de la rodalia i la plana d’Olot. És, doncs, una bona alternativa al veí Montsacopa.

Per als amants dels terrenys més planers i accessibles, és de visita obligada tot l’espai del Boscdetosca, al límit dels municipis de les Preses i Olot, una part del qual s’ha reconvertit en parc. És una àrea formada pel contacte de l’última erupció del volcà Croscat amb la zona d’aiguamolls que hi havia i amb el Fluvià. Tota la zona de Sant Martí i Sant Miquel del Corb, un dels accessos a peu a la Fageda, que es pot completar amb el mirador de la zona volcànica de l’àrea recreativa de Xenacs de les Preses, són una altra de les joies del parc. I per miradors, el del castell d’Hostoles, que fa de partió entre les Planes i Sant Feliu de Pallerols, una altra de les zones menys conegudes de l’espai protegit, amb els volcans Sant Marc i Puig-roig com a atractius principals.

Molt per caminar

L’espai volcànic no l’ocupa tota la comarca de la Garrotxa. La xarxa de senders Itinerànnia és un bon instrument per recórrer a peu tant tota l’extensió del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa com la resta d’espais naturals que hi estan connectats o que hi són propers. Aquesta xarxa ofereix més de 2.500 quilòmetres de senders senyalitzats entre la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà. (www.itinerannia.net)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.