Societat

ISABEL BUIL

DIRECTORA DE LA FUNDACIÓ AFFINITY

“La teràpia amb gossos millora l’autocontrol i l’afectivitat”

La fundació Affinity treballa diverses teràpies en què els gossos interactuen amb nois de centres tutelats per millorar la gestió de les emocions i en una escola per evitar assetjament

En què consisteix el programa ‘Buddies’?
És una de les línies d’actuació de la fundació. La fundació va començar treballant contra l’abandonament animal; la primera campanya que vam fer va ser No l’abandonis, ell mai ho faria, que va tenir molt d’impacte. La segona línia d’actuació és com els animals ajuden les persones amb programes de teràpies assistides. A primers dels noranta la fundació Affinity va portar les teràpies a Espanya, ningú sabia què era, però als EUA s’havia treballat en aquest camp. Vam començar a posar en pràctica aquests coneixements en centres penitenciaris, primer a Catalunya i després al conjunt de l’Estat. Després el vam ampliar a casals de gent gran i centres de discapacitat intel·lectual. El Buddies el vam crear el 2015 i és molt especial.
Per què?
Crec que va ser el primer de l’Estat amb nens tutelats, en aquest cas per la Generalitat. Es fa un treball des de diverses perspectives que integra investigació i anàlisi científica, no només pels centres sinó també per la càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Facultat de Medicina de la UAB, per estudiar el vincle que es crea entre les persones i els animals. Hi han participat 67 nens d’entre 12 i 17 anys i fins a 20 gossos.
En quina situació es troben aquests nens?
Hi ha entre 8.000 i 9.000 menors a Catalunya tutelats per la Generalitat. Són menors d’entre 2 i 18 anys que vivien amb les seves famílies, i per múltiples raons els serveis socials que analitzen el cas decideixen que els menors estaran més protegits si estan tutelats per la Generalitat en un centre. Els menors normalment arrosseguen problemes de maltractament, de manca d’afecte i autoestima i no han sabut gestionar els sentiments i les emocions. Els equips professionals dels centres duen a terme diverses teràpies, i una es fa amb gossos.
Només amb gossos?
En el nostre cas, sí. Hi ha gent que treballa amb cavalls, però és més complex. Hem tingut gats en residències de gent gran; tenien una presència terapèutica, però amb el gats no pots aconseguir uns objectius terapèutics concrets i mesurables. Els gossos, tal com estan ensinistrats, participen en les teràpies de manera voluntària.
Com es treballa la teràpia?
Fem 14 sessions en què els nois creuen que fan un curs d’ensinistrament de gossos. Els professionals del centre escullen tres conductes que volen tractar amb cada noi i es treballen per exemple l’expressió de les emocions o la manca de planificació. O es parla de l’abandonament a partir de l’exemple del gos. Hi ha un pla individual i s’analitza com està abans i després de la teràpia. Les persones del centre ja veuen que el primer dia amb els gossos els nanos s’obren d’una manera que amb un altre tipus de teràpia no s’obren. El gos és un ésser viu que interactua amb les persones, no exigeix res i no jutja. Els nanos venen amb l’autoestima baixa i es troben amb un ésser que els estima, els busca i els dona afecte, i això dona tal confiança i seguretat que els nois estableixen una relació totalment diferent que amb els adults.
A llarg termini, què es nota?
El programa treballa des del punt de vista científic seguint la teràpia conductual. Volem que el nen se senti millor, i quan se sent millor modifica la seva conducta. Pensem que la teràpia aporta beneficis des del punt de vista físic, cognitiu, emocional i social. Hem vist un benefici sobretot en l’afectivitat amb els altres i també en la responsabilitat i l’autocontrol: poder demanar coses, poder expressar, respectar els altres, planificar el seu temps, controlar l’agressivitats, tolerar la frustració. Hi ha nois que no tenen eines per gestionar la ràbia.
Els gossos són d’alguna raça concreta?
Tradicionalment el labrador ha estat la raça que sempre s’ha recomanat, perquè és molt equilibrat i sociable. Però segons quins col·lectius, com ara un malalt terminal, necessiten gossos més petits. Animals amb un caràcter determinat i ben formats serveixen, perquè marca el caràcter, no pas la raça. Treballem amb animals de protectora, com ara la Pipa, que van abandonar i trobar en un contenidor de brossa i, ironies de la vida, està ajudant altres persones. Altres venen de criadors.
Esteu treballant en programes nous?
L’últim programa de teràpies que hem posat en marxa es diu Respecta’m i s’està duent a terme a l’escola Lleó XIII de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa pionera que té l’objectiu de fomentar el respecte entre els estudiants de 14 i 16 anys mitjançant l’ajuda dels gossos i tractar d’evitar possibles casos d’assetjament. Està tenint molt bona acollida entre els educadors, professors i alumnes, i ens demostra un cop més que els gossos ens poden ajudar a viure en un món millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia