Societat

ARIADNA ROUSAUD I PAULA SANZ

IMPULSORES DEL COL·LECTIU THE PLASTIC BATTLE

“El plàstic es desfà, es converteix en microplàstic i acaba al teu plat”

Impulsores de la iniciativa sense ànim de lucre The Plastic Battle, el seu objectiu és “contagiar” en la lluita per a l’erradicació del plàstic d’un sol ús a la platja. Han començat per una recollida a Pals.

Com va anar la recollida que van fer el dia 16 a la platja de Pals?
A. Molt bé. Teníem 90 guants, els vam acabar i ens en van demanar més. Calculem que hi van participar entre 90 i 100 persones. P. La gent venia amb moltes ganes. Hi havia moltes famílies, gent que no coneixíem...
Van recollir plàstics o residus?
P. Residus en general. A. Estem focalitzades en el tema del plàstic però vam recollir també moltes ampolles de vidre i molts petards.
Es van centrar en les dunes.
A. Sí, la recollida va ser a les dunes de la platja del Grau, que és un espai protegit. La platja en si està bastant neta, cada matí passa el camió de neteja, però a les dunes, en ser un espai protegit, no hi arriba. P. Vam parlar amb l’Ajuntament de Pals perquè ens donés permís per accedir-hi. I ens van fer èmfasi en el fet que trepitgéssim per la part del vessant que dona al passeig. Ho vam explicar i la gent ho va entendre. És important protegir les dunes de Pals.
Han fet balanç?
P. Vam recollir vuit bosses industrials plenes. Dues amb plàstic, una amb vidre i la resta barrejat. En total, 85 quilograms de brossa: 9 de plàstic PET i llaunes, 28 d’ampolles de vidre i 48 de residus de tota mena. I hem fet una auditoria de marques. A. Hem tingut el suport i guiatge de Greenpeace. Ells fan auditoria de marques. Un cop s’ha recollit tot, agafen els envasos, miren la marca, a quina empresa pertany i hi contacten.
Com va sorgir la idea?
P. Jo soc professora de medi ambient, de biologia, he treballat molts anys en conservació i he estiuejat tota la vida a Pals. Ella és experta en comunicació. Ens vam conèixer a Pals. Amb el temps em preocupava la massificació, les guinguetes... A. Per Sant Joan em va dir que havíem de fer alguna cosa, resolutiva i que servís. Vam focalitzar-nos en el plàstic, perquè és el més contaminant que hi ha. Cap dels plàstics que s’han produït mai s’ha desfet del tot. Ens vam centrar en això i en la platja. També era important introduir-hi l’element didàctic. Caretta a la Vista ens va fer un taller infantil sobre tortugues. P. El primer que vam fer va ser contactar amb l’Ajuntament, que no ens va posar cap problema. Com que les dunes estan protegides també vam fer gestions amb el Parc Natural del Montgrí i les Illes Medes. A. Un cop vam tenir el permís de l’Ajuntament ho vam començar a moure comunicativament: Facebook, Instagram... P. Els comerços també ens van deixar enganxar cartells. A. També ho vam moure amb altres entitats i va ser una grata sorpresa que Greenpeace enviés una dotzena de voluntaris.
Es plantegen repetir?
A. Sí, fer-ho un cop cada estiu. La gent està prenent consciència i cada cop hi ha més moviments a platges: Sitges, Llançà...
Els agradaria coordinar-se?
A. Sí, de fet tenim una petició d’una platja prop de Barcelona. Per organitzar-ho allà. P. Em sembla fonamental que ara que hi ha tantes entitats treballin juntes. Tots lluitem pel mateix: no volem que al nostre peix hi hagi plàstic, no volem menjar plàstic. Volem els nostres oceans lliures de plàstic. Doncs unim-nos!
Pensen que hi ha consciència sobre els riscos del plàstic?
A. Cada cop més. Potser més en els nens que en els adults. També hi ha un tema de contagi. P. El que volem és contagiar aquest esperit. El nostre objectiu és contagiar en la lluita contra el plàstic d’un sol ús. L’objectiu seria erradicar-lo. El plàstic és un invent que ha ajudat en l’evolució. Però s’ha d’utilitzar bé. El problema és el d’un sol ús.
Vuit tones de plàstic van a parar al mar anualment, el problema és per als oceans, la fauna...
P. Tenim un problema greu als oceans. El problema del plàstic és que es desfà, es converteix en microplàstic, entra en la cadena tròfica... i acaba al teu plat. Ens mengem la pròpia brossa.
Hi ha experts que creuen que hauria de ser considerat material perillós...
P. No és tant el plàstic com l’ús que se’n fa i la vida útil. A. Si una cosa de plàstic et dura 40 anys, benvinguda sigui. Si et dura 20 segons, com una canyeta... aquest és un problema greu.
Quins són els pròxims passos?
P. Consolidar-nos. A. Acabar de consolidar el projecte –web...– i consolidar-ho a la platja de Pals. Que sigui un referent per a altre poblacions, que s’animin. També hem pensat que es podria fer una recollida d’estiu de platja i a l’hivern una a les basses d’en Coll, a les pinedes... Però primer volem consolidar bé la de platja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.