Societat
Celrà com a fàbrica d’arts
S’estudia com pot contribuir la cultura al desenvolupament econòmic del poble
Una de les idees és elaborar un pla per definir els usos dels equipaments
El dinamisme cultural i creatiu és un dels principals eixos identitaris de Celrà. El nivell d’activitat que hi ha al poble en aquest àmbit, de fet, està per sobre de la mitjana en comparació amb altres municipis de mida semblant (a l’entorn dels 5.000 habitants). Aquesta és una de les reflexions recollides en el projecte Celrà, fàbrica d’arts, que analitza com pot contribuir la cultura al desenvolupament econòmic de la població. Diversos dels punts que aplega aquest estudi es van donar a conèixer dijous passat en un acte celebrat a l’Ateneu. La presentació va anar a càrrec de Mònica Aymerich i Anna Presas, membres de Cocu Associació Cultural, que han dut a terme aquesta tasca a petició de l’àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local de l’Ajuntament.
Les dues tècniques ja van exposar l’octubre del 2017 una diagnosi sobre aquesta qüestió i ara, un any després, van fer públic el pla d’acció que s’està traçant i que es vol ampliar amb les aportacions dels veïns i veïnes. Una de les circumstàncies que es van posar damunt la taula és que a Celrà hi ha molts equipaments municipals que giren a l’entorn de la cultura, i convindria definir-ne els usos en funció de la seva naturalesa. Per exemple, potenciar l’Ateneu com a espai d’exhibició escènica i condicionar més bé certs llocs de La Fàbrica per incrementar la mostra d’arts plàstiques. I en el torn de debat que es va obrir després, es va considerar, a més, que la sala Can Cors, situada al carrer Major, seria un magnífic cafè teatre. El consistori té prevista la compra d’aquest edifici emblemàtic, que actualment té llogat.
Els assistents van coincidir que Can Cors és un dels llocs més polivalents del municipi. Tot i que creuen que “s’hauria d’arreglar i que li falta una empenta”, esperen que l’esperit de dins no canviï, que es mantingui com un espai de creació d’arts escèniques, que continuï estant obert a tothom i que aquells projectes amb cara i ulls que surtin d’aquí passin a la programació de l’Ateneu. I és que hi ha moltes creacions que neixen a Can Cors (només en els últims dos anys, una vintena). Algunes de les obres que s’hi han preparat i assajat han estat espectacles de circ i, precisament, va sortir la idea que hi hagués una escola de circ a Celrà i un festival dedicat a aquesta disciplina.
També s’intentarà treballar per oferir marca de municipi, com un segell de denominació. Així, les creacions que s’exportin més enllà del poble transmetran que han estat fetes i pensades a Celrà. I, pel que fa a la formació, una de les accions seria, entre altres coses, que anar a veure algunes d’aquestes obres s’inclogués en la programació del curs escolar. És a dir, que els alumnes dels col·legis dels municipis dels voltants gaudeixin dels espectacles de Celrà, on es doni una oferta de qualitat que suposi una experiència significativa per als infants.