Un dels bombers de l'incendi d'Horta diu que no va poder parlar amb cap comandament durant hores

Un dels bombers que va participar en l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan, que va costar la vida el 21 de juliol passat a cinc bombers, va explicar ahir a la jutgessa de Gandesa que instrueix la causa que durant hores no va poder parlar amb cap dels seus comandaments. Jofre Mares Maese, conductor d'una de les autobombes amb les quals es van trobar els BRIF d'Aragó quan van escapar del foc seguint la línia de mànega, va declarar ahir durant unes tres hores. En la seva declaració, Mares va afirmar que no els van indicar «en cap moment les característiques de l'incendi» i que els van situar en una pista dolenta, al final d'un camí «estret», amb una paret rocosa a 50 metres, amb «molts pins i vegetació», de manera que tenien combustible, i que per sortir només tenien l'opció de la pista per on havien entrat.

Quan van arribar els BRIF per anar-se'n, Mares va explicar que ja estaven «nerviosos» perquè venia «una columna de fum negra i gran en direcció a ells», per la qual cosa «esperaven una resposta d'algú per sortir, d'algú que tingués més informació». En la declaració, va afegir-hi que va intentar contactar amb Delta 0 –el màxim responsable– i amb Eco 0 –el responsable del flanc esquerre– i no ho va aconseguir, però que no va marxar «per responsabilitat».

Finalment, Eco 0 va contactar amb el seu grup i els va dir: «Si us afanyeu, sortiu.» Però llavors el foc estava molt pròxim i van haver de travessar-lo, de manera que «va perillar la seva vida». Ahir també van declarar el conductor d'una altra autobomba, Jordi Colell, i la coordinadora del Centre de Comandament Avançat (CCA), Carme González.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.