gastronomia
Art, literatura, música i cuina al Vendrell
Per a qualsevol gormand, la sal Maldon és un tipus de sal de mar, grossa, molt apreciada, que pot acompanyar diversos plats. És un producte completament natural que reté elements de l'aigua de mar molt valorats per a la salut com són el magnesi i el calci. Però al Baix Penedès, el nom de Salmaldon respon a un projecte multidisciplinari singular que va néixer fa un any i que integra pintura, poesia i música. Tres artistes, la pintora Montserrat Olivé Balletbó, la narradora Montse Solé i el músic Pemi Rovirosa van decidir l'any passat unir i presentar conjuntament les seves obres amb la denominació de Salmaldon.
I ara, per celebrar el primer aniversari, s'hi ha afegit la gastronomia, amb el disseny d'un plat exclusiu que ha elaborat i presentat el restaurant El Molí de Cal Tof. Aquest plat, que s'ha incorporat a la carta de temporada de l'establiment de Baltasar Julià, és molt Mediterrani i s'identifica amb la trajectòria del projecte multidisciplinari vendrellenc. Per elaborar-lo, el xef Lluís Viñas utilitza una base de patata i rap cuinat amb vi blanc del Penedès, angules i gambes a la planxa, acompanyat d'una salsa d'anxoves, porro, ceba i brou de peix, amb sal Maldon, per sobre. La celebració de l'aniversari que va tenir lloc fa poc al celler del restaurant El Molí de Cal Tof, en què es va presentar i degustar aquest plat, va ser tot un espectacle artístic: mentre Pemi Rovirosa hi posava la seva música, la Montse Solé hi exposava els seus textos i la Montserrat Olivé pintava en directe el quadre de la fotografia, interpretatiu del Mediterrani. Els assistents, autoritats locals, mitjans de comunicació i amics, van quedar encantats de la experiència i la van valorar molt positivament.
Recordem que ja fa cap a trenta anys que en Baltasar Julià va decidir convertir en restaurant un vell molí del seu avi, que es deia Tof, situat als afores del Vendrell, en el començament de la carretera que porta a Santa Oliva, a 500 metres del centre de la població. L'any 1979 obria per primera vegada les portes i, des de llavors, la tasca en pro de la bona gastronomia tradicional catalana ha estat molt ferma. Prova d'això en són els nombrosos premis i distincions que ha rebut. El xef és Lluís Viñas, que coneix perfectament les tècniques culinàries per elaborar els peixos i les carns, segons les receptes típiques de la nostra terra. A l'hivern prenen protagonisme les carns a la brasa fetes en la llar que hi ha en el centre de la planta baixa de l'establiment. En la temporada, però, el plat estel·lar és el xató, emblemàtic de la capital del Baix Penedès. Josep Martín dirigeix el menjador i el servei és molt professional i amable. Forma part de les Cuines del Vendrell. La carta varia cada tres mesos i, per ara, entre altres especialitats excel·lents hi ha el Salmaldon.