Societat
Descensos sota control
Una empresa gironina permet obtenir estadístiques completes i recreacions en 3D de les esquiades en més de 2.500 estacions de tot el món
Ara enllesteix una polsera que les optimitzi i permeti l’accés a les instal·lacions
En l’era de la tecnologia i les xarxes socials, no n’hi ha prou a fer esport. També s’ha de quantificar, analitzar, compartir i, si pot ser, desafiar els amics per competir. Ho saben bé els corredors, i els esquiadors no volen ser menys. És per això que Skitude, una empresa de Riudellots de la Selva, ha desenvolupat tot un ecosistema que permet obtenir una allau de dades estadístiques relacionades amb l’esquí per controlar al detall l’activitat i l’evolució personal. Skitude és una plataforma de monitoratge, ludificació i compartició d’experiències d’esquí, surf de neu i altres esports de neu basada en una aplicació per a mòbil que registra totes les dades rellevants dels descensos (distància, desnivell, temps transcorregut, velocitats mitjana i màxima...).
Amb dades de més de 2.500 estacions d’esquí, l’aplicació també facilita la planificació de les esquiades i la ubicació pròpia i dels amics un cop a les pistes. Altres recursos útils que ofereix són les eines de localització i navegació dissenyades especialment per ser utilitzades a la muntanya i un servei d’emergències. “A Skitude treballem per desenvolupar noves solucions tecnològiques per a esquiadors i surfistes de neu que facilitin l’obtenció d’estadístiques precises, que augmentin la seva seguretat a la muntanya i que facin l’experiència tan divertida com sigui possible”, resumeix Àric Monterde, un dels responsables de la companyia.
Pensant en la nova temporada hivernal que ara s’enceta, Skitude ha llançat un servei prèmium que permet veure en les estadístiques d’esquí el desglossament detallat de cada descens i reviure, de manera exacta i en 3D, per quines pistes s’ha passat i la dificultat de cadascuna, fins i tot amb mapes de calor segons la velocitat registrada. Per evitar sobrecarregar la bateria del telèfon, la companyia no deixa d’innovar i s’ha aliat amb el centre tecnològic Eurecat per desenvolupar una polsera pròpia que, a més de registrar les dades, també facilitarà als esquiadors l’accés automàtic a les pistes. El nou giny, encara en fase de prototipatge, incorpora una etiqueta d’identificació per radiofreqüència i va ser presentat en la darrera edició de la fira IOT Solutions World Congress. “Quan estigui operativa, la polsera permetrà als usuaris descarregar les dades i analitzar-les després al núvol”, explica Daniel Blanco, cap de projecte del desenvolupament de l’eina, que remarca que el dispositiu “serà capaç d’obtenir registres de llarga durada de manera transparent sense afectar la pràctica de l’esquí i facilitarà l’accés a les pistes només apropant la mà als sensors de l’estació”.