La benedicció de Rams deixa pas a la celebració de la Setmana Santa
El pregoner de Tarragona fa una crida a la «solidaritat amb els qui pateixen la crisi»
Abans d'oficiar la missa solemne, l'arquebisbe Jaume Pujol va beneir els rams dels tarragonins que es van aplegar al carrer les Coques. Va ser una imatge que es va repetir als diversos municipis de la demarcació i que simbolitza la rebuda amb branques d'olivera i de palma que van fer els seguidors de Jesús quan va entrar a Jerusalem. D'aquesta manera comença una de les celebracions més importants per al cristianisme, la Setmana Santa, que culminarà, després de la Passió, amb la resurrecció de Jesucrist el diumenge de Pasqua. El mateix arquebisbe va convidar els cristians a reflexionar sobre aquest misteri durant la celebració de l'eucaristia d'ahir a la catedral, i també va aconsellar-los que no contemplessin les processos com un simple espectacle. Però el fet és que la Setmana Santa tarragonina és una festa declarada d'interès turístic a Catalunya, i el Divendres Sant aconsegueix reunir un gran nombre de visitants atrets per la processó del Sant Enterrament. Els passos de les diverses confraries es veuen fins aleshores a la carpa habilitada a la plaça Verdaguer.
El pregoner de la Setmana Santa, Jordi López Camps, president del Patronat de la Muntanya de Montserrat, també va convidar a la reflexió però en un sentit diferent. Va exposar en el saló de plens de l'ajuntament com «la crisi econòmica, l'atur, les exclusions socials, la precarietat laboral i les injustícies estan arrabassant l'esperança de les persones». Però va fer una crida a cercar aquesta esperança al marge de les creences de cadascú. També va fer autocrítica demanant «no instal·lar-nos en el dubte» sobre si els valors del cristianisme «encara interessen la societat». En aquest sentit va convidar a «mirar fora dels nostres temples» perquè cal «solidaritat amb els qui pateixen els efectes de la crisi econòmica».
A Reus, ahir al matí, s'hi beneïen palmes, palmons i branques d'olivera i llorer a nou parròquies de la ciutat. Entre les onze i quarts d'una es van succeir les cerimònies a llocs com el Mercat Central o la plaça de la Sang. Un punt emblemàtic on es va celebrar la benedicció va ser la plaça d'Anton Borrell del parc de Sant Jordi, que ahir a les 12 estava força plena tot i que no hi va haver grans aglomeracions.