Entre el mar i la terra

El cap de Creus és un espai natural de primer ordre, d'una gran bellesa, dotat d'una configuració geològica singular, amb estructures i afloraments que formen un conjunt únic a nivell mundial

La península del cap de Creus es troba a la part més ori­en­tal de la península Ibèrica i, alhora, en l'extrem medi­ter­rani dels Piri­neus axi­als. Aquesta zona s'ha con­ver­tit en el màxim refe­rent a escala inter­na­ci­o­nal per la sin­gu­la­ri­tat de les seves estruc­tu­res i es con­si­dera una àrea de referència per a l'estudi dels pro­ces­sos de defor­mació, meta­mor­fisme i plu­to­nisme que tenen lloc a l'inte­rior de l'escorça ter­res­tre. Al cap de Creus aflo­ren les roques més anti­gues de Cata­lu­nya, que poden tenir entre 700 i 500 mili­ons d'anys. Per conèixer i obser­var els valors geològics del cap de Creus, el parc natu­ral pro­posa un iti­ne­rari de difi­cul­tat mit­jana que ens guia per aquest paratge d'una bellesa extra­or­dinària pel verge estat d'algu­nes cales i racons i l'aspecte con­tun­dent del pai­satge amb els seus relleus i vege­tació mode­lats pel clima sec, l'expo­sició a la sala­bror marina i la duresa de la tra­mun­tana.

L'iti­ne­rari, que té dos recor­re­guts, comença a l'apar­ca­ment del far del cap de Creus. Només cal seguir els senyals indi­ca­dors de la ruta, fins que es veu el cap. En aquest punt, senya­lit­zat, l'iti­ne­rari es divi­deix: o es torna a l'apar­ca­ment en 15 minuts o es con­ti­nua l'iti­ne­rari geològic, cami­nant 45 minuts més abans de tor­nar a l'apar­ca­ment. Un cop ini­ci­ada la ruta, el pri­mer punt d'interès és una zona ocu­pada anti­ga­ment per una sirena de segu­re­tat per a la nave­gació, con­ver­tida en un mira­dor excel·lent des del qual es veu l'illa de s'Enca­lla­dora i la Massa d'Or.

Molt a prop es tro­ben diver­ses mos­tres de plecs i bou­dins (del francès bou­din, sal­sitxa), estruc­tu­res de defor­mació a l'escorça de la Terra. Les roques que es poden veure en aquest punt es tro­ba­ven fa 300 mili­ons d'anys a uns 15 quilòmetres de fondària, de manera que la tem­pe­ra­tura podia asso­lir uns 700 ºC. Així es va pro­duir la fusió dels esquis­tos, que va donar lloc als plecs i bou­dins.

El ter­cer punt cor­res­pon a la vall de la cova de s'Infern, on la vege­tació s'acu­mula en els reces­sos i adapta les seves for­mes a la tipo­lo­gia del ter­reny per pro­te­gir-se del vent i la sequera. La cons­trucció amb pedra seca que s'hi pot obser­var va ser un cor­ral on s'havien tan­cat ramats de cabres. La cova de s'Infern (punt 4) és l'exem­ple més excep­ci­o­nal d'erosió con­tro­lada per zones de cisa­lla.

Un altre dels trets més carac­terístics de la geo­lo­gia del cap de Creus són les peg­ma­ti­tes, roques de color clar que con­tras­ten amb els esquis­tos, de color negre. El cap de Creus és l'únic indret del món en què aques­tes roques aflo­ren a l'exte­rior.

FITXA DE LA RUTA

Al cap de Creus s'hi pot arribar per qualsevol dels municipis que delimiten el parc. Per l'autopista AP-7, de Barcelona a la Jonquera cal agafar la sortida 4 (Figueres Sud). Des de Figueres cal seguir les indicacions fins a Llançà o a Roses. Per la carretera A-2, de Barcelona a la Jonquera, cal anar fins a Figueres i agafar l'A-26 o la C-260.

DADES D'INTERÈS

Centre d'informació del parc natural. Palau de l'Abat. Monestir de Sant Pere de Rodes. El Port de la Selva. Tel. 972 19 31 91
Mas Caials, Centre d'Educació Ambiental del parc. Cadaqués. Tel. 972 15 91 11. www.parcsdecatalunya.net


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.